Idea-equity-label
Aandelen
Equity
Billboard_mundo_3d_symbid_crowdfunding_invest_equity Play
Henk Anema team 9
Henk Anema Huissen, NL

Mundo 3D Printing

Mundo 3D Printing richt zich op een toekomstige miljardenmarkt: het 3D printen van metaal. We zoeken groeifinanciering voor verdere metaalprint toepassingen.

$349.326 gefinancierd
100%
$349.326
Minimum doelbedrag
15%
Aandelen
Product

Click here for the English summary


Mundo 3D heeft binnen acht dagen succesvol het doelbedrag van 250.000 opgehaald! Het is nu mogelijk om te overfunden, wat betekent dat Mundo 3D een extra aandelenpercentage uitzet van 2,5% en het doelbedrag verhoogd naar €300.000.


Mundo 3D 
Printing richt zich volledig op 3D printen van metaal. Als eerste segment heeft Mundo 3D gekozen voor de dentale markt, waar met succes kronen, bruggen en frames worden geleverd aan tandtechnische laboratoria. Inmiddels zijn ook de eerste print opdrachten uitgevoerd voor de fijnmechanische industrie. Mundo 3D Printing is een service bureau met als motto: "Wij printen voor u in metaal"

Unique Selling Points

 • Het eerste Nederlandse onafhankelijke servicebureau gericht op metaal printen

 • Ruim 20 jaar ervaring met 3D printing

 • Constant hoge kwaliteit

 • Klantgerichte aanpak door unieke kennis en ervaring met de branche

 • Korte levertijden

 • Gecertificeerde printer, grondstoffen en processen

 • Jarenlange relevante marktkennis

 • Door een effectief logistiek proces levert Mundo producten in heel Europa

 • Gemiddeld 20% goedkoper dan traditionele methode

 • Metaalproducten met complexe geometrische vormen kunnen eenvoudig en zeer concurrerend worden geprint 

Verdienmodel

Door de unieke combinatie van kennis en ervaring en de 
efficiënte inrichting van het 3D printing proces, levert Mundo 3D producten van zeer hoge en constante kwaliteit. Zo is de organisatie inmiddels optimaal ingericht voor het leveren van kronen, bruggen en frames aan tandtechnische laboratoria. Deze focus zorgt voor een uitstekende basis voor het toevoegen van waarde in de keten, met de daarbij behorende marges.

Tot nu toe bereikt

In 2014 is het productieproces ingeregeld voor het printen van kronen, bruggen en frames voor tandtechnische laboratoria. Eind 2014 is de eerste omzet gerealiseerd. Inmiddels ondervindt Mundo 3D ook veel concrete belangstelling voor het printen van producten vanuit de fijnmechanische industrie.

Benodigde investering en gebruik van het geld

De investering zal worden gebruikt als werkkapitaal, als financiering voor de activiteiten op de dentale markt en als groeifinanciering voor het uitbreiden van de productiecapaciteit met een specifieke printer voor de fijnmechanische markt.

Voor de investeerder

De 3D Printing markt wordt door gerenommeerde onderzoeksinstellingen waaronder Gartner, gezien als een toekomstige miljardenmarkt. Mundo 3D ziet mogelijkheden om het marktaandeel in de dentale markt fors te laten groeien en ondervindt concrete belangstelling vanuit de fijnmechanische en medische industrie. 

Voor de €200.000 geven we een 10% aandeel in Mundo 3D. De verwachting is dat de omzet in de komende 5 jaar gemiddeld ruim 80% per jaar stijgt. Verwachting is dat bij verdere groei van Mundo 3D de propositie interessant wordt voor strategische en / of financiële investeerders.

Daarnaast levert Mundo een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van 3D metaal printing. De maatschappelijke impact daarvan zal groot zijn omdat deze nieuwe productievorm nauwelijks afvalstoffen genereert. Ook zal het aantal logistieke bewegingen drastisch afnemen omdat productie decentraal kan plaatsvinden.

Tot slot is belangrijk om te vermelden dat een sterke positie van Nederland in 3D printing tot gevolg heeft dat een deel van de maakindustrie vanuit Azië terug komt naar Nederland. 

