Idea-equity-label
Aandelen
Equity
Billboard_clock_2 Play
Medium_thumb_pieter_bw_new
Pieter van der Hoeven team 5
Pieter van der Hoeven Utrecht, NL

Clocktimizer Groeifinanciering

Successful exit in April 2021

$209.595 gefinancierd
100%
$209.595
Minimum doelbedrag
7,2%
Aandelen
Small_thumb_pieter_bw_new Clocktimizer Groeifinanciering
INNER CIRCLE
Product

Speel de video hierboven af (of klik hier) om in 60 seconden het Clocktimizer concept uitgelegd te krijgen. Je kan hier de teaser presentatie bekijken. You can view the English version of the pitch here.


Het Probleem

Cliënten van advocaten weten van tevoren niet hoeveel een bepaalde zaak gaat kosten en eindigen aan het einde van een project dan ook vaak met een hogere rekening dan verwacht. Deze intransparantie en de discussie daarover is de nummer 1 frustratie van zowel cliënten als advocaten. 


De Oplossing 

Clocktimizer ontwikkelt award-winning software voor advocaten en hun klanten die deze frustratie wegneemt. Met Clocktimizer kan een advocaat bijvoorbeeld: 

 • op een eenvoudige manier projecten met elkaar vergelijken om een goede kosteninschatting te maken; 
 • dossiers monitoren en tijdig bijsturen om budgetoverschrijdingen te voorkomen; en 
 • makkelijk gedetailleerde updates delen met de cliënt, zodat die weet wat hij kan verwachten. 
Clocktimizer creëert zo een nieuwe standaard voor transparantie van juridische kosten die een hogere klanttevredenheid (en beter betaalde rekeningen) tot gevolg heeft. 


Clocktimizer won in oktober de Legal Tech Startup Awards 2015!

Unique Selling Points

 • Nieuwe inzichten: Clocktimizer biedt advocaten inzicht in hun dossiers op een manier die ze tot nu toe nooit hadden.

 • Op basis bestaande data: Het algoritme van Clocktimizer analyseert actuele en historische data, zonder dat de advocaat daar opnieuw data voor hoeft in te voeren.

 • Ons unieke algoritme: Ons algoritme combineert state of the art technology met diepgaande kennis van de advocatuur.

Jeroen Zweers, Innovation Director bij Kennedy Van der Laan en Juryvoorzitter van de gewonnen LegalTech Startup Award zegt over Clocktimizer: “Clocktimizer sprong er voor ons uit, omdat het als eerste in de juridische sector op een slimme en praktisch goed toepasbare manier gebruikmaakt van big data. Met het product wordt precies ingespeeld op de toenemende behoefte aan ondersteuning bij de ontwikkeling van nieuwe prijsmodellen.

Verdienmodel

Clocktimizer hanteert een subscription licentie model waaruit maandelijks terugkerende omzet wordt gegenereerd. Licenties worden gebaseerd op het aantal advocaten in een kantoor (een volume licentie) of op basis van een aantal ‘power users’.

Tot nu toe bereikt

 • Klantenbestand uitbreiden met gerenommeerde kantoren.

 • Winnen van de Legal Tech Startup Awards 2015

 • Media coverage in onder meer de Telegraaf, NRC, RTL Z en vakmedia. Clocktimizer is door Forbes online magazine genoemd ‘one of four disruptors that could make it big in legal’

Verder hebben we grote stappen gezet in de sales. Drie internationale advocatenkantoren gebruiken of hebben pilots met Clocktimizer. We hebben daarnaast cliënten van advocaten die Clocktimizer gebruiken voor de analyse van hun juridische uitgaven.


We hebben het team uitgebreid en een van de andere belangrijke doelstellingen van het afgelopen jaar was om break-even te spelen. Dat gaat ons voor het eerste kwartaal van 2016 ook lukken.

