Idea-equity-label
Aandelen
Equity
Billboard_billboard_johan_front-overfunding Play
Medium_thumb_jelle
Jelle Reichert team 11
Jelle Reichert Noordwijk, NL

No longer in business - JOHAN: space-tech voor topsport

Volg de prestaties van je team op 't veld met JOHAN: het eerste betaalbare én betrouwbare prestatie monitoring systeem voor veldsporten.

$174.663 gefinancierd
100%
$174.663
Minimum doelbedrag
7,5%
Aandelen
Small_thumb_jelle No longer in business - JOHAN: space-tech voor topsport
INNER CIRCLE
Product

Bekijk onze film door op de PLAY button te klikken in de bovenstaande foto!

Meet de prestaties van je team op 't veld met JOHAN! 

Het eerste betaalbare én betrouwbare prestatiemonitoring systeem voor professionele veldsport teams (voetbal, rugby en hockey). 


Aanleiding

Technologie in sport is een enorm groeiende markt: er wordt verwacht dat de globale sports analytics markt zal groeien van $125 miljoen in 2014 naar $4.7 miljard in 2021 (bron: PRNewswire). 

Er is een groeiende behoefte aan systemen om feitelijk de prestaties van spelers in te zien. Daartoe heeft de FIFA in Augustus 2015 (eindelijk) besloten meetapparatuur, mits het aan bepaalde eisen voldoet, toe te staan tijdens officiële wedstrijden. Als gevolg is de vraag nog groter geworden. 

Echter, momenteel zijn voornamelijk de 'elite' teams voorzien van dergelijk systemen, zoals Barcelona, Bayern München en in Nederland Ajax, PSV, AZ en Vitesse; een groot gedeelte van de clubs gebruikt deze technieken nog niet. Dit wordt veroorzaakt doordat:

 • de prijs van deze systemen ver boven budget ligt van de club
 • ze zijn ontworpen voor zeer specialistische gebruikers (data analisten, sportwetenschappers etc.)

De overige professionele teams profiteren dus nog niet van de waarde van deze systemen, laat staan de semi-professionele en amateur teams (meer dan 90% van de professionele teamsport markt is nog niet voorzien).


Het product

Elke speler draagt een sensor in een comfortabel vestje waarmee de positie en bewegingen op het veld accuraat worden gemeten. Deze gemeten data wordt geüpload naar ons online platform, alwaar de coaches, trainers en spelers inzichten en advies krijgen over hun geleverde prestaties.

Unique Selling Points

JOHAN is bijzonder, omdat wij:

 • preciezer meten dan concurrerende systemen (2.5x zo precies, mogelijk gemaakt door onze samenwerking met ESA).
 • anderhalf jaar nauw hebben samengewerkt met een grote diversiteit aan teams om het systeem zo goed mogelijk aan al hun behoeftes te laten voldoen.
 • teams niet belasten met het tijdrovende aspect van data-analyse; JOHAN heeft slimme analyses, interpretaties en methodologie ontwikkeld, waarmee trainers heldere inzichten en advies ontvangen.

Verdienmodel

JOHAN gebruikt een licentiemodel, er worden twee verschillende licenties aangeboden:

 • JOHAN: €600 per maand
 • JOHAN Premium: €1000 per maand

Tot nu toe bereikt

Sinds augustus 2014 hebben we getest bij diverse sporten en op verschillende niveaus. Het laatste half jaar hebben we met vijf betalende klanten (professionele teams) het product uitontwikkeld. Het product is professioneel getest en nu zijn we klaar om de stap naar de markt te nemen.


