Idea-equity-label
Aandelen
Equity
Billboard_overfunding_badge_nl Play
Medium_thumb_mateo
Mateo Mol team 7
Mateo Mol Amsterdam, NL

Excel Validatietool PerfectXL

90% van alle bedrijfsbeslissingen gaat in Excel, 88% bevat serieuze risico's. Onze tool PerfectXL haalt automatisch de risico's eruit. Klanten o.a. PwC, NN, APG

$232.884 gefinancierd
100%
$232.884
Minimum doelbedrag
11,07%
Aandelen
Small_thumb_mateo Excel Validatietool PerfectXL
INNER CIRCLE
Product

-----

WEGENS SUCCES VERLENGD! PerfectXL nu open voor overfunding. De limiet is verhoogd van 150.000 naar 200.000. Daarmee kunnen we iemand extra aannemen voor online sales en wordt de kans op succes nog groter...

------


Excel is een fantastisch programma, gebruikt door 800 mln mensen wereldwijd. En maar liefst 90% van alle belangrijke bedrijfsbeslissingen vinden plaats op basis van Excel spreadsheets. Maar wist u dat 88% van de Excel bestanden serieuze risico's bevat? En dat daarmee jaarlijks 7 miljard dollar verloren gaat? Daarom hebben wij PerfectXL ontwikkeld. De tool om Excel spreadsheets te controleren en te begrijpen. PerfectXL. bespaart gebruikers structureel risico's en tijd. Organisaties als PwC, Connexxion en Nationale Nederlanden gebruiken het al. "Angstaanjagend goed", zeggen ze. 

Unique Selling Points

De gezamenlijke ontwikkeling met TU Delft SpreadsheetLab; het continue overleg met Excelbouwers bij bedrijven als PwC, Robeco, APG en de Rotterdamse Haven; en de extreme eenvoud van het gebruik van tool geven PerfectXL een unieke positie in de markt en een grote voorsprong t.o.v. concurrenten.

Verdienmodel

PerfectXL is een Saas-oplossing. We hanteren een abonnement-structuur. Maandelijkse fees per gebruiker variërend  van 19 tot 99 euro. Grote bedrijven minimaal 10 licenties. 

Tot nu toe bereikt

In de zomer van 2015 is versie 1.0 van PerfectXL gelanceerd. Sindsdien hebben we betalende klanten gekregen als PwC ("Very Useful"), AT Kearney ("Angstaanjagend goed"), Nationale Nederlanden, PwC , APG, Rotterdamse Haven, Connexion, MN, Vivat Verzekeringen en FloraHolland. De eerste contractverlengingen zijn inmiddels ook binnen.

Benodigde investering en gebruik van het geld

We hebben met de betalende klanten aangetoond een goed en aantrekkelijk product te hebben. Ons product is bovendien ultiem schaalbaar. We zijn nu op zoek naar 200.000 euro om ons product versneld online / internationaal te vermarkten. Het geld wordt volledig besteed aan sales en marketing. 50.000 van deze 200.000 hebben we reeds gevonden buiten de crowdfunding om. Een investeerder heeft besloten rechtstreeks 50.000 in ons bedrijf te willen steken. Via Symbid zijn we nu nog op zoek naar 150.000 euro.

Voor de investeerder

U, als investeerder, krijgt een aandeel in ons bedrijf. Voor de totale overgebleven investeringsbehoefte van 150.000 euro stellen wij 8,3% van de aandelen beschikbaar. Mocht het voor u relevant zijn krijgt u uiteraard gratis gebruik van de tooling en/of een meer dan aantrekkelijke resellersmogelijkheid, maar de kern is het aandeel zelf. Ons doel is dat uw aandeel over 5-7 jaar een veelvoud oplevert van wat u nu investeert. 

Ga naar Infotron.nl/crowdfunding voor een geillustreerde samenvatting of zie de bijlage "Investing in PerfectXL Summary.pdf".

Update_thumb_mateo
Mateo Mol
Directeur

Van jongs af aan is Mateo gek geweest op cijfers en spelletjes. Hij heeft econometrie en politicologie gestudeerd. Hij is oprichter en uitgever geweest van verschillende media, zowel online als print. Bij Infotron kan Mateo zijn kwaliteiten voor het opzetten van een bedrijf en zijn voorliefde voor cijfers uitstekend combineren.

