Idea-equity-label
Aandelen
Equity
Billboard_billboard Play
Medium_thumb_brightnl_logo_profiel_smiley
Bright Pensions N.V. team 9
Bright Pensions N.V. Amsterdam, NL

BrightPensioen - 2e ronde

BrightPensioen, de eerste pensioenaanbieder op coöperatieve basis, wil sneller groeien en haar dienstverlening uitbreiden.

$314.393 gefinancierd
270%
$116.442
Minimum doelbedrag
1,5%
Aandelen
Small_thumb_brightnl_logo_profiel_smiley BrightPensioen - 2e ronde
INNER CIRCLE
Product

Let op: de totale waardering van BrightPensioen is 1,6 miljoen. Door het percentage dat op Symbid getoond wordt lijkt de waardering veel hoger, maar dit is niet correct. 

De reden is dat er twee type aandelen zijn. Op aandelen type A (oprichters) rust een agio-schuld. De aandelen type B (crowdfunders) zijn daarom 19 cent meer waard dan aandelen type A.  Zie voor meer informatie en verdere uitleg het kopje 'huidige waardering' onder Financiën!

Steeds minder mensen bouwen op de traditionele manier pensioen op. Het aantal zzp'ers groeit gestaag, het DGA pensioen is afgeschaft en voor werkgevers bieden traditionele pensioenregelingen niet de flexibiliteit die bij de huidige arbeidsmarkt past.

Mensen hebben het vertrouwen verloren in pensioenfondsen en verzekeraars. BrightPensioen speelt hierop in door pensioen op een geheel andere manier aan te bieden. Coöperatief, flexibel en duurzaam.

Iedere deelnemer heeft een eigen pensioenrekening waarop hij of zij op een volstrekt flexibele manier pensioen opbouwt. Het vermogen wordt collectief belegd  in een 100% duurzaam lifecycle fonds. Deze deelnemers zijn – via een coöperatie – mede-eigenaar van BrightPensioen. Op deze manier hebben ze zeggenschap en delen ze mee in de winst. 

Unique Selling Points

 • BrightPensioen is de enige aanbieder die niet verdient aan het pensioengeld van haar deelnemers maar aan een jaarlijks lidmaatschap, waarbij het vermogen van de deelnemer tegen kostprijs wordt belegd. Hierdoor blijft er meer (pensioen)vermogen over voor de deelnemers. 
 • Door een uniek coöperatief model worden deelnemers mede-eigenaar van BrightPensioen. Hierdoor delen ze mee in de winst en hebben ze zeggenschap. 

 • BrightPensioen is de eerste pensioenaanbieder die het vermogen van de deelnemers 100% duurzaam belegt
 • BrightPensioen biedt een uniek flexibel alternatief voor werkgevers die niet (meer) vast willen zitten aan een traditionele collectieve pensioenregeling. Door het unieke verdienmodel kan de werkgever pensioen faciliteren door het jaarlijkse lidmaatschap te betalen. 

Verdienmodel

BrightPensioen heeft een fixed-fee verdienmodel. Deelnemers betalen een vast bedrag per jaar voor een lidmaatschap. Hierdoor zijn de inkomsten voorspelbaar en is het businessmodel schaalbaar.

Tot nu toe bereikt

 • Bij onze eerste crowdfunding ronde - tot dan de grootste ooit op Symbid - haalde BrightPensioen € 300K op om de start fase te financieren.
 • Eind 2014 is vergunning (‘ICBE beheerder’) verleend door AFM.
 • In februari 2015 vond de succesvolle lancering plaats. 
 • De naamsbekendheid is enorm vergroot en BrightPensioen wordt gezien als één van de drie aanbieders van ZZP-pensioenen.
 • In 2015 zijn alle IT-systemen geïmplementeerd en begin 2016 waren de eerste 250 klanten een feit. 

 • Er ontstaat een community van 'Bright-believers'. Mensen die dingen anders willen doen. Onze klanten waarderen ons met een 9,4 gemiddeld.
 • Er is een werkgeverspropositie ontwikkeld.
 • BrightPensioen is overgegaan op een volledig duurzaam beleggingsbeleid.
 • Er zijn strategische samenwerkingsverbanden opgelijnd met verschillende organisaties en netwerken die zelfstandige professionals vertegenwoordigen. 
 • Op dit moment is BrightPensioen klaar om door te groeien!