Benodigde investering en gebruik van het geld

We willen €150.000 ophalen als groeifinanciering. Met een extra backend developer kunnen we klanten sneller aansluiten. Extra sales capaciteit moet leiden tot meer verkochte abonnementen en een hogere omzet. De meer gedetailleerde use of funds is beschikbaar als bijlage.

Voor de investeerder

Als investeerder verkrijg je (via de coöperatie) equity in Clocktimizer. We hebben een focus op groei en verwachten dan ook niet op korte termijn dividend uit te keren. Als investeerder profiteer je van waardestijgingen van het bedrijf. We streven ernaar om investeerders minimaal eenmaal per kwartaal een operationele en financiële update te geven.

Update_thumb_2e47b46
Pieter van der Hoeven
CEO

Pieter is verantwoordelijk voor de dagelijkse bedrijfsvoering van Clocktimizer. Pieter werkte jarenlang bij DLA Piper als M&A advocaat. Daarna rondde Pieter in 2013 zijn MBA af aan de Rotterdam School of Management en IE Business School. In Clocktimizer combineert Pieter met veel plezier zijn omvangrijke netwerk uit de advocatuur met zijn bedrijfskundige en technische achtergrond.

Update_thumb_bram-150x150
Bram Fokke
CTO

Bram is verantwoordelijk voor de software development van Clocktimizer. Bram is een getalenteerde software developer met ruim 15 jaar ervaring. Hij won het Nederlands Programmeerkampioenschap en het Benelux Programmeerkampioenschap voor bedrijven. Bram werkte eerder aan projecten voor Pfizer, DLA Piper, Nucletron en het RIVM.

Het product

Clocktimizer maakt een koppeling met het tijdschrijfsysteem van het advocatenkantoor of leest facturen van advocaten in. Daarna analyseert Clocktimizer de tijdschrijfregels en deelt die tijdschrijfregels in in de verschillende bouwstenen van een dossier. Door dezelfde bouwstenen in verschillende dossiers met elkaar te vergelijken, geeft Clocktimizer inzicht in de kosten van ieder afzonderlijk onderdeel van een zaak.


Deze informatie kan gebruikt worden om:

 • One page overzichten te delen met cliënten, waarin inzicht wordt gegeven in de bouwstenen en bijbehorende kosten van een dossier

 • Projecten met elkaar te vergelijken als input voor de prijsstelling van nieuwe projecten;

 • Budgetten te monitoren en bij te sturen om budgetoverschrijdingen te voorkomen;

 • Analyses uit te voeren op de winstgevendheid van specifieke werkzaamheden om te bepalen waar verbeterpunten liggen.

In het afgelopen jaar hebben we Clocktimizer Counsel ontwikkeld. Deze tool biedt dezelfde functionaliteit, maar is toegespitst op bedrijfsjuristen.

Uniek

Nieuwe inzichten: Clocktimizer biedt advocaten en hun cliënten inzicht in dossiers op een manier die ze tot nu toe nooit hadden. Clocktimizer levert aantrekkelijke en voor iedereen begrijpelijke breakdowns, vergelijkingen en overzichten van dossiers.


Op basis bestaande data: Het algoritme van Clocktimizer analyseert actuele en historische data, zonder dat de advocaat daar extra werk aan heeft.


Uniek algoritme: Ons algoritme combineert state of the art technology met diepgaande juridische kennis. Clocktimizer werkt op basis van de vrije tekstomschrijving die advocaten meegeven aan een tijdregel. Clocktimizer is uniek met deze aanpak.

Verdienmodel

Klanten betalen een maandelijks abonnementsbedrag, afhankelijk van de gebruikte functionaliteit en het aantal gebruikers.

Schaalbaarheid

Wij hebben hierin twee focusgebieden, ieder met zijn eigen benadering:

 • Grotere advocatenkantoren: Deze kantoren hebben onze focus omdat ze een voorbeeldrol vervullen voor hun cliënten en voor kleinere kantoren. Grotere kantoren willen hun gegevens vaak binnen hun eigen netwerk houden, daarom kan Clocktimizer ook binnen de beveiligde omgeving van een intern netwerk functioneren.