Update_thumb_felienne
Felienne Hermans
Oprichter

Ze was bezig met haar promotie aan de TU Delft toen ze Infotron oprichtte. Ze is helemaal weg van spreadsheets. Felienne is "de wetenschappelijke ambassadeur" van PerfectXL, werkt als universitair docent aan de TU Delft, is hoofd van het SpreadsheetLab en geeft ze online colleges over spreadsheets. Ze organiseert internationale Lego-wedstrijden voor kinderen.

Update_thumb_arie
Arie van Deursen
Mede-oprichter, CTO

Arie was als hoogleraar van de vakgroep Software Engineering aan de TU Delft en als PHD-begeleider van Felienne nauw betrokken bij de oprichting van Infotron. Eerder was hij de succesvolle mede-oprichter van de Software Improvement Group (SIG). Ondanks zijn hoogleraarschap is Arie altijd de slimme programmeur gebleven die hij wilde worden toen hij jong was.

Update_thumb_team
Joeri, Fenia, Roel en Bogdan
Ontwikkelaars

In Delft, Amsterdam en in Roemenie wordt dag in dag uit keihard gewerkt om de beste spreadsheet-tool te maken (en houden) die er is. Joeri van Veen, Fenia Availoglou, Roel van der Steen en Bogdan Rotund zijn de vier programmeurs die aan PerfectXL werken. Ieder met specifieke kwaliteiten en samen een echt team.

Het product

Excel is een briljant programma. Iedereen kan er mee werken, maar het maken van een echt goede spreadsheet is een kwestie van structuur en precisie. Daarom hebben wij PerfectXL ontwikkeld: een web gebaseerde tool die helpt bij het snel en efficient begrijpen, valideren en verbeteren van spreadsheets.


PerfectXL werkt met drie verrassend eenvoudig te hanteren modules:
- Een interne structuurcheck waarmee een spreadsheet wordt gevisualiseerd.
- Een complete check op 18 verschillende soorten risico's.
- Een uitgebreide scan van alle formules en gebruikte constanten.


Plaatjes zeggen meer dan woorden. Meer informatie over de werking van PerfectXL op infotron.nl/crowdfunding, of in de bijlage "PerfectXL in detail.pdf".


Uniek

De volgende kenmerken maken PerfectXL uniek:


- De gezamenlijke ontwikkeling met TU Delft SpreadsheetLab

- Onze onafhankelijke en unieke programmeerwijze in C#.

- Het continue gesprek met Excelgebruikers bij bedrijven als PwC, Robeco, APG en de Rotterdamse Haven

- De extreem korte leercurve voor gebruikers van ons product. Dit in scherp contrast t.o.v. concurrenten.


Verdienmodel

We hanteren een abonnementstructuur. Maandelijkse fees per gebruiker variërend van 19 tot 99 euro. Grote bedrijven minimaal 10 licenties. Bij lokale installatie komen er installatie en onderhoudskosten bij.


Schaalbaarheid

Geen plan is makkelijker schaalbaar dan dit. Het is een online abonnementenmodel. Technisch gezien, is het enige dat geschaald hoeft worden de capaciteit om spreadsheets te analyseren. Dat geeft geen problemen. Opschalen betekent in ons geval vooral opschalen in sales en marketing. Eventueel kan PerfectXL in meerdere talen worden gepubliceerd. Daar is in de technisch opbouw rekening mee gehouden. PerfectXL is nu in het engels.


Huidige status

PerfectXL staat als een huis. Het product wordt dusdanig goed ontvangen dat de eerste contracten met klanten worden verlengd. En tegelijkertijd is PerfectXL nooit af. In de eerste maanden van 2016 is de snelheid van de tool drastisch verbeterd.  Onlangs is de mogelijkheid toegevoegd om als gebruikers enkele settings in de tool zelf te kunnen instellen. Op dit moment worden nieuwe, zeer interessante, spreadsheet-risico-findings geimplementeerd. 


Verdere ontwikkelingen

De technische roadmap voor PerfectXL voor het komende jaar bestaat uit de volgende onderdelen:


Juni 2016: implementatie 2 nieuwe spreadsheet-risico-findings. Inzake punt-komma gebruik bij getallen en inzake onterecht niet-doorgetrokken formules.


Juli 2016: Follow the formula tree, onze methode, ontwikkeld in nauw overleg met PwC, om snel van een eindresultaat in een spreadsheet te komen bij de onderliggende formules en risico's.


September 2016: PerfectXL ribbon in Excel. De beste methode om direct vanuit Excel onze tool aan te sturen, zonder de unieke web+c# kracht van de tool te verliezen.


