Idea-equity-label
Aandelen
Equity
Billboard_ez2_header_symbid_crowdfunding Play
Medium_thumb_ez2_teamfoto
EZ2 team team 11
EZ2 team Amsterdam, NL

No longer in business EZ2-go!

De EZ2-go! is een gepatenteerd, innovatief persoonlijk vervoermiddel en bagagetrolley in één. Investeer samen met het Ministerie van EZ in duurzame mobiliteit!

$76.851 gefinancierd
100%
$76.851
Minimum doelbedrag
6%
Aandelen
Small_thumb_ez2_teamfoto No longer in business EZ2-go!
INNER CIRCLE
Product

De frustratie dat een vouwfiets niet handig is om mee te nemen in de trein, zeker als je ook nog eens een koffertje moet dragen, is voor velen een dagelijks probleem. Dit bracht ons op het idee om een persoonlijk vervoermiddel en bagagetrolley in één te ontwikkelen. De EZ2-go! (easy to go) is uitgeklapt een tweewieler, waar je je staand op voortbeweegt met de snelheid van een fiets, ingeklapt een bagagetrolley voor je koffer of tas. Kortom een gave gadget om mee gezien te worden!

Unique Selling Points

- Lichter (ca 9 kg) en compacter dan een vouwfiets, dus easy mee te nemen in bus, tram, metro, trein of auto
- Maximale vrijheid voor het eerste en laatste stukje van je reis
- Geen ketting, dus schoon (aandrijfmechanisme gepatenteerd)
- Je bagage wordt overal en altijd voor je gedragen
- Je kan ermee rijden waar je mag en lopen waar het moet
- Zo klein, dat je hem overal mee naar binnen neemt (wordt niet nat, hoeft niet op slot en staat niet in de weg)
- Maakt gebruik van duurzaam vervoer aantrekkelijk
- Deels al gefinancierd door Vroegefasefinanciering (150k) en hieraan gekoppelde toezegging (eveneens 150k)

Verdienmodel

De EZ2-go! zal zowel b2b worden verkocht als door direct sales (webshop, events, pop-up-stores en brand-store). Het verdienmodel is primair marge op verkoop. Een secundair verdienmodel ontstaat door het verkopen van service abonnementen.

Tot nu toe bereikt

- Internationale patenten op de wijze van inklappen, voortbeweging en aandrijving
- Ontwikkeling van 4 inklapbare proefmodellen (schaal 1 : 1)
- Vroegefasefinanciering van € 150.000 door Ministerie van EZ voor ontwikkeling van de versnellingsnaaf
- Intentieverklaring van ZPF (Zeeuws Participatie Fonds) tot investering van € 150.000

Benodigde investering en gebruik van het geld

Voor het marktrijp maken van de EZ2-go! hebben we nog € 55.000 nodig. Dit bedrag zal grotendeels worden aangewend voor design en styling van de EZ2-go!. Van een rationeel ontworpen product tot een strak design!

Voor de investeerder

Door te investeren in EZ2 wordt je mede eigenaar van een trendsettende onderneming, met een innovatief en duurzaam vervoermiddel. Hiermee wordt een nieuwe dimensie aan reizen van A naar B gerealiseerd.

Je kunt in EZ2 B.V. investeren vanaf € 20. Een hogere investering maken we extra aantrekkelijk:
1.  Investeer € 200: naast het rendement op je investering krijg je € 75 korting op je eerste EZ2-go! *
2. Investeer € 600: naast het rendement op je investering krijg je € 200 korting op je eerste EZ2-go! *
3. Investeer € 2.000: naast het rendement op je investering krijg je een gratis EZ2-go! *

De verwachte ROI na 5 jaar is 800%.

* Verkoop en levering van de EZ2-go! is gepland in 2016; verkoopprijs € 750,--.

Update_thumb_ez2_peter
Peter Koelemij
algemeen directeur

Peter is onze algemeen directeur, tevens verantwoordelijk voor de financiën. Voordat hij zelfstandig ondernemer werd had hij als Delfts ingenieur commerciële functies bij verschillende multinationals. De laatste jaren gaat Peters aandacht steeds meer uit naar innovatie en duurzaamheid.