Benodigde investering en gebruik van het geld

BrightPensioen haalt in deze tweede ronde totaal € 1,5 miljoen op, waarvan Allianz 0,5 miljoen heeft toegezegd. Daarnaast wordt een deel geïnvesteerd door angel- en impact-investeerders. Daarnaast willen de onze deelnemers en crowdfunders de mogelijkheid geven mee te doen via een tweede crowdfunding-ronde. 

Dit bedrag zal gebruikt worden om te investeren in groei, de operatie te financieren tot break-even en om het product- en dienstenaanbod verder uit te breiden.

Voor de investeerder

De huidige waardering van BrightPensioen is 1,6 miljoen. 

In deze financieringsronde worden maximaal 6.000.000 nieuwe aandelen B uitgegeven. Bij de eerste crowdfunding ronde was de prijs € € 0,20 per aandeel. Allianz heeft in deze ronde € 0,25 per aandeel betaald.

Alleen de crowdfunders van deze nieuwe crowdfundronde en de bestaande deelnemers van BrightPensioen krijgen de mogelijkheid in te stappen voor dezelfde prijs als Allianz.

Tegenover een Symbid certificaat van € 20, staan 80 aandelen BrightPensioen (dit was in de eerste ronde 100 aandelen). Dit is dus een uniek aanbod!


Update_thumb_brightpensioen_sjaak-zonneveld_tumb__1_
Sjaak Zonneveld
Commercieel Directeur

Sjaak is na zijn studie gestart in de IT en werkte voor Exact, Oracle en Peoplesoft. Sjaak heeft veel ervaring als manager en directeur op gebied van customer satisfaction en customer experience. Hij schreef een boek “Het Nieuwe Werken aan je pensioen” en is inmiddels een bekend spreker en commentator in de pensioenwereld.
Sjaak is afgestudeerd in Commerciële Economie aan de HEAO in Den Haag.

Update_thumb_brightpensioen_karin-jakobsen_tumb
Karin Jakobsen
Financieel Directeur

Karin is na haar studie gestart in corporate finance bij MeesPierson en later bij Merrill Lynch. In deze hoedanigheden heeft Karin veel ervaring opgedaan met het managen van multidisciplinaire projectteams tijdens complexe acquisitie- en verandertrajecten. Karin is de motor achter het BrightPensioen initiatief.
Karin is afgestudeerd in Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft.

Update_thumb_brightpensioen_peter_verhaar_tumb
Peter Verhaar
Bestuursvoorzitter (niet uitvoerend)

Peter Verhaar richtte, na functies bij ABN Amro, ING en Bank Labouchere, samen met Rene Frijters Alex Beleggingsbank op. Peter is bekend criticaster binnen de financiële wereld en schrijft hij columns over financiële instellingen, markten en haar toezichthouders.

Update_thumb_screen_shot_2016-09-22_at_11.12.56
Jeroen Glebbeek
Medewerker Klantenservice

Jeroen studeert af aan de Universiteit van Amsterdam en is bij BrightPensioen medewerker klantenservice.

Update_thumb_screen_shot_2016-09-21_at_17.52.27
Steven van Kempen
Business Development

Steven heeft na zijn studie in Maastricht gewerkt bij een tweetal IT bedrijven, waarvan in de laatste paar jaar als HR adviseur. Vanuit de werkgeverskant heeft hij het pensioenvak leren kennen en daar borduurt hij bij BrightPensioen op voort vanuit onze werkgeverspropositie. Steven heeft International Business gestudeerd met een specialisatie in Entrepreneurship.

Het product

BrightPensioen biedt pensioenopbouw voor ZZP'ers en andere mensen die zelf hun pensioen moeten regelen ('derde pijler’). Via een modern deelnemersportaal kunnen deelnemers volledig flexibel eenvoudig zelf hun pensioen regelen en plannen. Het vermogen van de deelnemers wordt collectief, tegen kostprijs belegd in een duurzaam Lifecycle Fonds. 