 • Kleinere kantoren en cliënten: Clocktimizer biedt ook diensten aan via een cloud-based platform (SaaS). Dit stelt ons in staat om een one-to-many strategie voor deze focusgroep te voeren, waarmee de snelheid van de salescycle aanzienlijk vergroot kan worden.

Huidige status

Drie internationale advocatenkantoren gebruiken of hebben pilots met Clocktimizer. We hebben daarnaast een aantal cliënten van advocaten die Clocktimizer gebruiken voor de analyse van hun juridische uitgaven.

Verdere ontwikkelingen

Een greep uit de punten op onze development roadmap. We werken nauw samen met onze klanten om de prioriteit en volgorde van onze roadmap te bepalen.


Korte termijn 

 • Doorlopende ontwikkeling van de beveiliging van de applicatie, zowel in de cloud als in de on-premise versies;

 • Koppelingen met cloud-based tijdschrijfleveranciers;

 • Automatiseren van het aanmeldingsproces;

 • Ondersteunde talen uitbreiden om nieuwe markten te kunnen aanboren.

Langere termijn

 • Clocktimizer geschikt maken voor andere sectoren.

 • Gebruik van machine learning om de herkenning van ons algoritme verder te verbeteren.

Doelgroep

Wij richten ons momenteel op: 

 • Internationale advocatenkantoren;

 • Grote en middelgrote kantoren in Nederland en de UK;

 • Samenwerkingen om Clocktimizer ook aan kleinere kantoren te kunnen aanbieden;

 • Cliënten van advocaten.


We willen onze markt echter op langere termijn op verschillende manieren uitbreiden:

 • Andere landen, met name de US;

 • Andere partijen die op de juridische markt actief zijn; en

 • Andere sectoren.

Marktomvang

Advocaten in Nederland 

Bij de top 50 advocatenkantoren in Nederland werken ongeveer 4.500 advocaten en ongeveer 450 (kandidaat)notarissen. Dat is iets meer dan een kwart van alle advocaten in Nederland, ongeveer 17.000. 


Advocaten in de UK 

In de UK zijn de kantoren in absolute aantallen groter (ongeveer een factor 3 a 4) dan in Nederland. Er werken bijna 180.000 advocaten (solicitors & barristers) in de UK, waarvan naar schatting zo'n 15-20% bij de top 50 kantoren werkt. 


Bedrijven

In Nederland zijn er ongeveer 10.000 bedrijven met meer dan 50 werknemers. Zo’n 1.500 daarvan hebben meer dan 250 werknemers. In de EU zijn er ruim 43.000 bedrijven met meer dan 250 werknemers. Ervan uitgaande dat bedrijven van deze omvang met regelmaat juridisch advies inwinnen, is dat een interessante markt om te benaderen.


Potentieel 

In heel Europa werken zo'n 1,2 miljoen advocaten en in Noord-Amerika nog eens 1,4 miljoen. Daarnaast zou de techniek van Clocktimizer ook kunnen worden toegepast op de accountantskantoren en in de consultancy.

Concurrentie

Op dit moment zijn er enkele partijen die een product aanbieden dat de mogelijkheid heeft om budgetten in te stellen en kosteninschattingen te maken. Deze partijen werken allemaal met tijdcodes die door de gebruiker ingevoerd moeten worden, terwijl dit voor Clocktimizer niet nodig is.

Bestaande tijdschrijfsystemen werken vaak op basis van tijdcodes. Dat is vervelend bij het invoeren van de tijd ('Wat was die code nu ook alweer'). Tijdcodes maken de analyse van de data onnauwkeurig omdat er bij de invoer vaak een 'overig' code gebruikt wordt. Ook maken tijdcodes het lastig om retroactieve analyses uit te voeren. Om kort te gaan: Het gebruik van tijd- en taakcodes vangt de beschikbare informatie niet accuraat en onvolledig.