De reacties van de huidige klanten zijn lovend:

 • Frank Renzenbrink (Fysio De Graafschap): "Het JOHAN systeem geeft ons op een efficiënte manier een perfecte weergave van de belasting van onze spelers . Een must voor elke professionele sport organisatie!"
 • Rick Cost (Inspanningsfysioloog KNHB): "In JOHAN hebben wij een dynamische partner gevonden die ons van GPS informatie op maat voorziet. Deze informatie is voor ons van essentieel belang om de definitieve stap te kunnen maken naar een absolute top prestatie op het juiste moment...Rio 2016!!"
 • Robert Molenaar (Coach FC Volendam): "Door JOHAN krijg ik een feitelijk beeld van de individuele prestaties van de spelers in mijn team. Daardoor ben ik in staat individueel te monitoren en te sturen"

Benodigde investering en gebruik van het geld

Wij willen met deze campagne €100.000 ophalen om:

 • de productie op te starten t.b.v. verkopen deze zomer
 • marketing & sales werknemer te rekruteren en bekostigen
 • web programmeur te rekruteren en bekostigen

Voor de investeerder

U kunt onderdeel worden van een technologische, innovatieve startup die actief is in de topsport

Wij verwachten de aankomende jaren een flinke groei door te maken wat resulteert in een significante waardevermeerdering van ca. 300% van uw aandelen over de aankomende drie jaar.

Update_thumb_jelle1
Jelle Reichert
Oprichter en CEO

Lucht-en ruimte vaart techniek @ TU Delft
Technische consultant @ ADSE
Sporten: tennis, voetbal, surfen en skiën

Jelle heeft vroeger op landelijk niveau gesport (tennis en voetbal) en is hierna in Delft gaan studeren. Het idee JOHAN combineert voor hem zijn hobby (sport) met zijn professionele passie (techniek). Hij is JOHAN twee en een half jaar geleden gestart na het winnen van de ESNC 2013.

Update_thumb_robin2
Robin van Kappel
Mede-oprichter en CEO2

Lucht- en ruimtevaart techniek @ TU Delft
ICT Specialist @ OGD
Sporten: tennis, zaalvoetbal, kickboxing, kitesurfen en poker

Robin heeft vroeger op landelijk niveau getennist en heeft tijdens zijn studie in Delft diverse sporten beoefend. Na zijn studententijd heeft hij nog een tijdje professioneel gepokerd en bij een IT bedrijf gewerkt en is daarna met Jelle het avontuur van JOHAN aangegaan.

Update_thumb_niels
Niels van der Linden
Bewegingswetenschapper

MSc. Bewegingswetenschappen @ Rijks Universiteit Groningen
Sports scientist en trainer @ FC Eindhoven
Sporten: naast muziek, hardlopen en wedstrijdjudo, werd het uiteindelijk vooral voetbal.

Niels heeft gestudeerd in Groningen en is na zijn afstudeerproject bij FC Groningen via via terecht gekomen bij JOHAN. Niels maakt de vertaalslag van de gemeten data naar de coaches.

Update_thumb_antonis-kalou11-550x550
Antonis Kalou
Full-stack web programmeur

Full-stack developer @ Delta Quest media
Sporten: tafeltennis

Antonis is een zeer gedreven web programmeur uit Cyprus. Hij is afgelopen zomer geëmigreerd vanuit Cyprus om voor JOHAN te komen werken na een ontmoeting via een online carrière website. Hij houdt niet zo van sport, maar is heel gepassioneerd over zo efficient mogelijk programmeren en data analyse.

Update_thumb_johan_matthijs-550x550
Matthijs Roobeek
Stagiair Sensor Fusion and Pattern Recognition

Systeem en regeltechniek @ TU Delft
Stagiair @ BMW
Sporten: fietsen, zwemmen en voetbal

Matthijs heeft vroeger op hoog niveau gezwommen en is tijdens zijn studie werktuigbouwkunde gebiologeerd geraakt door techniek. Zijn afstudeeropdracht omvat twee onderdelen:
- de data kwaliteit waarborgen
- spelmomenten, zoals corners en oefeningen herkennen door middel van machine learning

Update_thumb_defiano
Defiano Bulo
Operational Support

Engineering, design and innovation @ HvA
Intern @ JOHAN
Sporten: voetbal

Defiano is een gedreven voetballer van AS'80 en is bij JOHAN blijven plakken na zijn stage. Tijdens zijn stage heeft hij de casing van de JOHAN tracker mede ontworpen. Nu is zijn taak om operationele steun aan de klanten te verlenen.

Het product

JOHAN is een prestatie monitoring systeem voor professionele veldsport teams. Het systeem bestaat uit hardware om de bewegingen te meten en software om de gemeten data te analyseren en visualiseren.