Uniek

 • BrightPensioen is de eerste aanbieder die geen geld verdient aan het vermogen van de deelnemer maar uitsluitend aan een fixed-fee vergoeding voor haar dienstverlening. Het vermogen van de deelnemer wordt tegen kostprijs belegd, waardoor er uiteindelijk meer pensioen overblijft voor de deelnemer.
 • BrightPensioen is de eerste pensioenaanbieder die werkt met een coöperatief model. Deelnemers worden lid van een coöperatie waardoor ze zeggenschap hebben en meedelen in de winst. 
 • BrightPensioen is de eerste pensioenaanbieder die het vermogen van de deelnemers 100% duurzaam belegt.
 • BrightPensioen is een social enterprise: voorop staan onze maatschappelijke doelstellingen.
 • Door gebruik te maken van de nieuwste technologie hebben deelnemers op buitengewoon flexibele en eenvoudige manier inzicht in hun pensioen. 
 • Steeds meer werkgevers geven de voorkeur aan de individuele flexibele oplossing van BrightPensioen in plaats van een traditionele collectieve pensioenregeling.

Verdienmodel

BrightPensioen verdient aan een jaarlijkse vergoeding voor het lidmaatschap. Hoe meer deelnemers, hoe hoger de inkomsten. Helder, simpel en schaalbaar.

Schaalbaarheid

Het model van BrightPensioen is volledig schaalbaar. Het is een kwestie van aantallen deelnemers. Door meer geld aan (online) marketing en sales uit te geven groeit het aantal deelnemers. 
Ook technische schaalbaarheid is eveneens uitstekend, doordat voornamelijk met straight-through-processing wordt gewerkt. Onze IT is volledig 'cloud-based' en kent geen technische beperkingen.

Huidige status

 • Eind 2014 is vergunning (‘ICBE beheerder’) verleend door AFM en in februari 2015 vond de succesvolle lancering plaats. 
 • In 2015 zijn alle IT-systemen volledig operationeel in productie gegaan en begin 2016 waren de eerste 250 tevreden klanten een feit. 
 • De naamsbekendheid is enorm vergroot, mede door veel persaandacht.
 • Er is een werkgeverspropositie ontwikkeld en er zijn diverse strategische samenwerkingen aangegaan.
 • Onze website is inmiddels veel gevonden vraagbaak voor mensen zie zelf hun pensioen moeten regelen.
 • Op dit moment is BrightPensioen klaar om door te groeien. 

Verdere ontwikkelingen

 • BrightPensioen is een samenwerking met Allianz aangegaan. Hierdoor kan BrightPensioen een volwaardig 3e pijler alternatief voor (kleine) werkgevers in de markt zetten. Voor zelfstandige professionals willen we een vernieuwende AOV aanbieden. 

 • BrightPensioen gaat box-3 vermogensopbouw aanbieden in Q4 2016.
 • Diverse samenwerkingsverbanden worden gelegd tussen partijen die zelfstandige professionals vertegenwoordigen.
 • Voor al deze ontwikkelingen is met name uitbreiding van Sales en Marketing capaciteit benodigd.

Doelgroep

BrightPensioen richt zich op mensen die zelf hun pensioen moeten regelen, zoals ZZP’ers, DGA's en mensen in loondienst zonder pensioenregeling. 

Daarnaast richten we ons op (kleine) werkgevers die niet aan een collectieve pensioenregeling willen vastzitten.

Marktomvang

Nederland telt ongeveer 1 miljoen ZZP'ers.
Daarnaast zijn er ruim 200.000 DGA’s
Tenslotte zijn er ongeveer 35.000 werkgevers (met zo'n 350.000 medewerkers) die geen pensioenregeling bieden omdat ze niet vast willen zitten aan een collectief tweede pijler pensioencontract. Dit wordt ook wel de 'witte vlek' genoemd.

Concurrentie

ZZP's ers 

De twee belangrijkste concurrenten voor de ZZP doelgroep zijn BrandNewDay en het ZZP Pensioen.

BrightPensioen onderscheidt zich onder andere van deze partijen door:

Hier een totaal-overzicht van de verschillen tussen BrightPensioen en genoemde concurrenten. 

Werkgevers

Voor de distributie van onze oplossing via werkgevers zijn pensioenverzekeraars en PPI’s concurrenten.  

Omdat deze oplossingen onder de tweede pijler vallen, bieden deze weinig flexibiliteit en daarom willen veel werkgevers dit liever niet. De flexibele oplossing van BrightPensioen is voor deze doelgroep uniek en wordt als zodanig door geen enkele andere partij aangeboden in Nederland. 

DGA's

Deze doelgroep is nog niet actief benaderd. Op Prinsjesdag 2016 is bekend geworden dat DGA's hun opgebouwde Pensioen in Eigen Beheer (PEB) kunnen overhevelen naar een lijfrente oplossing zoals BrightPensioen. Het fixed-fee verdienmodel van BrightPensioen maakt onze oplossing een enorm interessant alternatief voor het PEB van de DGA.