Update_thumb_fjs
Foppe Jan Smit
commercieel directeur

Foppe is onze commercieel directeur. Als stedenbouwkundig ingenieur werd hij ondernemer in de mediabranche. Eerst als operationeel directeur, later in marketing en sales. Sinds 2006 ontwikkelt en verkoopt Foppe tenders (snelle sloepen) als partner in het bedrijf Superior Yachts International.

Update_thumb_ez2_jaap
Jaap van Hellenberg Hubar
directeur operations

Jaap is onze operationeel directeur. Als architect maakte hij carrière in de ICT en Telecom branche. Bij IBM, KPN en Lucent had hij management functies op het gebied van sales, marketing en business development. Sinds 2012 is Jaap 'bike artist' in zijn eigen bedrijf vanhellenberghubar, bouwer van exclusieve fietsen.

Update_thumb_150131clarette
Clarette Bonebakker
Strategische marketing ondersteuning

Clarette ondersteunt ons met strategische marketing activiteiten. Als ingenieur industrieel ontwerpen werd zij marketeer in internationale business to business markten en later marketingdocent in het HBO. Met CMORe innovatieversnellers richt zij zich op bedrijven die vaart in hun innovatieprocessen willen brengen en houden.

Het product

De frustratie dat een vouwfiets niet handig is om mee te nemen in de trein, zeker als je ook nog een koffertje moet dragen, bracht ons op het idee om een persoonlijk vervoermiddel en bagagetrolley in één te ontwikkelen. Dat bracht ons tot het concept van de EZ2-go!, een stafiets zonder zadel met een aandrijving zonder ketting, die in een handomdraai is in te klappen tot een compacte bagagetrolley.

Je verplaatst je met de EZ2-go! staand op twee pedalen, waarmee je een loopbeweging maakt. Qua inspanning en snelheid vergelijkbaar met fietsen. Als je bent aangekomen met de EZ2-go! klap je hem, terwijl je bagage erop blijft, eenvoudig in tot een platte lichtgewicht bagage trolley. Op de plaats van bestemming parkeer je de EZ2-go! naast je bureau.


Innovatief en duurzaam

De aandrijving en het inklapmechanisme zijn gepatenteerd. De EZ2-go! stimuleert het gebruik van duurzaam vervoer en draagt zo bij aan reductie van CO2 uitstoot. De EZ2-go! levert ook een bijdrage aan de oplossing van het probleem van grote aantallen gestalde en gestolen fietsen in grote steden.


Patenten

Er is een NL-octrooi verleend onder nummer NL1039429. Dit octrooi is verleend voor de manier van voortbewegen en aandrijven van de EZ2- go!. EZ2 BV heeft dit octrooi daarna uitgebreid met nieuwe ontwikkelingen voor de manier van opvouwen van de EZ2-go!. Hiervoor is voor Nederland een uitbreiding gestart onder nummer NL1040291. Wereldwijde bescherming van beide vindingen is mogelijk op basis van de al toegekende PCT-aanvrage. 

Uniek

- Persoonlijk vervoermiddel en bagagetrolley in één
- Aandrijving zonder ketting, staand op twee pedalen
- Lichter en compacter dan een vouwfiets
- Mee te nemen in elk vervoermiddel
- Parkeren naast je bureau

Verdienmodel

De EZ2-go! zal zowel b2b worden verkocht als door direct sales (webshop, events, pop-up-stores en brand-store). Het verdienmodel is primair marge op verkoop. Een secundair verdienmodel ontstaat door het verkopen van service abonnementen.

Schaalbaarheid

Onze organisatie is qua productie, verkoop en service zo ingericht dat we met snelle stappen sterk kunnen groeien.
- productie: de assemblage start in Nederland bij een bedrijf met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. De capaciteit voor deze vorm van assemblage is eenvoudig uit te breiden op meer locaties in Nederland of in het buitenland.
- verkoop: b2b partnerships te beginnen in Nederland worden op termijn uitgebreid met buitenlandse partnerships. Bij de directe verkoop via de webshop wordt gebruik gemaakt van bestaande logistieke organisaties.
- service: wordt geleverd door de lokale assemblagebedrijven.
 

Huidige status

In het afgelopen jaar is het uitgeklapte product en het ingeklapte product in verschillende stadia volledig getekend in Solidworks (3D) en met eindige elementen berekeningen op sterkte doorgerekend. Hierna is een aantal aanpassingen in het ontwerp gemaakt. Op basis hiervan is een viertal proefmodellen gebouwd. De ontwikkeling van de versnellingsnaaf (met freewheel en terugtraprem) is uitbesteed aan derden (FMI). Alle aangevraagde patenten zijn aan EZ2 b.v. toegekend.

