Idea-equity-label
Aandelen
Equity
Billboard_brouwtoren-overfunding Play
Medium_thumb_linkedin_511917aa45
Dimitri van Hees team 9
Dimitri van Hees Nijmegen, NL

Brouwerij De Brouwtoren

De groeiende vraag naar onze bieren, van zowel binnen als buiten Nijmegen, noodzaakt onze brouwerij tot opschalen. B(r)ouwt u mee aan een toekomstige traditie?

$104.797 gefinancierd
100%
$104.797
Minimum doelbedrag
29,25%
Aandelen
Small_thumb_linkedin_511917aa45 Brouwerij De Brouwtoren
INNER CIRCLE
Product

Brouwerij De Brouwtoren is een groeiende bierbrouwerij die dringend behoefte heeft om uit te breiden. De vraag naar ons speciaalbier is dusdanig groot dat we moeten opschalen van 500 naar 8.000 liter per maand. Naast de productie willen we ook onze receptontwikkeling gaan uitbreiden.

Unique Selling Points

Bij de ontwikkeling van onze recepten betrekken we het publiek. Via online proeverijen en het organiseren van proefsessies verzamelen wij uit alle lagen van de bevolking zoveel mogelijk input en analyseren deze "Big Data" om tot bieren te komen die getoetst zijn aan de markt. Vandaar onze slogan "Gebrouwen naar toekomstige traditie". Daarnaast is onze merkbeleving uitstekend gebleken. Van het flesje tot het etiket, 'geliktheid' is voor ons net zo belangrijk als de kwaliteit van ons bier. We zijn zelfs bezig met het 3D-printen van een eigen tapknop.

Verdienmodel

Wij verdienen geld door marge op de verkoop van flessen en fusten van onze speciaalbieren.

Tot nu toe bereikt

Onze snelgroeiende achterban heeft meerdere keren aangegeven onze bieren erg te waarderen. Om deze bieren commercieel te verkopen zijn wij begin 2014 een V.O.F. geworden. Ons eerste bier, de Brouwtoren Bèta, was tot twee keer toe razendsnel uitverkocht. Omdat de marge op het extern laten brouwen van ons recept nihil was hebben we in oktober 2014 besloten om een eigen installatie te gaan maken. Na een periode van stilstand in verband met de benodigde vergunningaanvragen kunnen we vanaf april 2015 500 liter per maand brouwen. Dit blijkt echter niet genoeg om aan de vraag te kunnen voldoen.

Benodigde investering en gebruik van het geld

Wij hebben een investering van € 40.000 euro nodig om nieuwe machines, waaronder de Braumeister 500, te kunnen kopen waarmee we in minder tijd en met minder mensen meer kunnen brouwen. Hierdoor kunnen we vaker een grotere batch draaien wat een totale opschaling naar 8.000 liter per maand betekent. Met de mee begrote Braumeister 20 kunnen wij bovendien op kleine schaal onze receptontwikkeling uitbreiden.

Voor de investeerder

Op korte termijn zullen we de winst herinvesteren om nóg efficiënter te werk kunnen gaan en op langere termijn wordt er dividend uitgekeerd. Om deze periode te overbruggen bieden wij naast het feit dat u als mede-eigenaar van Brouwtoren BV mee b(r)ouwt aan toekomstige traditie, een hoop leuke extra's. Zo bent u als investeerder van de brouwerij sowieso welkom op onze kwartaalborrels, en naar rato van het geïnvesteerde bedrag ontvangt u nog een hoop andere bonussen. Voor een investering vanaf € 300,- bent u bijvoorbeeld al lid van "De Torenwachters", de inner circle van de brouwerij. Met deze "Torenwachters" zullen wij als eerst onze nieuwe recepten gaan proeven en leuke bier-gerelateerde evenementen organiseren. Klik hier voor het complete overzicht van opties.

Update_thumb_dimitri_2
Dimitri van Hees
Brouwmeester

Geboren en getogen te Nijmegen, studeerde Information Management aan de Universiteit van Tilburg. Woont momenteel alweer 4 jaar bij Jeroen en Tim in de flat, daarvoor 8 jaar in hetzelfde Tilburgse studentenhuis als Darren. Houdt zich in de brouwerij vooral bezig met PR en IT. Naast brouwmeester ook mede-eigenaar van IT-bedrijf Apiwise. Favoriete niet-Brouwtoren bier: Hertog-Jan Grand Prestige.

Update_thumb_darren
Darren Besselink
Brouwmeester

Geboren in het Achterhoekse Groenlo, op steenworp afstand van de oorspronkelijke Grolsch fabriek. Is na zijn studie bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg zijn oude huisgenoot Dimitri gevolgd naar het mooie Nijmegen. Gezien zijn achtergrond logischerwijs onze "financiële man". Naast brouwmeester tevens marketeer bij Phonehouse. Favoriete niet-Brouwtoren bier: La Trappe Isid'or.