Leveranciers van tijdschrijfsoftware hebben de potentie om een vergelijkbaar product te ontwikkelen, of een partij op te kopen die zo'n product levert.

Huidige klanten

Drie internationale advocatenkantoren gebruiken of hebben pilots met Clocktimizer. We hebben daarnaast enige cliënten van advocaten die Clocktimizer gebruiken voor de analyse van hun juridische uitgaven.

We gaan vertrouwelijk om met ons klantenbestand en de sales pipeline. Op basis van een geheimhoudingsverklaring kunnen we echter aanvullende informatie met je delen. Neem contact met ons op als je meer wilt weten.

Nieuwe klanten

We hebben het afgelopen jaar veel tijd en energie gestopt in het vullen van de sales pipeline. De aan te trekken groeifinanciering is onder meer bedoeld om een schaalbare marketingorganisatie neer te zetten. We meten alle tijd en moeite die we in de salesorganisatie stoppen. Op basis van die gegevens zijn we continue bezig het salesproces zover te stroomlijnen dat we een nieuwe klant kunnen aansluiten met een minimale inspanning en met minimale interactie.

Verkoopverhaal

Clocktimizer maakt het proces van juridische dienstverlening in alle fases transparanter:

 • Pricing: Clocktimizer helpt advocaten om sneller en accurater te reageren op verzoeken van cliënten om fee quotes. Hiermee wint de advocaat meer pitches en voorkomt evidente 'bleeders'.

 • Monitoring: Advocaten kunnen hun cliënten beter informeren en de cliënt heeft een beter overzicht heeft van zijn uitgaven aan advocaten. Op deze manier wordt de stijgt de klanttevredenheid.

 • Evaluatie: Met de vele dwarsdoorsnedes die Clocktimizer biedt, kunnen advocaat en cliënt projecten evalueren en verbeteringen aanbrengen op het gebied van kosteninschattingen, budgetten en efficientie.

Clocktimizer: Less stress, more profit.

Gedaan tot nu toe

Clocktimizer heeft een van de belangrijkste doelstellingen van het afgelopen jaar gehaald: On top of mind zijn als het gaat om business intelligence en pricing voor advocaten. Dat zijn we gekomen door onder meer de volgende milestones:

 • Winnen van de Legal Tech Startup Awards 2015

 • Media coverage in onder meer de Telegraaf, NRC, RTL Z en vakmedia

 • Clocktimizer is door Forbes online magazine genoemd ‘one of four disruptors that could make it big in legal

Verder hebben we grote stappen gezet in de sales. Drie internationale advocatenkantoren gebruiken of hebben pilots met Clocktimizer. We hebben daarnaast enige cliënten van advocaten die Clocktimizer gebruiken voor de analyse van hun juridische uitgaven.

We hebben het team uitgebreid en een van de andere belangrijke doelstellingen van het afgelopen jaar was om break-even te spelen. Dat gaat ons voor het eerste kwartaal van 2016 ook lukken.

Marketing & sales kanalen

We bieden Clocktimizer aan door middel van drie verschillende kanalen:

 • Direct sales (waar het gaat om Clocktimizer voor de grotere advocatenkantoren)

 • Partnerships (voor advocatenkantoren die werken met cloud-based time-tracking software)

 • Online direct marketing (met name gericht op Clocktimizer voor bedrijfsjuristen)

Marketing doel

In het laatste jaar heeft onze focus gelegen op direct sales in Nederland. Daarnaast hebben de fundering gelegd voor partnerships in de EU. We streven ernaar om deze partnerships verder uit te bouwen. We zullen een deel van de investering aanwenden om online marketing te faciliteren. Daarbij willen we in het komende jaar onze brand recognition in de UK aanzienlijk vergroten.