Update_thumb_profielfoto_henk_anema_300x200
Henk Anema
Technologie- en Productontwikkeling

Henk is gepassioneerd mede oprichter en CTO van Mundo 3D en werktuigbouwkundige productietechniek. Hij heeft als ondernemer ruim 20 jaar ervaring met Additive Manufacturing, oftewel 3D printen. Medio jaren '90 is hij gestart met de verkoop van 3D printers. In 2008 ontstond een hechte samenwerking met Philips waaruit Shapeways is ontstaan. Zijn enorme kennis en ervaring maken hem de gedroomde CTO.

Update_thumb_img_8860a
Karen Bootsma
Sales en Marketing

Karen is mede aandeelhouder van Mundo en oefent al meer dan twintig jaar met hart en ziel het verkoopvak uit. Eerst in de ICT branche en later als zelfstandige in diverse andere branches, waar zij heeft geleerd om nieuwe technologieën in de markt te zetten. In haar sales rol ervaart Karen dagelijks dat de markt, de techniek en Mundo klaar is voor een sterke groei.

Update_thumb_profielfoto_jeroen_meeuwissen
Jeroen Meeuwissen
Management en Financien

Jeroen is mede oprichter van Mundo. Na zijn bedrijfskunde studie werkte hij geruime tijd bij Van Lanschot, onder meer in de landelijke directie. Jeroen komt uit een ondernemersgezin en is ondernemer sinds 2008. Jeroen beschikt over ruime ervaring in het management en financieren van bedrijven. Met veel enthousiasme vervult Jeroen binnen Mundo een actieve managementrol

Het product

Mundo 3D Printing richt zich volledig op 3D printen van metaal. Bij het 3D printproces wordt in zeer dunne laagjes poeder met behulp van een laser aan elkaar gesmolten op basis van het Direct Metal Laser Melting (DMLM) proces. Op deze wijze wordt een 100% homogene structuur verkregen. 

Na afloop van het proces wordt het niet benutte poeder verwijderd voor hergebruik en blijven de producten over. 

Voor de dentale markt wordt optimaal gebruik gemaakt van de excellente eigenschappen van CobaltChroom. Het materiaal is vrij van Nikkel, Beryllium en Cadmium. De materiaal eigenschappen voldoen aan de specificaties van de EN ISO 22674:2006 Type 5 normering.

Als eerste segment heeft Mundo 3D gekozen voor de dentale markt, waar inmiddels met succes kronen, bruggen en frames worden geleverd aan tandtechnische laboratoria in de Benelux en Duitsland.

Inmiddels zijn ook de eerste print opdrachten uitgevoerd voor de fijnmechanische en medische industrie.

Met uitbreiding van het machinepark zal Mundo 3D ook gaan werken met andere metaalsoorten. Voor meer informatie hierover zie onze website.

Uniek

Hoewel 3D printen relatief nieuw lijkt, is medeoprichter en CTO Henk Anema in 1992 voor het eerst in contact gekomen met deze techniek. Eind jaren '90 sloot hij de eerste contracten voor de distributie van 3D printers in de Benelux. Op dat moment werden de machines voornamelijk ingezet voor het maken van kunststof prototypes voor grote ondernemingen.

In 2013 is besloten om geen machines meer te verkopen maar om met de opgedane ervaring het servicebureau Mundo 3D Printing op te richten.

Mundo 3D is het eerste Nederlandse onafhankelijke servicebureau dat zich volledig richt op 3D metaal printen. Deze unieke positie geeft ons een voorsprong op de concurrentie. 

Dit maakt ons in combinatie met onze hoge constante kwaliteitsstandaard, leverbetrouwbaarheid en specifieke marktkennis, uitstekende toegerust om snel marktaandeel te verwerven op de West-Europese markt.

Met betrekking tot de levering aan de dentale markt kent Mundo 3D nog een aantal andere onderscheidende kenmerken:

 • Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische stoffen tijdens het productieproces
 • Het productieproces is minder arbeidsintensief
 • Tandtechnische laboratoria realiseren een kostenreductie van minimaal 20%

Verdienmodel

Door de unieke combinatie van kennis en ervaring en de efficiënte inrichting van het 3D printing proces levert Mundo 3D producten van zeer hoge kwaliteit. Zo is de organisatie inmiddels optimaal ingericht voor het leveren van kronen, bruggen en frames aan tandtechnische laboratoria. 

Dit is een uitstekende en unieke uitgangspositie om waarde toe te voegen in de keten. Mundo 3D kan hierdoor leveren tegen concurrerende prijzen en tegelijkertijd haar marges optimaliseren. 

