Idea-equity-label
Aandelen
Equity
Billboard_gevel-donner_web_ Play
Eelco Zuidervaart team 5
Eelco Zuidervaart Rotterdam, NL

Donner moet blijven

De grootste boekhandel van Nederland moet weer terug naar de oorsprong: op eigen kracht, echt Rotterdams, groots en meeslepend: Donner!

$291.105 gefinancierd
100%
$291.105
Minimum doelbedrag
15%
Aandelen

Missie
Wij, de initiatiefnemers, hebben Donner inmiddels overgenomen. Om dat mogelijk te maken hebben we een aantal particuliere investeerders bereid gevonden in ons te investeren. Daarnaast zal er zodra de crowdfundactie op Symbid afgerond is een coöperatie worden opgericht die ook aandeelhouder van Donner zal worden. Doel is om het bedrijf rendabel te maken en daarmee de boekhandel en de werkgelegenheid te behouden. We willen onze klanten in een sfeervolle en mooie winkel met een breed en diep assortiment onthalen. Verder zullen we de klanten digitaal via internet en facebook dezelfde kwaliteit en sfeer als in de winkel bieden.
Ook zullen we Rotterdam en de regio terugveroveren: onze relaties met Rotterdamse culturele, maatschappelijke en commerciële instellingen gaan we bestendigen en uitbreiden.
Door het faillissement van Donner Boeken B.V. is het niet meer mogelijk om op termijn in het huidige pand te blijven. Het is onze bedoeling om in de loop van mei naar het voormalige (en toekomstige) hoofdkantoor van ABN Amro aan de Coolsingel 119 te verhuizen. Dat is een tijdelijke locatie. Daarna zullen we naar een definitieve locatie verhuizen, waarbij we op dit moment al meerdere opties voor de lange termijn aangeboden hebben gekregen.

Activiteiten
Verkoop van boeken , nieuw, ramsj en antiquariaat, aangevuld met bijpassende non-books, onderhuur aan horeca en andere interessante onderhuurders die zich aandienen. Culturele en maatschappelijke activiteiten: boekpresentaties, lezingen, optredens en tentoonstellingen.

Een 'stukje' Donner…
Door op deze plek in ons te investeren heb je straks een aandeel in Donner: een 'stukje' Donner, waarmee je bijdraagt aan de bloei van het bedrijf.

Disclaimer Donner
Doordat de situatie van het bedrijf bij de start van de crowdfundactie erg onduidelijk was , is er voor gekozen met een voorlopige opzet te starten. Door het faillissement van Donner Boeken B.V. op 24 februari 2014 is de oorspronkelijke opzet om de B.V. in zijn geheel over te nemen van de baan. Op 19 maart 2014 is de nieuwe BV opgericht: boekhandel Donner BV. Op 21 maart hebben we de activa overgenomen van de curator en per die datum is de winkel doorgestart onder de naam Donner. Vanaf het begin heeft op Symbid een voorlopig investeringsvoorstel gestaan. Dit voorlopige investeringsvoorstel is nu vervangen door het definitieve voorstel. Zodra de crowdfundactie afgerond is, en voordat de gelden definitief ter beschikking komen van het bedrijf zal er een boekenonderzoek plaatsvinden op basis van de beschikbare financiële informatie. Hierbij zal het definitieve aandelenpercentage van de coöperatie in Boekhandel Donner B.V. worden vastgesteld.
Uiteraard verkopen wij in de eerste plaats boeken: nieuw, ramsj, antiquariaat. Een diep en breed assortiment, waar voor iedere bezoeker iets te vinden moet zijn.
Dit assortiment vullen we aan met bijpassende non-books: wenskaarten, agenda's, notitieboekjes, tijdschriften en kranten.

In de huidige situatie hebben we een horeca-gelegenheid (Bagels&Beans) als onderhuurder. Ook in de nieuwe situatie willen we verder met horeca en mogelijk nog met andere interessante partijen.


