Idea-equity-label
Aandelen
Equity
Billboard_insect_europe_bankrupt_2 Play
Medium_thumb_sunrise_rb8-nov2
john rook team 5
john rook Leiden, NL

No longer in business - Van krekel naar krekelmeel

Insect Europe BV promoot, verkoopt en kweekt insecten. Krekelpoeder is ons nieuwste product, een eiwitrijk ingrediënt voor de voedingsindustrie. Check it out !

$204.937 gefinancierd
117%
$174.663
Minimum doelbedrag
10%
Aandelen
Small_thumb_sunrise_rb8-nov2 No longer in business - Van krekel naar krekelmeel
INNER CIRCLE
Product

Insect Europe BV is als één van de eerste bedrijven in de wereld in 2013 gestart, met als doel om insecten als voedsel voor mens en dier te vermarkten en te produceren. Oprichter Ger van der Wal is vanaf 2009 actief als aanjager van deze nieuwe ontwikkeling,  Door de kennis en ervaring is een unieke krekelhouderij ontstaan die volledig is opgezet om aan de voedselveiligheidseisen van deze tijd te voldoen. We hebben veel vertrouwen gewonnen en leveren al aan diverse supermarkten en groothandels, met het krekelmeel openen we weer nieuwe deuren.

Unique Selling Points

Wereldwijd is er een zoektocht gaande naar duurzame eiwitbronnen, insecten worden gezien als de meest potentiële dierlijke variant.

Insecten van Insect Europe BV zijn:

* 100% gekweekt voor menselijke consumptie

* Verwerking volgens HACCP en FSCC 22000 protocollen.

* Krekels wordt gevoerd met plantaardig en biologisch voer.

Waar we sterk mee zijn geworden is dat we vanaf het begin de markt zelf hebben ontwikkeld door te luisteren naar onze klanten. De keus om ook insecten te gaan kweken is dan ook ontstaan uit de behoefte van klanten naar kwaliteit die niet te krijgen was bij bestaande kwekerijen.

Verdienmodel

Insect Europe BV moet het de komende jaren hebben van de verkoop van haar krekelmeel en andere halffabricaten voor de voedingsindustrie. Het opstarten van een insectenhouderij, zoals de onze, is best een uitdaging gebleken maar ontzettend de moeite waard. De samples die we naar klanten sturen worden als zeer positief ontvangen. Tot nu toe is er nauwelijks omzet gemaakt vanuit de kwekerij omdat we bijna alle insecten hebben gebruikt voor het opzetten van de interne kolonie. Naast de bestaande omzet uit Delibugs, BugsforPets en Insectable gaat nu ook de verkoop van insectenmeel van start.

Tot nu toe bereikt

Insect Europe BV is inmiddels met al haar labels een gevestigde orde in de wereld van insecten als voedsel. Dit zal de komende jaren nog verder worden uitgebouwd, het is tot nu toe met succes onze outlet geweest. Binnen enkele maanden is onze kwekerij op volle sterkte en produceren we komend jaar minimaal 30 ton krekels, er zijn zelfs nog mogelijkheden om intern op te schalen. In de omzetprognoses is dan ook te zien dat we nu enorme sprongen gaan maken, we zijn er klaar voor.

Benodigde investering en gebruik van het geld

Zoals gezegd gaan we nu vooral de verwerking grootschaliger opzetten, hetgeen we tot op heden met eenvoudige keukenapparaten deden. Hierdoor besparen we tijd en kunnen we meer materiaal verwerken. Tevens werken we met het HACCP handboek, in december krijgen we definitieve audit hetgeen nog wat kleine aanpassingen in de kwekerij vergt. De € 150.000 versterkt de eigen vermogenspositie, hetgeen positief bijdraagt aan de totale financiering.

Voor de investeerder

U wordt aandeelhouder van Insect Europe BV (10%) met al haar activiteiten. Voor alle duidelijkheid gaat het om de krekelhouderij (1.0) aan de Runderweg, daarnaast de labels Delibugs, BugsforPets, Insectable en de sportvoeding. Alle opbrengsten hierin dragen bij aan het succes van Insect Europe BV.

Alle investeerders krijgen een klantaccount met 10% korting op het hele Delibugs assortiment tot en met 2020.


Ambassadeurs die investeren vanaf € 250 krijgen van ons:

  • U krijgt een proefpakket met diverse producten waarin insectenmeel is verwerkt.
  • Als ambassadeur brengen we u altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.
  • We nodigen u altijd als eerste uit voor workshops, evenementen en proeverijen.
  • Investeerders boven € 1000 krijgen een bovendien nog een speciaal insectendiner aangeboden, om nooit te vergeten.

Update_thumb_foto_ger
Ger van der Wal
Managing Director

Gedreven ondernemer in een nieuwe markt, zijn passie is het ontwikkelen van insecten als voedsel van nu! Altijd een positieve drive en op zoek naar oplossingen.