Partnerships

Door het aangaan van partnerships willen we de schaalbaarheid van Clocktimizer vergroten. Momenteel zijn we twee partnerships aan het opzetten:

 • Een partnership met een Nederlandse leverancier van juridische hosted desktop-omgevingen
 • Een partnership met een leverancier van cloud based time tracking software met duizenden gebruikers in Europa en de VS.


Omzet tot nu toe

Het eerste kwartaal van 2016 draait Clocktimizer voor het eerst break-even. Een gedetailleerd financieel overzicht vindt u in de bijlagen.

Verwachte omzet

Clocktimizer kent drie verschillende revenue streams. We bieden Clocktimizer aan aan advocaten onder twee verschillende licenties (volume en power user) en daarnaast aan bedrijven.

In de bijlage staat een verdere toelichting op de forecast van de winst- en verliesrekening (P&L). Hieronder een overzicht, waarbij Year 1 start op 1 april 2016.

Revenues:

 • Year 1: 308.000
 • Year 2: 1.028.000
 • Year 3: 2.045.000
Earnings:
 • Year 1: (69.000)
 • Year 2: 300.000
 • Year 3: 946.000

Aannames

De P&L forecast is gebaseerd op een aantal aannames ten aanzien van de licentiekosten en het volume daarvan. We hebben drie verschillende revenue streams, waarbij de verdeling tussen die revenue streams kan variëren.

Om de omzet in jaar drie te realiseren zullen we de onderstaande aantallen moeten realiseren:

 • Volume licenses: 1000 (voor een licentiefee van €29)
 • Power user licenses: 130 (voor een licentiefee van €500)
 • Bedrijfslicenties: 130 (voor een licentiefee van €500)

Tot nu toe geinvesteerd

Tijdens de eerste crowdfundingsronde is €105.000 geïnvesteerd voor een aandeel van 8,08%

Investeringsbehoefte

We willen €150.000 ophalen als groeifinanciering tegen een waardering van €2,5M post-money. Daarmee geven we een korting op de pre-money waardering van €2,7M uit het bijgevoegde Equidam-rapport.

Gebruik van de opgehaalde gelden

Met een extra backend developer kunnen we klanten sneller aansluiten. Extra sales capaciteit moet leiden tot meer verkochte abonnementen en een hogere omzet. De meer gedetailleerde use of funds is beschikbaar als bijlage.

Rendement

Als gevolg van de verwachte groei van omzet en resultaat zal de onderneming de komende jaren in waarde stijgen. We hebben een innovatief product, een grote potentiële markt en ons business model is schaalbaar.

Exit

We streven ernaar om over ongeveer 3 jaar Clocktimizer te verkopen voor een veelvoud van de huidige waardering. Dit betekent dat bij een mogelijke verkoop van de onderneming een waardevermeerdering van gemiddeld 50% per jaar een reële mogelijkheid is.

We willen dit streven realiseren door ervoor te zorgen dat het aantrekkelijker is om Clocktimizer over te nemen dan de concurrentie met ons aan te gaan. Dit willen we bereiken door een voorsprong qua techniek en een aantal grote kantoren als klant.

Risico's

Een van de risico's is dat we niet het aantal seats weten te realiseren of voor een lagere gemiddelde prijs, waardoor de omzet achterblijft. Een groot deel van onze kosten is variabel en groeit mee met het bedrijf. Als de omzet achterblijft, kunnen we onze kosten in de hand houden.


Het is mogelijk dat we op een gegeven moment nieuwe investeringen aantrekken om meer groei te realiseren of kansen die zich aandienen te kunnen pakken, waarbij nieuwe aandelen moeten worden uitgegeven. Dit kan tot gevolg hebben dat de bestaande aandeelhouders verwateren. We streven ernaar om tot een break-even point te komen alvorens nieuwe investeringen aan te trekken. We streven er altijd naar om nieuwe aandelen tegen een hogere waardering per aandeel dan de huidige op te halen.