Tracker

Iedere speler draagt een kleine sensor die zeer accuraat de bewegingen meet van de speler op het veld. De volgende parameters worden gemeten door de sensor:

 • Positie
 • Snelheid
 • Afstand
 • Acceleraties
 • Draaisnelheden

Deze sensor is ontwikkeld met technologie van de European Space Agency, daarom is JOHAN in staat om 2.5x accurater te meten dan gewoon GPS. GPS geeft een precisie van rond de 5 meter, terwijl wij een precisie van 2 meter bereiken. Deze precisie is bij veldsporten essentieel, omdat het uit veel dynamische bewegingen bestaat.


Vestje

De sensor wordt gedragen bovenaan op de rug in een comfortabel vestje. Er is voor gekozen om de sensor op de rug te plaatsen omdat:

 • spelers daar nooit op vallen (veiligheid)
 • spelers daar nooit een bal aannemen (comfortabel)
 • de sensor goede zichtbaarheid heeft naar de hemel (belangrijk voor GPS ontvangst)
 • het op een centrale plek van het lichaam is (belangrijk voor acceleraties)


Koffer

De sensoren worden getransporteerd met de JOHAN koffer. Deze koffer wordt ook gebruikt om de apparaten op te laden en uit te lezen.


Sync App

De gemeten data wordt automatisch geüpload naar ons online platform via de Sync App. Deze kleine applicatie leest één voor één de verbonden trackers in de koffer uit en uploadt de meetbestanden naar de server. Op de server worden deze direct ingelezen en geanalyseerd.


Online platform

De resulterende prestaties worden gevisualiseerd in de online omgeving van JOHAN. Hier kunnen coaches, trainers en spelers inloggen om inzichten en advies te krijgen over hun geleverde prestaties. De JOHAN online omgeving bestaat uit de volgende modules:

 • Data Organisation: organiseer je data in trainingen, wedstrijden en oefeningen.
 • Event: analyseer de prestaties binnen een training/wedstrijd, zoals spelervergelijk en vermoeidheidsanalyse.
 • Progress: monitor de voortgang en belasting over tijd.
 • Tactical: analyseer de bewegingsprofielen van spelers op het veld (heatmaps, sprintlijnen en positiesimulatie)
 • Forms: input en monitoring van spelers aan de hand van vragenlijsten omtrent herstel, slaap en voeding.
 • Reporting: genereer rapportages op maat voor advies naar de stafleden en spelers.

Uniek

JOHAN verschilt ten opzichte van concurrerende systemen op de volgende twee aspecten: 

Betaalbaar systeem met behoud van datakwaliteit
JOHAN is er door de samenwerking met de European Space Agency in geslaagd om de bewegingssensoren betaalbaar te maken, zonder in te willigen op kwaliteit van data. Dit heeft JOHAN bereikt door een correctie op GPS toe te passen genaamd EGNOS. Met alleen GPS bereik je een meet precisie van rond de 5 meter, terwijl met de  EGNOS correctie een precisie van 2 meter wordt bereikt.

Gebruiksvriendelijk en intelligent online analyse platform
JOHAN heeft ondervonden dat het succes van het systeem grotendeels wordt bepaald door de gebruiksvriendelijkheid van het systeem, de kwaliteit van de analyse en het advies op maat. Daarom worden gebruikers zoveel mogelijk ontzorgd en het gegenereerde advies is geschikt voor zowel hoofdtrainers als data-analisten.

Verdienmodel

JOHAN hanteert een licentie verdienmodel. Hier wordt voor gekozen omdat JOHAN de drempel voor klanten wil wegnemen van het kopen van hardware. Daarnaast willen wij een langdurige relatie opbouwen met onze klanten om op inhoudelijk gebied aan hun behoeftes te blijven voldoen. 


Wij bieden twee soorten licenties aan:

 • JOHAN: €600 per maand
 • JOHAN Premium: €1000 per maand

Het JOHAN pakket bestaat uit:

 • 20 trackers plus vestjes
 • Koffer
 • Sync App
 • Web Applicatie
 • Intro Cursus
 • Trainingen omtrent data-analyse en interpretatie
 • Technische support

JOHAN Premium krijgt daarbovenop nog:

 • Op maat gemaakte analyses
 • Uitgebreidere export mogelijkheden

Verder krijgt JOHAN Premium instant technische support (ook in het weekend).