Huidige klanten

BrightPensioen heeft in haar eerste jaar na lancering ca. 250 deelnemers binnengehaald. Deze waarderen ons met gemiddeld een 9,4.

Onze huidige conversie van leads naar klant ligt boven de 15%. Doordat de beslistermijn momenteel nog gemiddeld meer dan 1 jaar bedraagt, verwachten we dat deze in de toekomst verder zal toenemen. 

Voor werkgevers ligt de conversie (nadat we een afspraak hebben gehad) zelfs rond de 75%. We hebben meer sales capaciteit nodig om meer afspraken te kunnen maken.

Feedback van klanten

Klanten waarderen ons met een gemiddelde van 9.4. De feedback is te vinden op: https://www.kiyoh.nl/brightpensioen/

In onze marketingcampagnes laten we onze klanten aan het woord, over waarom zij voor BrightPensioen hebben gekozen. 

Nieuwe klanten

BrightPensioen verwacht met de inzet van extra marketing uitgaves en een sales team om de MKB-markt mee te benaderen in de komende 3 jaar break-even te kunnen bereiken.

Vanaf circa 3.000 deelnemers draaien we operationeel break-even. Dit betekent dat de operatie o.b.v. de inkomsten draaiende gehouden kan worden, maar dat extra investeringen in het uitbreiden van de dienstverlening en in extra marketing uitgaven nog niet gedragen kunnen worden uit de maandelijkse inkomsten.

Verkoopverhaal

BrightPensioen biedt individuele pensioenopbouw voor iedereen die zelf zijn of haar pensioen moet regelen. Zzp'ers, ondernemers en werknemers zonder pensioenregeling.


BrightPensioen is de eerste aanbieder die een vaste vergoeding vraagt voor de dienstverlening. Wij verrekenen de variabele beleggingskosten tegen kostprijs en verdienen alleen aan het lidmaatschap. Daardoor blijft er voor onze deelnemers meer geld over.

BrightPensioen is de eerste pensioenaanbieder op coöperatieve basis. Deelnemers worden mede-eigenaar en hebben écht zeggenschap. Hoe meer deelnemers, hoe lager de kosten.

Bij BrightPensioen kun je altijd en overal je pensioen inzien en wijzigen. Jij beslist zelf hoeveel je inlegt en hoe vaak, maar ook wanneer je met pensioen gaat. En natuurlijk mag je op elk moment weer stoppen. Flexibeler dan bij Bright kan bijna niet.

Gedaan tot nu toe

BrightPensioen hanteert een online marketing strategie welke met name gericht is op educatie en kwalitatieve content. Door het pensioenbewustzijn van onze doelgroep te vergroten (met artikelen, blogs, video’s en workshop en webinars) trekken we klanten aan.

Potentiële klanten worden bereikt via social media, mond-tot-mond reclame en PR. Dit in tegenstelling tot de meeste andere aanbieders in de pensioenmarkt, die voornamelijk via intermediairs werken.

Hiernaast is BrightPensioen een salesteam aan het bouwen om de werkgeversmarkt mee te benaderen.

Marketing & sales kanalen

Online kanalen

De belangrijkste kanalen voor het verspreiden van de BrightPensioen boodschap zijn:

 • Onze website had sinds de lancering in februari meer dan 275.000 pagina weergaves. Kende bijna 125.000 sessies en ca. 83.000 gebruikers en telt momenteel zo’n 9.000 bezoekers per maand.
 • Twitter account (@BrightPensioen). Hierop zijn we dagelijks actief en hebben we meer dan 1.200 volgers: https://twitter.com/BrightPensioen
 • Onze Facebook pagina is meer dan 1.300 keer geliked en hierop posten we dagelijks relevante content.
 • Op LinkedIn zijn we actief. Omdat we hier goed onze doelgroep kunnen bereiken gaan we hier meer in investeren.
 • BrightPensioen heeft een eigen YouTube kanaal voor promotiefilmpjes en instructie video’s.
 • De website is de bron van kennis en informatie en via de website kunnen klanten zich registreren.
 • Via de portal voeren deelnemers zelf hun administratie. Handelingen als adres wijzigen, (extra) stortingen doen, inleg aanpassen, waardeoverdracht opgeven of echtscheiding doorvoeren kunnen deelnemers zelf uitvoeren.


