Idea-equity-label
Aandelen
Equity
Billboard_symbid_bokkz_campagne2 Play
Medium_thumb_logo-white600
Bokkz Development B.V. team 6
Bokkz Development B.V. Emmeloord, NL

Bespaar belasting met Bokkz

Binnen 6 dagen is ons doelbedrag bereikt. Wat een geweldig resultaat! Namens het Bokkz-team wil ik alle investeerders hartelijk bedanken. Wouter Nijssen

$166.558 gefinancierd
95%
$174.663
Minimum doelbedrag
5,5%
Aandelen
Small_thumb_logo-white600 Bespaar belasting met Bokkz
INNER CIRCLE
Product

Haal jij het maximale voordeel uit jouw belastingaangifte? Of verdwaal je elk jaar weer in de jungle van aftrekposten en heffingskortingen? Grote kans dat je beide vragen met ‘ja’ beantwoordt. Bokkz helpt je om je belastingaangifte slim in te vullen en garandeert de hoogste teruggave. Bokkz is niet alleen een aangifteprogramma, maar ook jouw digitale belastingadviseur.


11 miljoen mensen in Nederland doen jaarlijks belastingaangifte. Traditioneel doen zij dit via de Belastingdienst. Tweederde van deze mensen kan dit voordeliger doen via Bokkz. De potentiële markt voor Bokkz is dus zeer groot. Bokkz maakte dan ook een vliegende start: ING, Rabobank, ABN AMRO, De Hypotheekshop, Aegon en Knab promoten Bokkz onder hun klanten. Ook kreeg Bokkz een grote opdracht van de Belastingdienst. In 2015 werd Bokkz genomineerd voor de Computable Award in de categorie Nederlandse start-up van het jaar. Gegeven het groeipotentieel en distributienetwerk is Bokkz een zeer aantrekkelijke investering.

Unique Selling Points

Bij Bokkz investeer je in het eerste belastingaangifteprogramma dat specifiek is ontwikkeld voor jou als belastingbetaler. Als je met Bokkz je aangifte inkomstenbelasting doet, dan weet je zeker dat je alle fiscale regelingen optimaal benut. Wat is dan het verschil met het aangifteprogramma van de Belastingdienst? Dat programma rekent alleen uit hoeveel belasting je moet betalen. Maar de Belastingdienst wijst je nooit op mogelijkheden om belasting te besparen...


…en Bokkz doet dat wel!

Een wolf in schaapskleren, zo mag je de Belastingdienst wat ons betreft dus gerust noemen. Handig ja, dat ze het belastingformulier alvast voor een deel invullen. Maar vergis je niet: de Belastingdienst is een belastinginner, geen belastingadviseur! In tegenstelling tot Bokkz, want die wil juist dat je alle fiscale voordelen maximaal benut. Bokkz is een online aangifteprogramma dat in jouw voordeel werkt!


Bokkz garandeert het beste resultaat

Bokkz zet jou op de eerste plaats en garandeert het beste resultaat. De gebruikers van Bokkz bespaarden in 2015 gemiddeld € 129. Van die gebruikers bespaarde 61% meer dan € 25 en 32% bespaarde zelfs meer dan € 250.

Bovendien biedt Bokkz een tevredenheidsgarantie: Niet goed? Geld terug! Hiermee heeft Bokkz een 'winnende klantpropositie': mensen die voordeel hebben van Bokkz zijn hier blij mee (61%). Mensen die elders een gunstiger resultaat halen krijgen hun geld terug, als zij dit willen. De klanttevredenheid van Bokkz is extreem hoog (8,4; NPS 36).


Bokkz is niet duur

Bij Bokkz vinden we dat hulp bij je belastingaangifte niet duur hoeft te zijn. Voor slechts € 25 (particulieren) of € 60 (ondernemers) per jaar berekent Bokkz per huishouden de voordeligste uitkomst, weet je zeker dat de berekeningen 100% correct zijn en verstuur je je aangifte direct naar de Belastingdienst. Dat is écht makkelijker! Ook handig: je hebt geen speciale software nodig. Op www.bokkz.nl kun je vandaag al beginnen met belasting besparen.