Schaalbaarheid

We hebben ons product en organisatie dusdanig ingericht dat we snel kunnen schalen.

Schaalbaarheid product

Wij hebben er tijdens de ontwikkeling van het product op gefocust om de gebruikers volledig autonoom te laten werken (dus zonder tussenkomst van een mens). Dit betekent dat het voor ons erg weinig moeite kost een extra klant te bedienen. Verder zijn er duidelijke afspraken met onze partners omtrent productie.


Schaalbaarheid organisatie

Wij hebben nauwkeurig bepaald welk personeel we op welk moment nodig hebben om de toenemende vraag aan te kunnen. Dit plan stelt ons in staat om op het gebied van organisatie ook snel te kunnen schalen.

Huidige status

Wij hebben bij de start van ons bedrijf de filosofie gehad om zo snel mogelijk écht te gaan werken met klanten, om zoveel mogelijk van ze te leren. Wij hebben de methodiek van de Lean Startup hierbij gevolgd.

We hebben in de afgelopen twee jaar de volgende fases doorlopen:

 1. Prototype JOHAN (Aug 2014)
  Wij hebben in korte tijd een prototype systeem ontwikkeld, een typisch minimum viable product.
 2. Test fase met prototype (Aug 2014-Feb 2015)
  Met ons prototype systeem zijn we direct bij 4 verschillende (semi-)professionele teams gaan testen om zoveel mogelijk over het gebruik van het systeem én de waarde van de data te leren.
 3. Ontwikkeling productie versie (Mar 2015 - Juli 2015)
  Met de feedback van de testfase hebben we onze productie versie gespecificeerd en ontwikkeld (met zorgvuldig geselecteerde partners).
 4. Laatste testfase met betalende klanten (Aug 2015 - nu)
  Het afgelopen half jaar zijn we volledig operationeel en betaald het productiesysteem aan het testen met 5 verschillende professionele sport teams. Samen met deze teams hebben we de puntjes op de i gezet!
 5. Laatste aanpassingen in ontwerp (Okt 2015 - nu)
  De laatste feedbackpunten zijn verwerkt in de hardware en software.


Verdere ontwikkelingen

Door het grondige testen met klanten hebben we nu een product dat voldoet aan de wensen van onze gebruikers.

Onze commerciële levering is gepland in Juni 2016, net voor de start van het nieuwe seizoen. 

Na de zomer willen we doorgaan met de verdere ontwikkeling van JOHAN. Om internationaal door te groeien is het essentieel dat het product geoptimaliseerd wordt om de productiekosten laag te houden en met toevoeging van extra functionaliteiten (zoals hartslag en live data verbinding). De release van deze versie staat gepland voor het seizoen erna (Juni 2017) wanneer we het product internationaal willen verkopen.

Doelgroep

JOHAN opereert in de professionele en semi-professionele veldsport markt, voornamelijk bestaande uit voetbal, hockey en rugby. JOHAN beschouwt clubs met een begroting van meer dan €500.000,- als de huidige doelgroep.

De Nederlandse veldsportmarkt is de grootste sportmarkt van Nederland waarin JOHAN een zeer goed netwerk heeft opgebouwd. Daarom is Nederland de meest aantrekkelijke locatie voor initiële groei.

Marktomvang

In Nederland en België zijn er ongeveer 300 organisaties die hierbinnen vallen (verdeeld over drie veldsporten: voetbal, hockey, rugby). 

Echter liggen de echte grote markten buiten Nederland en België. Engeland en Duitsland zijn gezamenlijk ongeveer 10 keer zo groot. De rest van Europa is grofweg even groot als Engeland, Duitsland, Nederland en België bij elkaar. 

De Amerikaanse markt is ook erg interessant voor ons, omdat dit een gigantische markt is waar de acceptatie en bereidheid omtrent dit soort systemen hoger ligt. Daarnaast is de potentie in Azië erg groot.

Wij hebben conservatief bepaald dat de wereldwijde professionele veldsport markt 8300 organisaties betreft. 