Update_thumb_foto_margriet
Margriet van Ewijk
Adjuct Directeur

Margriet is binnen Insect Europe verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Haar praktische instelling zorgt ervoor dat zaken geregeld worden.

Het product

Insecten kun je eten als "heel" diertje, we hebben hiervan verschillende varianten in het assortiment. De komende jaren zullen we ons toeleggen op het produceren en verwerken van insecten in gemaskeerde vorm. Het gaan hierbij om vermalen insecten, dit poeder is een uitstekend ingrediënt voor vele toepassingen in de voedingsindustrie. Voor fabrikanten betekent het een duurzaam, gezond en voordelig alternatief voor bestaande eiwitbronnen. Wij garanderen een hoge en constante kwaliteit wat voor productontwikkelaars een belangrijke voorwaarde is. Dit nieuwe product is tevens een welkome aanvulling op het bestaande assortiment van o.a. Delibugs.nl 

Uniek

Insect Europe BV is als een van de eerste bedrijven in Europa in staat op grote schaal insecten voor humane consumptie te produceren, in het bijzonder de productie van insectenmeel voor de voedingsindustrie.

Insect Europe BV heeft de afgelopen jaren bewezen een professionele partner te zijn voor vele klanten in de voedingsindustrie. Door te specialiseren op food is een duidelijk profiel ontstaan, dit uit zich door heel gerichte verzoeken vanuit de hele wereld. Door een gecertificeerde insectenhouderij op te zetten die voldoet aan de strengste eisen voor voedselveiligheid en dierwelzijn hebben we een enorme voorsprong opgebouwd.

Verdienmodel

Door verkoop van eetbare insecten via Delibugs, Insectable, White Label en BugsforPets is de basis gelegd voor een marktbepalend en ruim assortiment  producten. In het vat zitten producten voor bijvoorbeeld sportvoeding en dieetvoeding.

Naast bovenstaande activiteiten waarmee we al jaren de markt hebben bewerkt gaat dit jaar de verkoop van krekelmeel starten. Hiermee zijn zakelijke klanten in de voedingsindustrie te voorzien van een nieuwe grondstof, de volumes gaan dan ook enorm toenemen.

Schaalbaarheid

Door transparant te zijn in de dingen die je doet ontstaan allerlei samenwerkingen. Zo zijn er inmiddels een aantal insectenhouders die met ons samenwerken om schaalgrootte te garanderen in de diverse insectensoorten. Door verder te automatiseren van repeterende handelingen kunnen we nog efficiënter en kostenbesparender werken. In alle processen zijn dierwelzijn en voedselveiligheid leidend voor de te nemen beslissingen. Op de locatie waar we zijn gevestigd is voldoende ruimte om nog jaren uit te breiden.

Huidige status

Zoals gezegd hebben we al jaren ervaring als promotor en verkoper van eetbare insecten, getuige het vijfjarig bestaan van Delibugs.nl. Het vertrouwen en naamsbekendheid wat hiermee is opgebouwd in de Benelux bied kansen in Europa door verdere internationalisatie. 

Vanaf 2013 werken aan een professionele en grootschalige insectenhouderij, hierdoor kunnen we nu een veel grotere markt gaan bewerken met o.a. krekelmeel als belangrijkste product.

Verdere ontwikkelingen

Optimalisatie van processen, hierbij moet je denken aan tijdsbesparing door de aanschaf van machines en het efficiënter maken van repeterende handelingen.

Ook de productontwikkeling gaat verder, zo zijn we bijna klaar met een recept voor sportchakes.

De lancering van het krekelmeel zal o.a. tijdens de open dag op 26 september 2016 wereldkundig worden gemaakt.

Doelgroep

We formuleren de volgende doelgroepen:


Primair:

Voedingsindustrie (insectenmeel)

* Voedingssupplementen (dieet- en sportindustrie)

* Petfoodwinkels (BugsforPets; rechtstreekse benadering individuele winkels en ketens

* Internationaal is er namelijk veel aandacht voor insectenmeel als grondstof voor de voedingsindustrie, petfood en sport(shakes).


Secundair:

B2C (consumenten webwinkel Delibugs)

* Supermarkten

* B2B (resellers, restaurants, winkels)

Marktomvang

Insecten gaan een deel van de bestaande eiwitbronnen vervangen, er is een bewustwording gaande dat er een verduurzaamd moet worden. Dierlijke bronnen worden schaars en het efficiënt en duurzaam kweken van insecten wordt gezien als een belangrijke oplossing. In de Nederlandse supermarkten wordt reeds 75 miljoen euro per jaar uitgegeven aan vleesvervangers, met insecten verwachten we additioneel 5 miljoen per jaar te groeien. In de Benelux willen we een marktaandeel van 25% halen.