December 2016: Spreadsheet Performance Indicators. Automatisch analyse naar de performance (snelheid, stabiliteit) van spreadsheets. Nu in voorbereiding op TU Delft.


Voorjaar 2017: Gedetailleerde Cell en Block isualisaties binnen tabbladen van spreadsheets. Voor een nog sneller begrip.


Indien nodig: Zodra het gebruik van PerfectXL intensief de servers gaat belasten, schakelen we op van een single core benadering naar multi core technologie. Na enkele aanpassingen is PerfectXL daarvoor geschikt. 


Ten behoeve van de productontwikkeling luisteren we altijd goed naar de klant, maar we maken geen maatwerk. Maatwerk gaat ten koste van de schaalbaarheid. Wel komt er op een gegeven moment een onderscheid tussen een normale versie en een iets uitgebreidere (voor met name accountants), maar dat is meer een kwestie van salesargumentatie dan van harde techniek.


Doelgroep

Corporates: Grote bedrijven vanaf 1.000 medewerkers, bij financiele instellingen vanaf 100 medewerkers. We richten ons op de personen die verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van spreadsheets in de organisatie, zoals Risk Managers, hoofden Control, financieel directeuren en innovatiemanagers.


Accountants en consultants: PerfectXL is geknipt voor de accountant. Het zorgt voor structurele tijdsbesparing en kwaliteitsverbetering in zijn klantproces. Zowel dataspecialisten als audit teams zijn (potentiele) gebruikers. Ze gebruiken PerfectXL voor eigen spreadsheets, maar vooral voor spreadsheets van klanten.


Individuele spreadsheetgebruikers: Er zijn 800 miljoen spreadsheetsgebruikers in de wereld. Velen daarvan heel actief. En sommige daarvan zullen regelmatig PerfectXL goed kunnen gebruiken. Daarvan zullen er een aantal klant worden via een uitgekiende wereldwijde online strategie.


Marktomvang

Corporates: In Nederland zijn er 1.500 bedrijven die aantoonbaar in aanmerking komen voor PerfectXL Ze hebben voldoende omvang en maken vrijwel zeker overvloedig gebruik van spreadsheets. Wat betreft de internationale sales focussen we ons op Groot Britannie en Duitsland. In onze business case rekenen we wat betreft het aantal bedrijven met een factor 9 tov Nederland.


Accountants: Er zijn ongeveer 20 accountants in Nederland die serieus in aanmerking komen voor (grootschalig) gebruik van PerfectXL. Internationaal rekenen we met een factor 4,5.


Individuele spreadsheetgebruikers: Er zijn 800 miljoen spreadsheetgebruikers wereldwijd. Laat nu 1 op 1.000 een actieve gebruiker zijn. Laat daarvan 1 op 10 geinteresseerd in automatisch verbeteringen. De potentiele markt is daarmee 80.000 gebruikers.


Concurrentie

Er zijn meer tools die de validatie van spreadsheets ondesteunen, maar PerfectXL is de enige tool met een kortere leercurve dan Excel zelf. En dat is voor veel gebruikers een essentieel punt. 


OAK: De Operis Analysis Kit is een handige tool voor diepgravende analyses binnen Excel. Lange leercurve, geen prettige visualisatie en aanzienlijk minder risico-findings dan PerfectXL, maar in de technische analyse zeker slim ontwikkeld. Wordt gebruikt door oa grote accountants


Spreadsheet Professional: Een winstgevende organisatie (omzet naar men zegt ooit 6 mln per jaar). Product en promotie lijken echter op zijn retour. Spreadsheet Professional  is ontwikkeld in VBA en dat lijkt een te beperkend spoor voor validatiesoftware. 


Inquire: De tool van Microsoft zelf. Leidt een beetje een slapend bestaan, er lijkt bij Microsoft veel meer aandacht te gaan naar andere Excel onderdelen, zoals de connectie met databases. We kennen de Microsoft organisatie goed. Voor ons is de markt van spreadsheetvalidatie groot zat. Voor Microsoft is het een niche waarvan ze het prima vinden als anderen dit gebied invullen. Ze kunnen PerfectXL altijd nog kopen.


Huidige klanten

Rond de zomer 2015 konden we - voorzichtig - onze eerste verkoopstappen zetten. We hebben ons daarbij gefocust op moeilijk bereikbare maar uiteindelijk wel kansrijke topondernemeningen. Zij zouden niet alleen klant moeten worden, maar ook ambassadeur van PerfectXL.