Verdere ontwikkelingen

Parallel aan de ontwikkeling van de versnellingsnaaf worden de optimale tred en de gewenste overbrengingsverhoudingen onderzocht, zodat een en ander kan worden toegepast in het uiteindelijke product. Nu er steeds meer een gereed product ontstaat komen ook design en styling aan de orde. Om van een rationeel ontworpen product een onweerstaanbaar gadget te maken!

Doelgroep

Wij richten ons op mensen die zich op verschillende manieren van deur tot deur verplaatsen. Op reizigers die op één of meer plaatsen nog korte afstanden moeten overbruggen, zoals van en naar het station of bushalte, of van en naar de parkeerplaats van de auto. De EZ2-go! is dus specifiek geschikt voor het eerste en laatste stuk van de reis, waarbij tevens je bagage kan worden vervoerd. Wij mikken met de EZ2-go! in eerste instantie op drie verschillende doelgroepen in de Nederlandse markt:

 • De trendsetters, die als ‘launching customers’ de EZ2-go! op de kaart zetten. Type bewoner van de Amsterdamse grachtengordel voor wie de EZ2-go! een onweerstaanbaar gadget is .
 • De (potentiële) OV-gebruiker, die een afstand tussen 1 en 5 km moet overbruggen van huis tot de beginhalte van het OV en/of van de eindhalte van het OV tot zijn eindbestemming. Die met de EZ2-go! als verlengstuk van zichzelf werkelijk van deur tot deur kan reizen. 
 • De (deel)auto gebruiker met parkeerproblemen (qua ruimte/kosten) op zijn plek van bestemming. Die met de EZ2-go! tijd, geld en het milieu bespaart door niet meer pal voor de deur te willen parkeren.   

Marktomvang

Trendsetters: zo’n 3% van de NL bevolking, die valt binnen het segment postmodernen met een hoge status uit het Basismodel Mentality van Motivaction.


De (potentiële) OV gebruiker: 1 miljoen reizigers die al dagelijks gebruik maken van het Openbaar Vervoer en iedereen die wij met de EZ2-go! het openbaar vervoer in krijgen.


De (deel)autogebruiker: bijna 7 miljoen autogebruikers, waarvan een aanzienlijk deel niet of lastig op de plaats van bestemming kan parkeren, omdat daar geen parkeermogelijkheid is of omdat het parkeren daar duur is. Inclusief de ca. 110.000 deel-auto gebruikers en het groeiende aantal bestuurders van elektrische auto’s, die parkeren bij een oplaadpunt op enige afstand van de bestemming. . 

Concurrentie

Het concept van een vouwfiets voor het eerste en/of laatst stuk van je reis bestaat al lang. Echte vouwfietsliefhebbers zie je rijden op een Brompton of een Strida. De laatste tijd brengen bedrijven als de Hema en de Gamma voor een paar honderd euro goedkope alternatieven op de markt. Er is dus een markt voor vouwfietsen, maar het grootste nadeel van al die fietsen blijft toch dat je zowel met je opgevouwen fiets als je bagage loopt te sjouwen. Als alternatief voor de vouwfiets zien wij allerlei, al dan niet gemotoriseerde steps, skateboard- en Segway achtige vervoermiddelen. Sommige net als de EZ2-go! met een geïntegreerde oplossing voor vervoer van bagage. Afgezien van de veelal kleinere wielen, die minder veilig en comfortabel zijn, vraagt het rijden op dergelijke vervoermiddelen enige behendigheid. De gemotoriseerde alternatieven zijn zwaar of hebben een beperkt vermogen en/of actieradius.

Huidige klanten

We zijn in gesprek met een aantal b2b partners voor verkoop van de EZ2-go! vanaf 2016 (zie sales).

Feedback van klanten

Voor iedereen die wij ons animatiefilmpje laten zien zijn de voordelen van de EZ2-go! zonder nadere toelichting direct duidelijk. Je voortbewegen met de snelheid van een fiets en de inspanning van lopen, zonder gehannes met bagage op een tweewieler die je gewoon naast je bureau zet, wie wil dat nou niet?