Uit zowel de fijnmechanische als de medische industrie ontvangt Mundo vrijwel dagelijks verzoeken om producten te printen in andere metaal soorten. Met de beoogde uitbreiding van het machinepark zullen we naar verwachting ook deze verzoeken rendabel kunnen uitvoeren.

Schaalbaarheid

De schaalbaarheid is groot. Op de dentale markt worden frames, kronen en bruggen nu meestal gegoten en handmatig afgewerkt. 3D Printing maakt het mogelijk om dit proces grotendeels te automatiseren. 

Via het internet kunnen vanuit de hele wereld digitale designs naar Mundo 3D worden gestuurd. Er hoeven dus geen fysieke modellen meer te worden aangeleverd. Door deze verregaande digitalisering van het productieproces vind de productie zeer efficiënt plaats:

 1. Het tandtechnisch laboratorium scant het model en ontwerpt het 3D design
 2. Het tandtechnisch laboratorium stuurt dit 3D beeld vervolgens digitaal naar Mundo
 3. Mundo print vervolgens het gewenste half fabrikaat. 
 4. Tot slot wordt dit verzonden naar het tandtechnisch laboratorium waarna de tandtechnicus het eindproduct maakt in de vorm van een volwaardige prothese

Dezelfde vorm van schaalbaarheid is uiteraard ook van toepassing voor andere marktsegmenten.

Huidige status

 • In 2014 is het productieproces ingeregeld voor het printen van kronen, bruggen en frames voor tandtechnische laboratoria.

 • Dit proces is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met tandtechnische laboratoria.

 • Eind 2014 is de eerste omzet gerealiseerd door het met succes leveren van kronen, bruggen en frames van constante hoge kwaliteit aan de dentale markt.

 • Inmiddels ondervindt Mundo 3D ook veel concrete belangstelling voor het printen producten vanuit de fijnmechanische industrie. Inmiddels zijn aan dit segment ook de nodige producten geleverd.

Verdere ontwikkelingen

De 3D printing markt wordt door gerenommeerde onderzoeksinstellingen waaronder Gartner, gezien als een toekomstige miljardenmarkt. Mundo 3D kiest voor een volledige focus op metaalprinten. Naast de dentale markt ziet Mundo ook concrete mogelijkheden om marktaandeel te verwerven op andere marktsegmenten waaronder de fijnmechanisch en medische industrie. 

Om deze andere marktsegmenten optimaal te kunnen bedien zal Mundo 3D gaan investeren in een tweede metaalprinter. Dit biedt mogelijkheden om ook te gaan printen met andere metaalsoorten waaronder, RVS, aluminium en gereedschapsstaal.

De doelstelling van Mundo is om in eerste instantie vanuit Nederland ook de internationale markt te bewerken. Er wordt inmiddels al geleverd aan bedrijven in België en Duitsland.

Doelgroep

Voor de Dentale markt richt Mundo 3D zich primair op het leveren van frames aan Tand Technische Laboratoria (TTL's) in Nederland en Belgie. 

Voor de fijnmechanische industrie geldt dat Mundo 3D zich met name richt op Original Equipment Manufacturers (OEM's) engineering bedrijven. Vanuit deze ondernemingen is er veel belangstelling voor het printen in metaal van:

 • kleinere series
 • producten die conventioneel niet gemaakt kunnen worden
 • organische vormen

Marktomvang

Diverse internationale onderzoekbureaus – Gartner, PwC, Canalys, IDC en Wohlers – hebben schattingen gepubliceerd over de mondiale markt van 3D-printing, nu en in de toekomst. De ramingen komen aardig overeen. Ze uit van een totale marktomvang in 2018 van 10 à 14 miljard euro. Vooral de toenemende vraag uit de lucht- en ruimtevaart, auto-industrie en medische markten stimuleren deze groei. 

ABN Amro schat de omzet op enkel de Nederlandse markt rond 3D printen op 45 miljoen euro in 2015. Dit is een fractie van onze totale industriële productie. 

Indien we enkel kijken naar de inkomsten van machinebouwers, metaal- en kunststofbedrijven die bij brancheverenigingen zijn aangesloten komen we uit op de volgende cijfers:

 • FME-CWM 70 miljard euro 
 • Metaalunie 22 miljard euro 
 • Federatie NRK 8 miljard euro

Tellen we deze omzetten bij elkaar op, dan komen we uit op 100 miljard euro. 