Dat is gelukt. Betalende klanten zijn nu onder andere

- Accountant PwC

- Financials Nationale Nederlanden, MN, APG, Vivat Verzekeringen

- Consultant AT Kearney

- Logistieke bedrijven Port of Rotterdam, FloraHolland, Connexxion

- Zorginstellingen Marente, Pantein


Feedback van klanten

De algemene reacties van klanten die we gekregen hebben zijn:


“The tool does certainly what we hoped it should do” [APG]


“The tool is very useful for acquiring an overview of big models.” [PwC]


“Good visualisations, more possibilities in one place, cell-based analysis with the ability to drill down.” [PwC]


“In your face risk assessment – Frighteningly good.” [AT Kearney]


"PerfectXL is an excellent tool for doing spreadsheet risk analysis and for finding problems in your Excel model." [a Microsoft Most Valuable Professional]


Naast deze algemene reacties hebben we van klanten allerlei zeer specialistische opmerkingen ontvangen, positief en negatief: Bugmeldingen, toekomstideeen, complimenten en of we bepaalde gedetailleerde zaken wel of niet in PerfectXL moeten verwerken. Het dagelijkse gesprek met klanten is onze belangrijkste ontwikkeltool. 


Nieuwe klanten

Corporates: We verwachten in 2019 een marktaandeel van 7% in Nederland en 1,4% in Groot Britannie en Duitsland te kunnen behalen. 294 klanten met gemiddeld 14 gebruikers per klant. (ipv GB en DLd zullen er ook klanten uit andere landen bijzitten, Ten behoeve van de focus in sales en tbv het rekenwerk in onze business case is gekozen voor alleen deze twee landen te benoemen)


Accountants: We verwachten in 2019 een marktaandeel van 35% in Nederland en 12% in Groot Britannie en Duitsland. 18 klanten met gemiddeld 161 gebruikers.


Individuele spreadsheetgebruikers: In de markt van 80.000 potentiele PerfectXL gebruikers denken we een marktaandeel van 2,5% in 2019 te kunnen behalen. Dat zijn 2.000 gebruikers.


Verkoopverhaal

Excel is een fantastisch programma, gebruikt door 800 mln mensen wereldwijd. En maar liefst 90% van alle belangrijke bedrijfsbeslissingen vinden plaats op basis van Excel spreadsheets. Maar wist u dat 88% van de Excel bestanden serieuze risico's bevat? En dat daarmee jaarlijks 7 miljard dollar verloren gaat? Daarom hebben wij PerfectXL ontwikkeld. De tool om Excel spreadsheets te controleren en te begrijpen. PerfectXL. bespaart u structureel risico's en tijd. Organisaties als PwC, Connexxion en Nationale Nederlanden gingen u voor. "Angstaanjagend goed", zeggen ze. Ga naar perfectxl.com en maak vandaag nog gebruik van PerfectXL. Because better spreadsheets means better business...


Gedaan tot nu toe

We hebben ons totnutoe beperkt tot persoonlijke benadering (al dan niet via-via) van potentiele klanten bij grote bedrijven en tot het actief opvolgen van potentiele klanten die ons online gevonden hebben. Als kleine ondersteuning hebben we enkele Excel events gesponsord. We hebben bewust nog geen massa-acties ondernomen, omdat we eerst een portfolio van mooie klanten wilden opbouwen. Het echte werk moet nog beginnen.


Marketing & sales kanalen

Naast hetgeen we al doen met het persoonlijk benaderen van potentiele (grote) klanten, hebben we de volgende strategie ontwikkeld voor de Internationale uitrol van PerfectXL:


Perfectxl.com lanceren (naast infotron.nl)

- Veel aandacht voor de Ribbon PerfectXL + gratis editie van PerfectXL met klein beetje functionaliteit

- Licentiemodel met single users, small business, corporate solution en audit solution

- Gestroomlijnd betaalmodel i.s.m. mollie.com

- Ingericht volgens de laatste trends SEO, SEA en retargeting

- Instructievideos

- Webinars

- De naam Infotron verdwijnt naar de achtergrond. Op perfectxl.com is het de afzender, meer niet.


Ribbon PerfectXL, plug-in voor Excel

- PerfectXL optisch geintegreerd in Excel als extra submenu (de tool zelf blijft in C-sharp via het web benaderbaar)

 -Gratis te downloaden, uiteraard met beperkte functionaliteit

- Alleen verkrijgbaar met geldig e-mailadres

- Beperkte functionaliteit bestaan uit een enkele visualisatie, inkleuren van cellen en anonimisatie.