Nieuwe klanten

De verkoop van de EZ2-go! gaat van start in 2016. We verwachten in de eerste 4 jaar 0.3% van 10.6 miljoen, ofwel 26.850 van onze potentiële klanten tot aanschaf van een EZ2-go! te kunnen aanzetten. Als volgt verdeeld over onze verschillende doelgroepen:

- 4.170 aan trendsetters (0.7% van 0.5 miljoen)
- 6.220 aan gebruikers van het ov (0.6% van 1 miljoen)
- 2.700 aan deelautogebruikers (0.5% van 0.6 miljoen)
- 3.160 aan leaseautogebruikers (0.3% van 1 miljoen)
- 680 aan elektrische autogebruikers (0.4% van 0.2 miljoen)
- 9.720 aan overige autogebruikers (0.2% van 6 miljoen)

Verkoopverhaal

De EZ2-go! zal op twee manieren verkocht worden. Direct via Internet en indirect in samenwerking met b2b partners, zoals aanbieders van deelauto-vervoer, openbaarvervoersbedrijven, aanbieders van elektrische of hybride auto’s.

Gedaan tot nu toe

De NS is op de hoogte van de ontwikkeling van de EZ2-go! Op termijn volgen afspraken met de juiste marketingmedewerkers.

Er is met Pon een oriënterend gesprek gevoerd over samenwerking. Pon is onder meer bekend als importeur van VW, Audi, Porsche en als lease maatschappij. Sinds een aantal jaren is Pon een grote speler in de fietsenbranche. Met de overname van Greenwheels is Pon ook vertegenwoordigd in de deelauto branche.

Marketing & sales kanalen

De belangrijkste marketing & saleskanalen zijn:

 • b2b: met een aantal bedrijven en organisaties (zoals NS, ANWB, Pon, Greenwheels) is reeds contact gelegd. Een volgende stap hierin zal plaatsvinden zodra er werkende prototypes van de EZ2-go! zijn.
 • internet: de goed ingerichte eigen webshop is het belangrijkste b2c verkoopkanaal. Marketingondersteuning gaat plaatsvinden via Google en social media.
 • brandstore (EZ2-experience) en pop-up stores:  met pop-up stores (beginperiode) en een brandstore vindt offline promotie en verkoop plaats in de lifestyle sfeer die past bij de EZ2-go! Dit zijn ook de plekken om de EZ2-go! niet alleen te zien, maar ook uit te proberen: EZ2-try!
 • events: aansluiting wordt gezocht bij bestaande events met de juiste sfeer en doelgroep. In de beginperiode worden met behulp van een studenten-promotieteam ook eigen events georganiseerd. Doel is kennismaking met de EZ2-go!, gebruik maken van de EZ2-try! en impulsaankoop stimuleren.
 • salespromotie: als de EZ2-go eenmaal in het straatbeeld verschijnt wordt in navolging van leveranciers van elektrische fietsen of tablets de verkoop van de EZ2-go! gestimuleerd door een speciaal aanbod in combinatie met het aangaan of verlengen van contracten, bijvoorbeeld met energiebedrijven en/of abonnementen voor langere tijd, bijvoorbeeld voor een krant of media provider.

Marketing doel

Verkoopdoelstelling (per jaar in Nederland):
 
3.750 in 2016
  6.000 in 2017
  7.700 in 2018
  9.400 in 2019
26.850 cumulatief t/m 2019


Product
:
oktober 2015: versnellingsnaaf gereed; start redesign
december 2015: testprogramma met 50 EZ2-testers
maart 2016: productierijp

Prijs:
De retailprijs is voorlopig vastgesteld op € 750 incl. BTW
Wie minimaal € 200 investeert krijgt korting op de aanschaf van een eerste EZ2-go!
Wie minimaal € 2.000 investeert krijgt een EZ2-go! cadeau.

Productie, distributie en service:
maart 2016: start productie EZ2-go!
april 2016: webshop online en start service center

Promotie:
december 2015: start testprogramma
begin 2016: start viral campaign
april 2016: product launch met EZ2 pop-up stores en EZ2-try events
voorjaar 2016: start b2b verkoop
najaar 2016: b2b promoties 
najaar 2016: opening brandstore
on going: PR activiteiten via social media; free publicity rondom EZ2-try events via radio, tv, print en social media

Partnerships

We werken aan partnerships met aanbieders van deelauto-vervoer, openbaar vervoersbedrijven, aanbieders van elektrische of hybride auto’s en grote organisaties met een duurzaamheidsdoelstelling.