Educatie van de doelgroep middels workshops en webinars

Ongeveer tweemaal per maand worden er webinars gegeven die rond de 100 aanmeldingen trekken. Daarnaast verzorgen we workshops bij geïnteresseerde werkgevers om hun personeel voor te lichten over hun pensioenmogelijkheden en wat BrightPensioen daarin kan bieden.


(Online) adverteren

Social media vormen het hart van onze online strategie. We adverteren op een aantal van deze kanalen en zetten Google AdWords in. Onze online campagnes willen we sterk gaan intensiveren.


PR

Voor een nieuwe speler als BrightPensioen is PR cruciaal en we hebben we veel aandacht van de pers mogen genieten. De Telegraaf, het NRC, NU.nl, het RTL Nieuws, BNR Radio, RTL-Z tv en zeer veel online publicaties. Media-aandacht levert nieuwe klanten op en PR is dan ook een blijvend speerpunt in onze marketing strategie.


Direct sales

Met name voor onze B2B oplossing doen we direct sales. We benaderen werkgevers die geen pensioenregeling hebben en gaan langs voor een afspraak en geven pensioenworkshops voor medewerkers. Hiervoor hebben we recentelijk een eerste medewerker aangenomen. Hetgeen zich al direct heeft vertaald in een sterke toename van de pijplijn aan werkgevers.

Marketing doel

Online

Het eerste jaar is met name gebruikt om te testen wat wel en niet werkt. Dit hebben we inmiddels helder voor ogen, vandaar dat we onze online marketinguitgaven fors willen vergroten, zodat het aantal maandelijkse website bezoekers 3 tot 5 maal zo groot wordt.


Conversie vergroten

Er zijn diverse aanpassingen gedaan, zowel op de website als in de follow-up om de conversie verder te verhogen en de leadtime te verkorten. De steun vanuit Allianz en het ambassadeurschap van onze bestaande deelnemers zal hieraan ook bijdragen.


Offline

Gezien de hoge succeskans op werkgevers met wie we in gesprek komen, hebben we als doel 2 nieuwe werkgevers per week te bezoeken. In de toekomst zal dit groeien naar 4 nieuwe werkgevers per week. Met name bij de beruchte "witte vlek" werkgevers die niet aan collectieve regelingen willen, slaat onze propositie goed aan. Ook merken we dat steeds meer werkgevers met reeds bestaande tweede pijler collectieve regelingen een overstap naar de derde pijler overwegen.


Partnerships

BrightPensioen werkt samen met diverse organisaties die zelfstandige professionals vertegenwoordigen en zijn we met meerdere partijen in gesprek over toekomstige samenwerkingen. Vanuit concurrentieoverwegingen willen we de namen van deze partijen hier niet noemen.

Omzet tot nu toe

In het eerste jaar van operatie (2015) was de omzet ca. € 20k. De daadwerkelijke inkomende kasstroom was echter groter door de ontvangen inschrijfbetalingen en het toerekenen van een deel van de omzet aan 2016. Alle informatie over ons afgelopen boekjaar is terug te vinden in ons jaarverslag 2015 dat op onze website en hier op Symbid te vinden is. 

Verwachte omzet

De omzet is afhankelijk van de deelnemersgroei. Doel is om eind 2019 naar een omzet van ca. € 2,0 miljoen per jaar te groeien. 

Aannames

Deelnemers toename van ca. 230 eind 2015 naar ca. 10.000 deelnemers eind 2019. Hiervoor zal er de komende jaren meer dan € 1,5 miljoen geïnvesteerd worden in marketing en sales, om 

1. het bereik en onze naamsbekendheid onder onze doelgroep te vergroten 

2. een direct sales team op te zetten. 

Voor deze prognoses zijn conservatieve schattingen gebruikt en is met de huidige conversiecijfers gerekend.

Tot nu toe geinvesteerd

Oprichters hebben zelf € 310.000 geïnvesteerd. Daarnaast is € 300.000 via een eerste crowdfunding campagne opgehaald. 

Allianz heeft in juni een belang genomen in BrightPensioen. Deze investering van € 500.000 zal in twee tranches worden betaald. 

Daarnaast worden alle deelnemers aandeelhouder d.m.v. een (kleine) investering van € 100 waardoor het eigen vermogen van BrightPensioen verder wordt verstevigd de komende 5 jaar. 