Let wel: dit zijn organisaties en geen teams. Het is voor ons ook mogelijk om meerdere teams binnen een organisatie te bedienen (zoals we nu ook al bij FC Eindhoven doen).

Concurrentie

JOHAN heeft momenteel 3 directe concurrenten:

 • Catapult Sports (Australië): dit is de wereldwijde marktleider met als doelgroep elite teams. Dit is een beursgenoteerd bedrijf.
 • Stats Sports (USA): dit is een Amerikaanse partij die zich ook focussen op elite teams. Zij hebben echter, in tegenstelling tot Catapult, een grote variëteit aan producten. 
 • Polar (Finland): Polar maakt voornamelijk consumenten producten, maar heeft recentelijk ook een GPS systeem voor veldsport teams op de markt gebracht.

Er zijn dus een aantal grote spelers, die zich richten op een ander marktsegment dan JOHAN. De prijzen liggen significant hoger en de software is specifiek gemaakt voor specialisten.

Huidige klanten

JOHAN heeft momenteel vijf (pre-launch) klanten die betalen voor onze diensten: 

 • KNHB (Nederlands elftal hockey dames)
 • De Graafschap
 • FC Eindhoven (selectie en academy)
 • FC Volendam
 • NEC Nijmegen

Alle klanten betalen een aangepast bedrag per maand in ruil voor:

 • Uitgebreide feedback op het gebruik van het systeem
 • Begrip bij kinderziektes in de werking van het systeem

Feedback van klanten

De reacties van de klanten zijn zeer positief:

 • Frank Renzenbrink (Fysio De Graafschap): "Het JOHAN systeem geeft ons op een efficiënte manier een perfecte weergave van de belasting van onze spelers . Een must voor elke professionele sport organisatie!"
 • Rick Cost (Inspanningsfysioloog KNHB): "In JOHAN hebben wij een dynamische partner gevonden die ons van GPS informatie op maat voorziet. Deze informatie is voor ons van essentieel belang om de definitieve stap te kunnen maken naar een absolute top prestatie op het juiste moment...Rio 2016!!"
 • Robert Molenaar (Coach FC Volendam): "Door JOHAN krijg ik een feitelijk beeld van de individuele prestaties van de spelers in mijn team. Daardoor ben ik in staat individueel te monitoren en te sturen"

Nieuwe klanten

Er staan momenteel 8 clubs in de rij om het JOHAN systeem aan te schaffen (zonder actieve marketing). Wij zijn nu nog niet in staat om te leveren, omdat we de productie aan het opstarten zijn. De eerste levering is in juni 2016.

Ons doel is om aankomende zomer 20-30 klanten in Nederland en België succesvol te bedienen.

Verkoopverhaal

JOHAN stelt teams in staat de prestaties van de spelers individueel te monitoren en te sturen. De coaches en trainers krijgen een feitelijk inzicht in deze prestaties, in plaats van af te gaan op hun 'gevoel'.

Hierdoor draagt JOHAN bij aan:

 • spelers fit en fris houden
 • prestaties van de individuele spelers verbeteren

Ten opzichte van concurrerende systemen levert JOHAN:

 • hoge data kwaliteit voor een relatief lage prijs
 • intelligente en volledig ge-automatiseerde analyses

 • mogelijkheid tot op maat gemaakte analyses en advies

JOHAN is een betaalbare en waardevolle toevoeging voor elk team dat zijn prestaties wil verbeteren!

Marketing & sales kanalen

In Nederland en België voeren wij de marketing & sales zelf uit, omdat wij goede contacten hebben binnen deze markten. Wij willen een specifiek marketing & sales persoon aannemen om ons team hierin te versterken en de sales te versnellen.


Voor onze internationale uitrol willen we werken met distributeurs in de desbetreffende landen. Hier hebben we al de eerste stappen voor genomen.

Marketing doel

In de professionele veldsport markt is het allerbelangrijkste marketing middel mond-tot-mond reclame. Iedereen kent elkaar en praat met elkaar. De verhalen die huidige klanten over ons vertellen aan collega's zijn daarom het meest effectieve marketing middel.


Tot nu toe hebben wij alle sales bereikt op deze manier. Wij krijgen een aanvraag op onze website, omdat die persoon over ons heeft gehoord via een klant.