Verdienmodel

Bokkz verdient geld aan tevreden klanten. Zoals je hierboven hebt gelezen, vraagt Bokkz voor het gebruik van haar online software slechts een vaste vergoeding van € 25 (inclusief btw) per jaar voor particulieren en € 60 (inclusief btw) per jaar voor ondernemers. Met de innovaties die we met behulp van deze crowdfundingactie willen financieren, verwachten we dat het aantal gebruikers de komende jaren sterk zal stijgen. Bokkz heeft nu, na haar opstart, circa 3.000 gebruikers. 

Tot nu toe bereikt

Bokkz verkoopt rechtstreeks, zonder dure reclamecampagnes. Bokkz heeft de afgelopen twee jaar geïnvesteerd in de opbouw van een ijzersterk indirect distributienetwerk. Dat is gelukt. De grote bekende banken in Nederland (ABN AMRO Bank, Rabobank, ING Bank, Aegon en Knab) en de kantoren van De Hypotheekshop en Huis en Hypotheek in het intermediaire kanaal adviseren Bokkz actief tijdens de komende belastingaangifteperiode. Ook sloot Bokkz een contract met de Belastingdienst om hun ‘Hulp bij aangifte’ service via vak- en ouderenbonden te ondersteunen. Tot slot gingen we recent een strategische samenwerking aan met Visma, de internationale leverancier van boekhoudsoftware. Daarmee is een directe koppeling van de Bokkz aangiftesoftware met bedrijfsadministraties van ondernemingen ontstaan.


Tijdens de belastingaangifteperiode van 2016 benaderen deze distributeurs via hun marketingcampagnes naar schatting zo’n 4 miljoen Nederlanders actief over Bokkz.


De activiteiten van de distributeurs van Bokkz:

 • ING Bank, Rabobank, ABN AMRO Bank, Aegon en Knab promoten Bokkz onder hun klanten;
 • De Hypotheekshop promoot Bokkz onder haar klanten en gebruikt Bokkz om de belastingaangiftes voor eigen klanten te doen;
 • De zogenoemde Huba-partijen FNV, CNV en de Ouderenbonden gebruiken Bokkz tijdens de aangifteperiode;
 • Visma, een internationaal concern dat boekhoudsoftware ontwikkelt, gaat Bokkz koppelen aan haar Nederlandse boekhoudsoftware;
 • De Bond voor Belastingbetalers promoot Bokkz in haar netwerk.

Benodigde investering en gebruik van het geld

Bokkz wil via crowdfunding € 150.000 ophalen. Hiermee gaan we drie innovatieve diensten ontwikkelen en in de markt zetten:

 1. Uitbreiding van de online service met een unieke app die van jouw smartphone een slimme belastinghulp maakt;
 2. Introductie van een extra online service waarmee je automatisch je belastingaanslag kunt laten controleren;
 3. Introductie van een koppeling tussen online boekhoudsoftware en Bokkz voor zzp’ers.

Kijk bij ‘Product’ voor meer informatie over deze innovaties.

Voor de investeerder

Twee gratis Bokkz licentie voor 2017...

Een optimaal resultaat voor klanten én aandeelhouders, dat is wat Bokkz wil. Als je investeert in minder belasting betalen, dan krijg je in 2017 twee gratis licenties van Bokkz (t.w.v. € 50): een voor jezelf en een voor een vriend. Het snelste rendement bereik je dus door je belastingaangifte via Bokkz te doen. Deze licenties krijg je ook als je minder dan € 50 investeert. We verstrekken je de licenties bij de aanvang van het aangifteseizoen, dus op of rond 1 februari 2017.


... en 35% rendement

Maar als investeerder koop je ook aandelen in Bokkz en daardoor profiteer je natuurlijk ook van de waardestijging van Bokkz. We streven naar een rendement van vijfendertig procent (35%) per jaar voor onze aandeelhouders en we willen over drie jaar beginnen met de uitkering van dividend. 