Door de verwachte groei van ruim 30% per jaar en disruptieve karakter van 3D Printing verwacht Wohlers (Wohlers rapport 2014) dat op lange termijn meer dan 2% van de industriële omzet verdiend zal worden met 3D-printen. Dit zou dus een markt betekenen van minimaal 2 miljard euro in Nederland. 

Met betrekking tot de dentale markt richt Mundo zich tot op heden op het printen van frames. De marktomvang voor de Benelux en Duitsland bedraagt ruim 210.000 frames per jaar. 

Concurrentie

Als we enkel kijken naar de Nederlandse markt zijn er slechts 10 metaalprinters. De meeste staan bij grote bedrijven als Shell, Philips en sinds kort AAE. Daarnaast maken regionale samenwerkingsverbanden zoals AddLab (Eindhoven) en Civon (Doetinchem) gebruik van een 3D Printers. 

In Nederland is Mundo de enige service provider met een laser melting machine die producten print voor de dentale, medische en fijnmechanische industrie. 

Huidige klanten

Inmiddels belevert Mundo een 25-tal tandtechnische laboratoria in Nederland, België en Duitsland. In de non-dentale markt heeft Mundo inmiddels een 20-tal actieve klanten.

Feedback van klanten

Klanten van Mundo 3D zijn terecht kritisch op de kwaliteit van de door Mundo 3D geleverde produkten. De relatie met een nieuwe klant begint bij het printen van verschillende test-designs. Zonder uitzondering krijgt Mundo 3D complimenten over de kwaliteit van de geleverde produkten.

Zie onderstaand enkele quotes: 

"Normaal is de doorlooptijd van een eerste product gemiddeld 8 weken, bij Mundo 3D was het product nog dezelfde week klaar"
 
"Wij dachten dat 3D metaal printen nog brosse en onnauwkeurige producten opleverden, maar de producten zijn sterk en homogeen van structuur"
 
"Een gat is rond en recht omdat de boor rond en recht is, maar bij Mundo 3D Printing kunnen we nu de gaten maken in elke denkbare vorm"
 
"Het 3D Printen van metalen producten is zelfs rendabel bij kleine series"
 
"Gewichtsbesparing kan nog verder worden doorgevoerd. Additive Manufacturing biedt veel meer mogelijkheden. Mundo 3D Printing heeft ons daarvoor veel hulp geboden."

Nieuwe klanten

Er dienen zich wekelijks nieuwe klanten aan op dentaal en non-dentaal gebied. De nieuw aan te schaffen metaalprinter zal de groei verder kunnen versterken omdat we daarmee ook andere metaalsoorten kunnen printen.

Verkoopverhaal

Het printen van frames kent voor de dentale markt vrijwel alleen maar voordelen. De voordelen zitten o.a. in:

 • Geen gebruik van chemische stoffen
 • Behoorlijke kostenreductie van minimaal 20%
 • Hogere productie in minder tijd
 • Contante hoge kwaliteit
 • Geen nadelige gevolgen voor wat betreft sterkte en pasvorm

Meer in zijn algemeenheid gelden voor Mundo de onderstaande verkoopargumenten:

 • Jarenlange ervaring en expertise op 3D Print gebied
 • Focus op metaalprinten voor de zakelijke markt
 • Duurzaam business model doordat er nauwelijks sprake is van afvalstoffen
 • Snelle levertijd door productie in Nederland met een hoge leverbetrouwbaarheid
 • Hoge kwaliteitsstandaarden (Toekomst: ISO certificering)
 • Scherpe, concurrerende prijsstelling 

Gedaan tot nu toe

 • In 2014 ruime ervaring opgedaan met het maken van testdesigns voor een selectief aantal tandtechnische laboratoria

 • We zijn in Q4 2014 begonnen met het commercieel bewerken van de dentale markt
 • In Q1 2015 hebben we ook de eerste producten voor de fijnmechanische industrie geproduceerd
 • In maart 2015 stond Mundo op de vakbeurs RapidPro waar zij enorm veel interesse ondervond voor 3D metaalprinten

Marketing & sales kanalen

Het voeren van gericht accountmanagement naar tandtechnische laboratoria. 

Richting de fijnmechanische industrie zal Mundo zich in toenemende mate gaan positioneren als partner voor kennis van en 3D printen in metaal.

Marketing doel

Het 3D printen in metaal zal de komende jaren een enorme vlucht nemen. Veel ondernemingen hebben behoefte aan het opdoen van ervaring in 3D printen in metaal. De missie van Mundo is om een belangrijke rol te spelen bij het leveren van kennis in dit domein en tevens een leidende positie in te nemen als onafhankelijk servicebureau in 3D metaalprinting.