Update_thumb_jeroen
Jeroen Alleman
Brouwmeester

Van oorsprong een 'Tukker', maar woont alweer ruim 15 jaar in Nijmegen waar hij aan de Radboud Universiteit psychologie studeerde. Heeft binnen de brouwerij de verantwoordelijkheid op zich genomen voor één van de belangrijkste aspecten van het brouwproces: de hygiëne. Opmerkelijk genoeg naast brouwmeester ook werkzaam als verslavingspsycholoog. Favoriete niet-Brouwtoren bier: Brugse Zot Dubbel.

Update_thumb_tim
Tim van der Weyden
Brouwmeester

De tweede Nijmegenaar van het stel. Woont in dezelfde flat als Dimitri en Jeroen. Opperde in 2012 het idee om zelf bier te maken. Studeerde Informatica in Enschede en Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit. Vindt alles met schroefjes, knopjes en lampjes leuk en is derhalve onze "klusjesman". Naast brouwmeester ook GIS consultant bij Tensing. Favoriete niet-Brouwtoren bier: Tripel Karmeliet.

Het product

Momenteel hebben wij twee bieren ontwikkeld. De Brouwtoren Saga is een frisse Weizen met fruitige afdronk van 5,4% alcohol. De Brouwtoren Bèta is met 7,4% wat aan de zwaardere kant en is een amberkleurig speciaalbier. De unieke smaak van dit bier maakt het lastig te typeren en uit analyse van de ingevulde proeverijen blijkt ook dat de meningen hierover behoorlijk uit elkaar liggen. Wat wél duidelijk is geworden is dat iedereen het een lekker en toegankelijk bier vindt. Op basis van de verzamelde input gaan we nu werken aan een opvolger van de Bèta. Het woord bèta komt namelijk uit de softwareontwikkeling en staat voor de eerste publieke test van een product of dienst. Niet alleen de kwaliteit van het bier is getoetst, ook de beleving er omheen. Zo vinden mensen het mooie flessen, mooie etiketten en mooie glazen.

Uniek

Wij maken bieren door goed naar ons publiek te luisteren. Momenteel wordt de markt overspoeld door IPA's (Indian Pale Ale) en Saisons, maar om onderscheidend te zijn doen wij hier dus niet aan mee en vragen we eerst aan onze achterban waar men nu echt op zit te wachten. Hierdoor is onze Bèta erg in trek bij uiteenlopende doelgroepen, waaronder de traditionele "pils-drinkers".

Verdienmodel

Wij verdienen geld door marge op de verkoop van flessen en fusten van onze speciaalbieren.

Schaalbaarheid

Met de beoogde installatie kunnen we 500 liter per keer maken. Door vaker te gaan brouwen en het opschalen van het aantal gistvaten kunnen we dus eenvoudig opschalen. De ruimte van onze huidige loods biedt voorlopig genoeg perspectief voor deze plannen.

Huidige status

De recepten van de Saga en de opvolger van de Bèta zijn in principe reeds ontwikkeld en kunnen direct in productie worden genomen. Omdat dit geproduceerd gaat worden in een nieuwe configuratie van de brouwerij, zullen deze bieren wel eerst opnieuw getoetst worden aan een geselecteerd panel.

Verdere ontwikkelingen

De opvolger van de Bèta moet ons vlaggenschip worden. Samen met de Saga hebben we dan een permanente productie van een donker en een licht biertje. Daarnaast zullen we op kleinere schaal nieuwe recepten gaan ontwikkelen en aan het publiek toetsen. Zo willen we ons permanente assortiment langzaam uitbreiden.

Doelgroep

Onze directe doelgroep bestaat uit horeca, drankenhandels en supermarkten. De potentiële afnemers van ons bier zijn zeer gevarieerd, iedereen drinkt tegenwoordig namelijk speciaalbier.

Marktomvang

De biermarkt is volop in beweging. De opmars zit onder meer in de afzet van en voorkeur voor speciaalbier (+23%). Vier op de vijf bierdrinkers (78%) drinkt wel eens een speciaal bier. De consumptie en de beleving van (speciaal)bier is het afgelopen jaar belangrijker geworden. Dit blijkt uit de elfde editie van het Nationaal Bieronderzoek.

De laatste jaren is het aantal microbrouwerijen in Nederland fors in opmars. Vergelijkbaar met de Verenigde Staten, waar de craft beers, afkomstig van duizenden kleine brouwerijen, inmiddels bijna 15 procent van de Amerikaanse markt in handen hebben. Het segment groeit in de VS razendsnel en gaat ten koste van het marktaandeel van de gevestigde biermerken. In Nederland zijn de grote brouwerijen samen nog altijd goed voor zo’n 95 procent van de biermarkt. Het Klein Brouwerij Collectief (KBC) schat dat de ambachtelijke brouwers op dit moment een marktaandeel hebben van slechts 5 procent.