Verwachte omzet

De verwachte omzet over de eerste 3 jaar bedraagt:

 • Boekjaar 2015: € 0
 • Boekjaar 2016: € 2.143.000
 • Boekjaar 2017: € 3.455.000
 • Boekjaar 2018: € 4.401.000

Aannames

In het businessplan gaan we in de komende 2 a 3 jaar uit van de Nederlandse markt. Doelstelling is om in 2016 (verkopen vanaf april), 2017 en 2018 oplopend gemiddeld per maand respectievelijk 350, 500 en 650 stuks te verkopen. De verkoopprijs is voorlopig vastgesteld op €750. Zodra de productie en de verkoop in Nederland goed georganiseerd is, zal worden gestart met de verkoop in het buitenland. De focus zal liggen op grote steden met een goede openbare verkeersinfrastructuur.

Tot nu toe geinvesteerd

Tot eind 2014 is € 90.000 geïnvesteerd in EZ2 B.V. door de founders en ‘friendfunders’. Deze investeringen zijn gebruikt voor marktonderzoek, het maken van het businessplan, ontwerpen en maken van de constructietekeningen van de EZ2-go! (in Solidworks). Op basis van de tekeningen zijn 4 proefmodellen op ware grootte gemaakt.


In mei 2015 heeftt RVO (onderdeel van het Ministerie van EZ) uit de regeling Vroege Fase Financiering een lening van € 150.000 toegekend. Gekoppeld aan deze lening is intentieverklaring voor een investering van € 150.000 door het ZPF (investering in het najaar van 2015). Met het geld van de VFF ontwikkelen we de versnellingsnaaf en uitklapbare trolleywielen voor de EZ2-go!

Investeringsbehoefte

EZ2 wordt opgezet met verschillende financieringsbronnen. De totale investeringsbehoefte tot na de start van de productie is begroot op € 780.000. De financieringsbehoefte die nu resteert is € 390.000.

Door crowdfunding willen wij in twee ronden totaal € 120.000 aan funding realiseren. Met de eerste crowdfundingronde geven we 5% van de aandelen uit bij een investering van € 55.000.

Tenslotte is er in de loop van 2015 een ronde gepland met informal investors voor € 270.000.

Gebruik van de opgehaalde gelden

De funding van deze ronde bij Symbid is bestemd voor design en styling, onderzoek naar bewegingscomfort, kosten voor het verder ontwikkelen van de website, financiering en huisvesting.

Rendement

Volgens het businessplan realiseert EZ2 B.V. een omzetgroei van ruim 2 miljoen Euro in 2016 (eerste jaar productie en verkoop) naar ruim 5 miljoen Euro in 2019. Er is dan een cumulatief bedrijfsresultaat van bijna 2.5 miljoen Euro. Deze cijfers zijn gebaseerd op verkoop van de EZ2-go! in Nederland. In de praktijk zal gaandeweg ook verkoop in het buitenland worden opgezet, in principe in joint ventures en gefinancierd uit de omzet. Ook zullen in de loop der tijd andere EZ2 producten worden ontwikkeld en verkocht.

Ons streven is om voor de investeerders in vijf jaar een ROI te realiseren van 8 maal de investering.

Risico's

Het succes van EZ2-go! zal vooral afhangen van de volgende factoren:


prijsacceptatie en verkoopaantallen

Wordt de verkoopprijs van € 750 door de beoogde doelgroepen als reëel ervaren? Zou een lagere verkoopprijs zorgen voor aanzienlijk grotere verkoopaantallen?

Deze vragen over de prijselasticiteit worden nader onderzocht en vervolgens verwerkt in alternatieve scenario’s.

productprestaties

De EZ2-go! zal de gewekte verwachtingen zonder enige twijfel moeten waarmaken: inspanning vergelijkbaar met fietsen, in een handomdraai in te klappen en overal mee naar toe te nemen.

Het gepatenteerde inklapmechanisme werkt, sterkteberekeningen zijn uitgevoerd (Femto Engineering, Delft) en verwerkt in het ontwerp.