Update_thumb_wouter
Wouter Nijssen
CEO

werkte acht jaar als jurist voor het gerenommeerde advocatenkantoor Loyens & Loeff. In 2013 richtte hij Bokkz op. Als algemeen directeur combineert hij zijn creatieve denkwijze met professionele kennis van het belastingrecht. “Met elkaar laten we jaarlijks ruim 2 miljard euro aan belastinggeld liggen”, aldus Wouter, die ook werkt als docent belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

Update_thumb_tjeerd
Tjeerd Visser
COO

is fiscaal jurist die zijn sporen bij diverse accountantskantoren heeft verdiend. Als operationeel directeur komt hij steeds weer met vernieuwende inzichten en oplossingen om de fiscale software van Bokkz te optimaliseren en verder te verbeteren. ”Met Bokkz maken we de ondoordringbare jungle van belastingregels makkelijk toegankelijk”, aldus Tjeerd, die een echte teamplayer is.

Update_thumb_ivo
Ivo Ramackers
CMO

brengt als marketingdirecteur de professionele kennis en een schat aan ervaring mee die nodig is om Bokkz in de markt te positioneren. “Bokkz is het eerste aangifteprogramma dat belastingbetalers helpt om het maximale uit hun aangifte te halen”, aldus Ivo, die als marketingstrateeg gespecialiseerd is in financiële consumentenproducten.

Het product

Bokkz is het beste alternatief voor het aangifteprogramma van de Belastingdienst. Maar Bokkz biedt meer. Bokkz:

 • Stelt alleen relevante vragen in begrijpelijke taal;
 • Geeft handige tips, bijvoorbeeld over aftrekbare kosten;
 • Legt de nadruk op het voordeel dat je kunt behalen;
 • Toont de optimale verdeling over inkomsten en aftrekposten voor fiscale partners;
 • Toetst aan de hand van jouw inkomen en je persoonlijke situatie of er toeslagen of regelingen zijn waar je aanspraak op kunt maken.

Uniek

Bokkz hanteert een strikt privacybeleid en onze systemen zijn uitvoerig door security specialisten gecheckt. Bokkz is 100% betrouwbaar en een toegelaten leverancier van de Belastingdienst.

Verdienmodel

Bokkz vraagt voor deze volledig geautomatiseerde service een vaste vergoeding van € 25 inclusief btw per jaar voor particulieren. Ondernemers betalen € 60 per jaar. In de komende jaren ligt de nadruk op de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen via nieuwe digitale services en diensten aan bestaande klanten.

Schaalbaarheid

Bokkz is een volledig geautomatiseerd online platform. Daardoor zijn de variabele kosten zeer laag. Dat maakt Bokkz 100% schaalbaar. 

Huidige status

Bokkz is opgericht in 2013. De eerste versie van het aangifteprogramma is begin 2014 getest. Er zijn toen ook propositietests gedaan en er is contact gelegd met mogelijke distributiepartners. Dat heeft geleid tot een aantal verbeteringen in de software en zes samenwerkingsovereenkomsten met verschillende distributiepartners. Na evaluatie heeft Bokkz ervoor gekozen om zich te richten op samenwerking met de financiële sector. Bokkz heeft inmiddels 3.000 klanten en is zeer grondig getest op zowel fiscale inhoud als beveiliging. 


Klaar voor de volgende fase

Bokkz is klaar voor de volgende fase: groeien en doorontwikkelen. De belastingaangifte is namelijk een goed moment om vooruit te kijken. Het is het enige moment in het jaar waarop je verplicht met je financiën bezig moet zijn. De aangifte geeft een compleet, betrouwbaar beeld van jouw huidige financiële situatie. Hét ideale startpunt voor advisering. Want een goed advies begint bij overzicht en inzicht. Omdat jouw belastingaangifte het uitgangspunt is, kan Bokkz het online aangifteprogramma doorontwikkelen en uitbreiden met adviestools en nieuwe toepassingen.