Partnerships

Mundo heeft inmiddels een groot aantal partnerships ontwikkeld. De meest relevante zijn:

 • De intensieve relatie met Bendertechniek, de leverancier van de EOS printer;
 • De relatie met Participatiemaatschappij Oost, die ook financiering heeft verstrekt;
 • De contacten met diversen hogescholen waaronder Windesheim.

Verwachte omzet

Mundo 3D Printing verwacht de komende jaren de volgende omzet te realiseren:

 • 2015:  €     325.000
 • 2016:  €  1.485.000
 • 2017:  €  2.653.000

Aannames

De begrote omzet in 2015 wordt primair behaald in de dentale markt. Deze omzet is gebaseerd op de verwachte groei bij huidige klanten en de huidige salesfunnel.

De calculaties voor de afzet van producten in de fijnmechanische industrie zijn gebaseerd op de eerste productafname, de sterk groeiende salesfunnel en huidige inzichten in de markt.

De prognoses gaan uit van de uitbreiding van het machinepark met 1 printer per jaar.

Tot nu toe geinvesteerd

Inmiddels is er ongeveer €300.000 geïnvesteerd. Daarnaast hebben de oprichters gedurende anderhalf tot twee jaar substantieel tijd geïnvesteerd in de ontwikkeling van Mundo.

Investeringsbehoefte

De investeringsbehoefte bedraagt €200.000. Doelstelling is om dit kapitaal te verwerven door middel van deze crowdfunding campagne voor 10% van de aandelen.

Gebruik van de opgehaalde gelden

De opgehaalde middelen uit de crowdfunding campagne zullen worden aangewend voor:

 • werkkapitaal voor de verdere ontwikkeling van de dentale markt; 
 • marketing en salesactiviteiten;

 • deelfinanciering voor de aankoop van een tweede metaalprinter in de tweede helft van 2015 voor de fijnmechanische industrie.

Rendement

 • De EBITDA doelstellingen voor de komende jaren zijn:

 • 2015: - €    76.000
 • 2016: €    697.000
 • 2017: € 1.404.000

De huidige waardering van Mundo bedraagt ruim € 2 miljoen. Wij hebben de intentie om de Symbid aandeelhouders uit te kopen dan wel de symbid aandelen te verkopen in 2019. Op basis van de huidige prognoses verwachten we dat de waardering van Mundo kan groeien naar ruim € 10 miljoen in 2019.

Risico's

Risico 1: Technologie

De markt voor 3D printing zal een enorme vlucht nemen. Dit betekent dat er ook nieuwe technologische ontwikkelingen zullen komen. Mundo zal voor de verdere uitbouw steeds kritisch kijken naar de prijs-kwaliteit verhouding van de bestaande en nieuwe machines en daarin de juiste keuzes moeten maken.

Risico 2: Acceptatietijd bij prospects

Het is overduidelijk dat in de tijd steeds meer bedrijven de voordelen gaan inzien van 3D metaalprinten. Voor sommige marktsegmenten geldt dat het soms langer dan verwacht zou kunnen duren voordat deze nieuwe technologie volledig is ingebed in hun bestaande bedrijfsprocessen.

Risico 3: Concurrentie

De verwachte enorme marktomvang van 3D Printing maakt dat er ook andere partijen actief zullen worden in het domein van 3D metaalprinting. De binnen Mundo aanwezige kennis en ervaring en ontwikkelde voorsprong als onafhankelijk servicebureau maakt dat Mundo in de markt een belangrijke positie kan ontwikkelen in de bewerking van een aantal specifieke marktsegmenten.

Risico 4: Financierbaarheid
De beoogde groei van het machinepark brengt de nodige financieringsbehoefte met zich mee. Voor de invulling van deze financieringsbehoefte zal Mundo gebruik maken van een combinatie van verschillende financieringsbronnen. Mundo verwacht een deel van de financiering te kunnen invullen vanuit de eigen cash-flow. Daarnaast wordt gekeken naar leasing, bancaire mogelijkheden en crowdfunding in de vorm van leningen. Binnen Mundo is er veel kennis en ervaring aanwezig als het gaat om het aantrekken van de juiste financieringsbronnen. Hierin moeten telkens de juiste keuzes worden gemaakt.   


"Dit financieringstraject is begeleid door Oreijs Capital & Management