Omzet tot nu toe

In 2014 zijn de eerste prototypes ontwikkeld waarmee kosteloos is getest; wij hebben in dit jaar dan ook nog geen omzet gegenereerd.

In 2015 is er een omzet gedraaid van €8100. Deze omzet is gegenereerd door de huidige klanten tijdens de betaalde testfase (ook wel pre-launch genoemd) die in juli gestart is.

Verwachte omzet

We verwachten de volgende netto-omzetten te halen in de aankomende 3 jaren:

 • 2016: €175.000
 • 2017: €1.600.000
 • 2018: €3.300.000

Aannames

Wij hebben de volgende aannames genomen aangaande de verwachte omzet:

 • Totale internationale marktgrootte van professionele veldsport organisaties: 8300
 • Wij verwachten eind 2018 de volgende marktpenetraties te behalen in de volgende landen:
  • Nederland en Belgie: 20%
  • Duitsland: 10%
  • UK: 7%
  • Rest Europa: 8%
  • US: 2%
  • Rest wereld: 2%
 • De eerste twee aannames resulteren in 360 klanten eind 2018. Wij verwachten hier via de bekende S-curve heen te groeien.

Tot nu toe geinvesteerd

JOHAN heeft de initiële productontwikkeling kunnen starten door prijzengeld en subsidies:

De GSA heeft JOHAN gesubsidieerd omdat JOHAN in 2013 de European Satellite Navigation Competition heeft gewonnen. Dit is een Europese innovatie competitie voor aardse toepassingen van satelliet navigatie.

Daarnaast is er in Augustus 2015 in JOHAN een angel investment gedaan. SBIC Participations (link) heeft in totaal €150.000 geïnvesteerd verdeeld over drie tranches:

 1. 1 Aug 2015: €50.000 voor 7.0% (waardering van €715.000)
 2. 1 Okt 2015: €50.000 voor 5.5% (waardering van €909.000)
 3. 1 Jan 2016: €50.000 voor 3.5% (waardering van €1.430.000)

Als laatste is het Rabobank Innovatiefonds (Bollenstreek) toegekend van €45.000 t.b.v. de laatste ontwerp aanpassingen op de hardware.


Investeringsbehoefte

Met deze campagne willen wij financiering ophalen om de stap naar de Nederlandse en Belgische markt te kunnen nemen. Hiervoor hebben wij berekend €100.000 nodig te hebben, welke ingezet zal worden voor de benodigde productie en het aannemen van nieuw personeel.


Na deze eerste stap zal er een volgende ontwikkeling gaan plaatsvinden om een tweede, nog innovatiever, product te kunnen lanceren in 2017. Daarnaast willen we snel internationaal kunnen doorgroeien. Een additionele financiering van ongeveer €500.000 is voor deze stappen eind 2016 benodigd. Wij zijn gesprekken gestart met investeringsfondsen (o.a. Innovation Quarter) en banken om dit te realiseren.

Gebruik van de opgehaalde gelden

Wij willen de investering van €100.000 gebruiken voor:

 • Opstart en uitvoer van productie (30 systemen)
 • Loonkosten marketing, sales en operationele support persoon
 • Loonkosten web programmeur

Rendement

Wij verwachten de aankomende jaren een flinke groei door te maken wat resulteert in een significante waardevermeerdering van ca. 300% van uw aandelen over de aankomende drie jaar.

Risico's

De grootste risico's die wij hebben geïdentificeerd zijn:

 • Snelheid van lanceren: Er bestaan al een aantal concurrenten (eerder genoemd), maar die zijn nog niet actief in het snelgroeiende marktsegment die JOHAN beoogd. Het is echter een kwestie van tijd voordat andere partijen zich hier ook in gaan begeven, dus snelheid is geboden.
 • Internationalisering: De stappen om internationaal te verkopen zijn nog niet geheel geconcretiseerd. Dit zal het komende jaar aandacht krijgen.
 • Gebruiksvriendelijkheid: De gebruiksvriendelijkheid is key voor het succes van JOHAN: het systeem moet betrouwbaar zijn en de moeite om het te bedienen moet minimaal zijn.