Verdere ontwikkelingen

Bokkz wil via crowdfunding € 150.000 ophalen. Hiermee kunnen we drie innovaties ontwikkelen en in de markt zetten:


Bokkz App

Mobiele toepassingen, daar ligt de toekomst. Daarom gaat Bokkz de online service uitbreiden met de Bokkz App. Deze app maakt van jouw smartphone een slimme belastinghulp. Wordt jouw salaris verhoogd? Krijg je kinderen? Koop je een ander huis of ga je minder werken? Met de Bokkz App bereken je snel en makkelijk wat de (fiscale) gevolgen zijn van veranderingen in jouw persoonlijke situatie. De app wordt in 2016 ontwikkeld. In 2017 is de eerste testversie beschikbaar.


Controleer jouw aanslag

Bokkz ontwikkelt in 2016 een extra online service die jouw belastingaanslag kan controleren met je aangifte. Is je belastingaanslag niet overeenkomstig de aangifte die je hebt ingediend? Dan ziet Bokkz dat direct en vertelt je dat je bijvoorbeeld bezwaar tegen de aanslag moet maken. Bokkz houdt de termijnen in de gaten en helpt je eenvoudig om direct een bezwaar samen te stellen en uit te printen. Volgens planning is deze online service beschikbaar in 2017.


Speciaal voor zzp’ers: koppeling tussen online boekhoudpakket en Bokkz

Bokkz gaat speciaal voor zzp’ers een service ontwikkelen waarmee zij direct vanuit hun online boekhoudpakket de aangifte inkomstenbelasting kunnen doen. Het aanbod aan online boekhoudpakketten is groot maar de koppeling met een online belastingaangifteprogramma is uniek. Bokkz werkt aan een generieke oplossing die aan ieder boekhoudpakket gekoppeld kan worden. Visma is de eerste afnemer en Bokkz is in gesprek met andere leveranciers van online boekhoudsoftware. Deze service is medio 2016 beschikbaar. 

Doelgroep

Bokkz is voor iedereen die in Nederland belastingaangifte doet. Bokkz bereikt deze doelgroep voornamelijk via de samenwerking met ING Bank, Rabobank en ABN AMRO Bank en de Hypotheekshop. Zij brengen Bokkz onder de aandacht van hun klanten. Bokkz ondersteunt de banken en de Hypotheekshop met marketingactiviteiten.


Zzp’ers

Bokkz richt zich daarnaast op de bijzondere doelgroep zzp’ers, omdat de toegevoegde waarde daar groot is en zzp’ers meer voor Bokkz betalen.


Administratiekantoren

Tot slot richt Bokkz zich ook op kleine administratiekantoren. Het gebruik van Bokkz is voor deze kantoren vaak goedkoper en eenvoudiger dan het aanbod van conservatieve ontwikkelaars voor de zakelijke markt. Ongeveer 6.000 administratiekantoren maken deel uit van deze doelgroep.


Ambitie

Bokkz heeft de ambitie om uit te groeien tot het aangifteplatform van Nederland en streeft ernaar om in 2019 minimaal 100.000 actieve klanten te hebben. 

Marktomvang

Circa 11 miljoen mensen doen ieder jaar belastingaangifte. Dat zijn 7,4 miljoen huishoudens en daarmee is het de grootste markt van Nederland. Ongeveer 75% van de Nederlanders doet zelf aangifte. Circa 20% schakelt een administratiekantoor in.

Een professioneel onderzoeksbureau (MSI-ACI) heeft onderzoek gedaan naar onze propositie. Op basis van dat onderzoek is geconcludeerd dat de markt voor commerciële aangiftesoftware ruim 1,3 miljoen potentiële gebruikers kent.

Concurrentie

Bokkz onderscheidt zich van andere aanbieders zoals de Belastingdienst en Elsevier door naar gebruikers te luisteren en met hen mee te denken. Bokkz ontwikkelt zich bovendien snel. Deze factoren maken Bokkz uniek.