Daarnaast is het organiseren van culturele en maatschappelijke activiteiten een kernactiviteit voor ons: boekpresentaties, lezingen, optredens en tentoonstellingen.

Onze klanten komen uit alle geledingen van de samenleving. Alle Rotterdammers houden van Donner, daarom hebben we 1 miljoen klanten per jaar. 

Ons verzorgingsgebied is in de eerste plaats Rotterdam en omgeving, en op de tweede plaats mikken we met onze winkel uiteraard ook op landelijke bezoekers.

We positioneren ons in de markt als een grote winkel met een breed en diep assortiment ('Jullie hebben toch alles?'), wij hebben veel specialismen in huis. Ons personeel is deskundig en klantvriendelijk. We zijn laagdrempelig: iedereen komt hier binnen. 

De Facebook-club "Donner Moet Blijven" heeft inmiddels meer dan 14.000 likes en de website www.donnermoetblijven.nl trekt veel bezoekers. Deze sites geven aan hoe groot de steun is van onze klanten die jarenlang met alle plezier onze producten hebben afgenomen en dat willen blijven doen. 

In de eerste fase na doorstart zullen we onze aandacht vooral moeten richten op de dagelijkse operatie, zoals:

 • Webshop/ website uitbouwen tot een prachtige online-versie van Donner
 • Uitbreiden assortiment door o.a. consignatievoorraad in samenspraak met uitgevers / leveranciers.
 • De professionele markt benaderen: inventariseren waar behoefte aan is, contacten leggen en hernieuwen.
 • Overname van de winkel (voorraad, personeel, inventaris)
 • Investeringen in de naam Donner (op de gevel en binnen in de winkel)
 • Investering in nieuwe voorraad


Toelichting op Winst- en Verliesrekening en cashflowprognose 2014-2015: • De omzet is voor 2014 naar beneden gesteld t.o.v. de omzet van 2013. De gebeurtenissen van januari, februari en maart (sluiting winkel, leveringsproblemen), de opstartproblemen die na overname opduiken zullen een negatieve invloed hebben op de omzet voor dit jaar. Daarnaast is de nieuwe locatie op een kleiner oppervlakte en zullen de klanten onze nieuwe plek weer moeten vinden.De aangegeven omzet is voor de periode april t/m december 2014.

 • De omzet van 2015 is gebaseerd op de omzet voor 2014 in een normale situatie. De omzet is hierbij lager dan de omzet op de Lijnbaan in 2013. Een deel van de omzet zal online behaald worden. 


Rendementsverwachting

We verwachten het eerst jaar nog geen winst te maken, maar in 2015 is het wel de verwachting een daarna is dat zeker de bedoeling. Als er winst gemaakt wordt krijg je als aandeelhouder dividend uitgekeerd. Het verwachte rendement zal op het moment dat het bedrijf weer goed draait rond de 3% over de netto-omzet liggen.

Wat krijg je ervoor terug?

Leden van de coöperatie zijn automatisch lid van ‘vrienden van Donner’ 

 • Wall of Fame: 1 wand in de boekhandel met de namen van alle ‘vrienden’, als teken van onze eeuwige dankbaarheid

 • Eerste keuze bij uitverkoop

 • Iedere deelnemer maakt onderdeel uit van een klantenpanel voor wensen, ideeën.

 • Het leukste idee van het jaar wordt beloond

 • 3 x per jaar een speciale avond voor ‘de vrienden van Donner’ met fijne kortingen, lekkere hapjes en wijnproeverij

 • Leesclub voor geïnteresseerden

 • Iedere maand 1 prijsvraag; winnaar krijgt ‘het boek van de maand’

 • Alle kinderen van leden krijgen een kaartje met hun verjaardag waarmee zij een aardigheidje kunnen ophalen

 • Young Adult Facebook Club onder leiding van onze YA-specialist

 • Ieder najaar een schrijfwedstrijd.