Lees meer:

Concurrentie

De afzet van speciaalbier laat ten opzichte van vorig jaar een stijging zien (+23%). De smaak (69%) en de afwisseling (40%) zijn de belangrijkste redenen om speciaalbier te drinken. Twee op de vijf bierdrinkers kiest vaker voor een ander type bier dan twee jaar geleden. En bijna driekwart van de bierdrinkers vindt het belangrijk dat horecagelegenheden verschillende soorten bier aanbieden. Gemiddeld drinken zij zelfs 2,5 verschillende typen speciaalbier. De markt vraagt om een diversiteit aan speciaalbieren, waarbij de verschillende brouwerijen elkaar juist aanvullen.

Huidige klanten

Het afgelopen jaar leverden wij ons bier aan 15 horecagelegenheden in Nijmegen en één in Tilburg.

Feedback van klanten

De feedback op ons bier is overweldigend en tevens de reden van deze crowdfunding campagne.

Nieuwe klanten

Momenteel hebben wij sowieso een wachtlijst met ongeveer 20 kroegen die te kennen hebben gegeven graag ons bier te willen verkopen. Daarnaast zullen we een actief verkoopbeleid gaan hanteren en gaan samenwerken met tussenhandelaren die ons bier elders in het land zullen verspreiden.

Verkoopverhaal

Ons bier is gebrouwen naar toekomstige traditie, waarbij wij data analyseren om tot onze recepten te komen. Dit maakt ons bier erg gewild bij een breed publiek uit alle lagen van de bevolking.

Marketing & sales kanalen

  • Social media
  • Promotie op Speciaalbierfestivals

Marketing doel

Social media is een perfect middel om in contact te blijven met de achterban. Naast de inmiddels traditionele social media als Facebook en Twitter zijn wij bovendien actief in online bier communities en het populaire biernetwerk Untappd, waarmee de daadwerkelijke drinkers van ons bier kunnen bereiken en op de hoogte kunnen houden van onze nieuwe bieren.

Speciaalbierfestivals zijn ideaal om het grote publiek kennis te laten maken met onze bieren. Door heel Nederland vinden elk jaar steeds meer festivals plaats. Ook horeca eigenaren komen hier, op zoek naar nieuwe bieren om aan hun assortiment toe te voegen. Tot nu toe was deelname niet mogelijk gezien onze beperkte voorraad. Na opschaling is dit het ideale kanaal om met ons bier ook snel buiten Nijmegen voet aan de grond te krijgen.

Omzet tot nu toe

Ons eerste bier is in augustus 2014 in beperkte oplage op de markt gekomen.

Omzet 2014: € 5600,-


Verwachte omzet

Verwachte omzet 2015: € 10.000,-


Verwachte omzet 2016: € 165.400,-

Verwachte omzet 2017: € 242.900,-


Aannames

Dankzij de investering in een nieuwe brouwinstallatie verwachten wij een flinke omzetstijging te kunnen realiseren doordat we meer kunnen produceren in minder tijd. Dit laat naast groei door capaciteitsuitbreiding ook ruimte voor receptontwikkeling en uitbreiding van ons assortiment, waardoor we meer mensen een bier naar hun smaak kunnen voorzetten.

Tot nu toe geinvesteerd

Tot op heden hebben wij uit eigen middelen zo'n € 34.000,- in de brouwerij geïnvesteerd.

Investeringsbehoefte

Voor de benodigde investering in een nieuwe brouwinstallatie zijn wij op zoek naar een investering van € 40.000,- Hierbij maken wij graag gebruik van de optie om te overfunden indien deze mogelijkheid zich voor doet. In totaal bieden wij 20% van de aandelen in onze groeiende brouwerij aan.

Gebruik van de opgehaalde gelden

Het leeuwendeel van de opgehaalde gelden zal direct geïnvesteerd worden in de aanschaf van een nieuwe brouwinstallatie. Daarnaast zal een deel worden aangewend voor de benodigde aanpassingen aan onze brouwzaal en het aanleggen van voorraden ingrediënten. Tot slot is een bedrag gereserveerd voor de financiering van deze campagne.

Rendement

De combinatie van de uitbreiding van onze capaciteit en het marktpotentieel dat wij voor onze bieren zien zorgt ervoor dat wij verwachten onze investeerders binnen 3 jaar een lucratief dividend uit kunnen keren. Tot die tijd bieden wij naar rato van investering diverse bonussen, die vanzelfsprekend gericht zijn op en bijdragen aan de beleving van het Nederlandse speciaalbier.

Risico's

Hoewel smaken verschillen en voorkeuren over tijd ook nog eens aan verandering en modegrillen onderhevig zijn, zijn wij overtuigd van onze 'vinger aan de pols' strategie, waarbij wij onze bieren ontwerpen op basis van input uit de markt in plaats van wilde experimenten.