Bokkz combineert met succes de mogelijkheden van moderne technologie met een gedegen kennis van het belastingrecht. Er zijn op dit moment geen aanbieders die een soortgelijk aangifteplatform aanbieden. Belastingaangiftes worden gedaan via:

 • Het gratis aangifteprogramma van de Belastingdienst: het marktaandeel van deze software bedraagt ongeveer 76%. Nadeel van de Belastingdienst is dat ze vaak lang op zich laat wachten met de uitlevering van deze software. Bovendien vinden veel mensen het online aangifteformulier van de Belastingdienst ingewikkeld;

 • Vakbonden: wie lid is van een vakbond en niet zelf aangifte wil doen, kan bij de vakbond terecht. Het marktaandeel van de aangifteservice van de vakbonden is ongeveer 4%. Deze service is meestal gratis, maar in een enkel geval is een eigen bijdrage van circa € 20 vereist. FNV krijgt hiervoor software aangeleverd van de Belastingdienst.
 • Belastingadviseurs en accountants: ongeveer 20% van de aangiftes wordt gedaan door professionele adviseurs en/of accountants. Tegen een meerprijs bieden zij vaak ook advies. De kosten variëren van € 75 tot € 1.500.

Nieuwe klanten

Bokkz heeft de ambitie om uit te groeien tot het aangifteplatform van Nederland en streeft ernaar om in 2019 minimaal 100.000 actieve klanten te hebben. 

Verkoopverhaal

Bokkz werkt op het gebied van marketing en sales samen met haar distributiepartners. Die worden ook proactief door ons ondersteund. Bokkz benadert klanten direct en indirect via diverse kanalen en verschillende communicatiemiddelen: e-mailings, nieuwsbrieven, websites, actiesites, advertenties (radio, televisie en print), evenementen en seminars.

Marketing & sales kanalen

Bokkz is steeds actief op zoek naar nieuwe toepassingen en (maatwerk)oplossingen voor haar partners. We verwachten de komende jaren een toenemende groei door de intensivering van deze samenwerking.  

Omzet tot nu toe

De omzet 2015 bedroeg circa € 88.000.

Tot nu toe geinvesteerd

De huidige aandeelhouders in Bokkz hebben gezamenlijk € 400.000 eigen geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van de software. Bovendien hebben de oprichters van 2013 tot en met 2015 fulltime zonder vergoeding voor Bokkz gewerkt. 

Investeringsbehoefte

De gevraagde investering bedraagt € 150.000. Dit geeft recht op 5% van de aandelen in Bokkz Development BV, conform de bijgevoegde waardering opgesteld door Equidam. Investeer jij bijvoorbeeld € 15.000, dan heb je recht op 0,5% van de aandelen.

Gebruik van de opgehaalde gelden

Zoals beschreven onder de samenvatting en bij ‘product’ wil Bokkz het online belastingaangifteplatform met drie nieuwe diensten uitbreiden. Het opgehaalde kapitaal wordt gebruikt om die nieuwe diensten in eigen beheer te ontwikkelen. Bokkz investeert ook in het optimaliseren van het huidige productaanbod en in de intensivering van de relaties met onze distributiepartners.

Rendement

Het grote voordeel van investeren in aandelen is dat je blijft profiteren van het succes van Bokkz. In ons neutrale scenario verwachten we dat we in de komende vier jaar een rendement van circa 250% maken. Dat betekent dat wanneer je nu € 1.000 investeert, je over vier jaar € 2.500 hebt. Per jaar betekent dit dat je investering met meer dan 35% in waarde toeneemt. We verwachten dat we over drie jaar kunnen beginnen met dividend uitkeren. Bokkz zorgt er ook voor dat je minstens eens per drie jaar de gelegenheid hebt je aandelen te verkopen.

Risico's

Dankzij de goede samenwerking met onze distributiepartners en de aanbesteding door de Belastingdienst zien we de toekomst positief tegemoet. Ook de huidige gebruikers zijn enthousiast. De omzetgroei is nog niet te voorspellen en daarom houden we rekening met meerdere scenario’s. In een optimistisch scenario zijn we in 2019 gegroeid tot 250.000 gebruikers (2,5 keer meer dan verwacht). In een pessimistisch scenario zijn we in 2019 gegroeid tot 40.000 gebruikers (2,5 keer minder dan we verwachten). En in een neutraal scenario zijn we met 100.000 gebruikers gegroeid. Bokkz is een schaalbaar product. Daardoor neemt de omzet bij een groeiend aantal gebruikers sterk toe terwijl de kosten relatief stabiel blijven.