- Volledige ribbon bruikbaar na afname van een licentie. Dat is meteen ook de licentie op app.perfectxl.com


Outbound sales

- Dedicated account manager(s)

- Doelgroep NL, GB, DLD financials, accountants, corporates

- Nadruk op uitnodigen webinars en downloaden Ribbon

- Strak georganiseerd en deels geautomatiseerd vervolgtraject na eerste stap

- Gerichte ondersteuning door SEO, SEA, retargeting

- Gebruik maken van bestaande internationaal opererende klanten 


Marketing doel

De voorbereding van perfectxl.com en van de ribbon is in gang gezet. Lancering van beide begin september 2016.


Als uitgangspunt van online marketing hebben we in ons businessplan ingestoken op 4 euro per lead en een conversie per lead van 5%.


Partnerships

TU Delft is onze wetenschappelijke wederhelft. We werken samen aan de "analyzing core", de basis van PerfectXL.


RetoXL is een partnerorganisatie voor het binnenhalen van grote klanten. Deze organisatie van twee onafhankelijke consultants werkt op no cure no pay basis.

SIG, de Software Improvement Group, is onze partner in productontwikkeling, gericht op accountants. Samen met de SIG hebben wij een MIT subisdie gekregen (130.000) voor productontwikkeling.


Microsoft is via de TU Delft een partner. We spreken en sparren regelmatig met Microsoft medewerkers. We hebben regelmatig zicht op de nieuwste releases en ontwikkelingen. 


Omzet tot nu toe

- 2014: 58.177

- 2015: 92.832


Verwachte omzet

- 2016: 229.500

- 2017: 668.100

- 2018: 1.423.875

- 2019: 2.383.250


Aannames

- Potentiele klanten NL corporate: 1.500

- Marktaandeel NL corporate: groeiend naar 7% in 2019

- Potentiele klanten NL corporate: 20

- Marktaandeel NL corporate: groeiend naar 35% in 2019

- Omvang markt GB / DLD en rest vd wereld corporate: 9 x NL

- Omvang markt GB / DLD en rest vd wereld corporate: 4,5 x NL

- Omvang markt single users online: 80.000

- Marktaandeel single users online: groeiend naar 2,5% in 2019

Tot nu toe geinvesteerd

- De tot nu toe behaalde omzet is direct weer geinvesteerd in het product.

- Er is jarenlang op de TU Delft, en vrijwillig door de oprichters/management van Infotron kosteloos gewerkt aan PerfectXL.

- Er is 50.000 geinvesteerd door Puuur BV

- Er is een lening bij de Rabobank afgesloten van 97.500, tegen 3,8% rente.

- de binnengehaalde subsidies (WBSO, MIT) worden gebruikt voor productontwikkeling.


Investeringsbehoefte

De investeringsbehoefte is 200.000, waarvan 50.000 buiten het platform Symbid om zal worden geinvesteerd. De overige 150.000 euro zal een waarde vertegenwoordigen van 8,3% van het bedrijf.


Gebruik van de opgehaalde gelden

De benodigde investering wordt gebruikt voor de internationale uitrol van PerfectXL. Een klein deel (circa 20.000) wordt gebruikt voor de ontwikkeling van de site perfectxl.com. De rest wordt gebruikt voor outbound sales (personeelskosten), SEO, SEA, retargetting, 


De verdere ontwikkeling van het product PerfectXL kan worden gefinancierd uit bestaande kanalen (terugkerende klanten en subsidie)


Rendement

We verwachten voor het eerst substantiele winst te maken in 2018. Dividend voor onze aandeelhouders is echter niet onze hoofddoelstelling en zal relatief laag zijn (2 tot 4%)


Hoofddoelstelling is de verkoop van Infotron aan een grotere partij of het terugkopen van de aandelen tegen een koers die een veelvoud is van de huidige koers.


Risico's

We zijn een softwarebedrijf. Dat betekent altijd een zeker risico. 

Alle seinen staan op groen: we hebben een goed product met positieve reviews, we hebben vooraanstaande bedrijven als betalende klanten, we hebben de TU Delft achter ons en we hebben inhoudelijk een grote voorsprong op concurrenten.


De kans is daarmee reeel dat Infotron over enkele jaren een veelvoud waard is dan de huidige 1,8 mln. Maar het kan ook verkeerd aflopen. Dan is Infotron helemaal niets meer waard. De kans op een middenweg (klein blijven) is niet zo groot.