Investeringsbehoefte

Om sneller te kunnen groeien en haar product- en dienstaanbod uit te breiden is BrightPensioen op zoek naar een additionele kapitaalinjectie van € 1,5 miljoen.

Er worden in totaal 6.000.000 nieuwe aandelen B aangeboden, waarvan 2.000.000 zijn reeds toegezegd aan Allianz. Hiervoor zijn we in een vergevorderd stadium met meerdere angel- en impact-investeerders. BrightPensioen stelt daarnaast minimaal € 100.000 ter beschikking in deze tweede crowdfunding.


Huidige waardering

De actuele waardering van Bright Pensions N.V. komt uit op € 1,6 miljoen pré-money. Ten opzichte van de eerste crowdfundingronde is dit 25% meer.

Toelichting:
Er zijn twee type aandelen. De oprichters hebben aandelen type A en de overige investeerders aandelen type B.

Op aandelen A (de oprichtersaandelen) wordt het dividend geherinvesteerd in het bedrijf als agio, zolang de agioschuld van € 0,19 per aandeel niet is afgelost. Voor aandelen B geldt deze beperking niet. Hierdoor is de waarde van de aandelen van de oprichters (aandeel A) € 0,19 lager dan de waarde van een aandeel B (crowdfunders).

Bij een waardering van aandelen B op € 0,25 per aandeel, komt de waarde van een aandeel A uit op € 0,06 (€ 0,25 minus € 0,19), waardoor de totale waardering uitkomt op 1,6 miljoen.

Hierdoor genieten aandeelhouders B extra bescherming in het onverhoopte geval dat BrightPensioen ermee zou stoppen. In deze situatie zullen de oprichtersaandelen A (weinig tot) nul waard zijn en het overgebleven eigen vermogen zal (bijna) volledig naar de aandelen B gaan. 

Meer informatie hierover is terug te vinden in de aandeelhoudersovereenkomst alsmede is een breakdown opgenomen van de opbouw van het kapitaal voor en na de 2e investeringsronde in de bijlage. 

Gebruik van de opgehaalde gelden

Het extra kapitaal wordt aangewend om de operatie tot break-even te financieren. De investering wordt gebruikt voor:

1. Het vergroten van de marketing en sales slagkracht (sales personeel, marketing en reclame, lead-vergoedingen, PR)
2. Uitbreiding productaanbod.

Zie voor meer informatie het 'Use of Funds' document.

Rendement

Doel is de waarde van een aandeel B te laten groeien naar minimaal € 0,59 per eind 2019. 


Zodra het bedrijf winstgevendheid bereikt heeft, zal het starten met het uitkeren van een deel van haar winst. Dit kan gebeuren op verschillende manieren: of door dividend uit te keren op aandelen B, of door terugstorting van een (deel) van de agio op aandelen B. De winst kan ook aangewend worden om de inkoop van aandelen B (van crowdfunders die willen uitstappen) mogelijk te maken en zodoende verdere waardegroei per aandeel te realiseren.

Met Allianz is afgesproken dat ze haar belang kan vergroten per eind 2019. Hierbij is vastgelegd dat Allianz nooit meer dan 49% van het aandelenbelang zal kunnen vergaren.

Allianz zal voor eind 2019 te beslissen of ze haar belang wil uitbreiden. Indien dit het geval is, zal Allianz een bod uitbrengen tegen marktwaarde, waarbij reeds een minimum prijs is afgesproken. Hierbij krijgen de crowdfunders en overige investeerders als eerste de mogelijkheid op dit aanbod in te gaan.

Risico's

Het risico van beleggen in een 'scale-up' zoals BrightPensioen is groot. Je belegt in een nog niet winstgevend bedrijf waarbij het bereiken van winstgevendheid nog jaren op zich kan laten wachten en in het ergste geval niet haalbaar blijkt.


De liquiditeit van de investering in BrightPensioen is laag. Pas wanneer het bedrijf winstgevend is, kan het een exit aan haar crowdfunders aanbieden (voor zover de liquiditeit en solvabiliteit dit toestaan). 

Tot die tijd zal een tussentijdse exit alléén mogelijk zijn indien een crowdfunder zelf een geïnteresseerde koper weet te vinden. Dit kan zowel onder de bestaande crowdfunders via het Symbid platform óf onder eigen omgeving. 

Beleg alleen met geld dat je voor de lange termijn kan missen.