Concurrentie

In de huidige fase kunnen we nog niet echt spreken van concurrenten, wij juichen ieder initiatief toe welke bijdraagt aan de acceptatie van insecten als voedsel. De meeste insectenkwekers richten zich voornamelijk op petfood hetgeen al een bestaande markt is, wij onderscheiden ons door 100% voor menselijke consumptie te kweken. We werken graag samen met iedereen die eetbare insecten promoot, zoals Protifarm, Protix en FairInsects.

Huidige klanten

Vanaf 2011 hebben ruim tienduizend klanten één of meerdere producten gekocht via de webwinkel, tijdens de beurzen en evenementen hebben nog eens tienduizenden mensen kennis gemaakt met onze producten. (denk hierbij aan de huishoudbeurs)  Er wordt wekelijks wel iets rond eetbare insecten gepubliceerd in de media, de acceptatie groeit sterk.

Via de Smaakspecialist leveren we aan de supermarkten in Nederland. Groothandelaren als Deli XL en in België bijvoorbeeld ISPC, zijn trouwe klanten geworden.


Feedback van klanten

We zien een steeds grotere acceptatie van insecten als voedsel voor de toekomst. Mensen die bewust met voeding omgaan kiezen vaker voor insecten bij hun maaltijd. Kijk bij onze producten naar de reviews die gegeven worden.


Nieuwe klanten

Nieuwe klanten zijn ingrediëntenleveranciers die onze grondstoffen aan hun klanten willen aanbieden, we zijn al ver in R&D fases om de juiste smaak en samenstelling vast te leggen. We hebben diverse intentieverklaringen die binnenkort worden omgezet in leveringscontracten. Zodra we levergaranties kunnen geven wordt er getekend. Onze sportvoedingslijn zal voor een compleet nieuwe klantenkring zorgen die nu al staat te trappelen om het te gaan proberen.

Verkoopverhaal

Eetbare insecten zijn het meest veelbelovende voedselbron van de toekomst, lekker, gezond en duurzaam. Uit onderzoek is gebleken dat 70% van de mensen bereid is om insecten te eten als het vermalen zou zijn, in gemaskeerde vorm dus. Dat betekent dat wanneer we dat als leidraad nemen, de mogelijkheden eindeloos zijn. Het insectenmeel waar we nu mee op de markt komen is een geweldige aanvulling op het bestaande assortiment. Krekelmeel kan in soepen, sausen en pasta's toegepast worden, ook zien we mogelijkheden als smaakversterker. Het meel is van hoge kwaliteit en contant van samenstelling door ons uitgebalanceerde kweeksysteem. We voldoen aan de voorwaarden van productontwikkelaars in de voedingsindustrie, per batch is zelfs maatwerk leverbaar op smaak en voedingsstoffen.

Gedaan tot nu toe

De afgelopen vijf jaar hebben we gewerkt aan naamsbekendheid en branding van onze merken. Dit deden we door beurzen en evenementen, social media en online acties. De komende tijd zullen we vooral follow-up gaan geven aan al die mensen en bedrijven die geïnteresseerd waren in het meel, we kunnen nu gaan leveren.

Ook internationalisering staat hoog op de agenda, we hebben bijvoorbeeld een Duitse medewerker die zich richt op deze markt. Zwitserland is daardoor als veelbelovend land in de picture.

Marketing & sales kanalen

Onze promotie activiteiten en lobby bij bedrijven, restaurants en detailhandel hebben ertoe geleid dat we inmiddels in supermarkten te koop zijn. Via ons “White Label” concept verpakken en labelen eetbare insecten voor vele websites in Europa, ook affilate is mogelijk waarbij we commissie uitbetalen als er orders binnenkomen van websites en blogs van onze klanten. Hier verwachten we veel van.

Marketing doel

Het doel van onze marketingactiviteiten is het vergroten van de conversie in de webwinkel, hier zal ook qua personele inzet op worden geïnvesteerd. U kunt zich voorstellen dat marketingacties welke gericht zijn op de verkoop van krekelmeel nu "top of mind" is. We doen dit heel gericht door te netwerken en contacten te leggen met voedselproducenten. Er bestaat grote interesse in duurzame eiwitbronnen, insecten zijn de belangrijkste dierlijke optie.

Partnerships

Naast een aantal grote relaties waar we mee onderhandelen, hebben we een publieke partnerpagina op onze website staan.

Omzet tot nu toe

De omzet tot op heden kwam hoofdzakelijk uit de verkoop van producten via onze Delibugs webwinkel en een aantal supermarkten. Deze omzet over de jaren 2014 en 2015 was:

2014 - € 54.003

2015 - € 105.414

Eerste half jaar 2016 - € 67.500


NB: omdat we tot op heden geen omzet uit de eigen kwekerij hebben kunnen toevoegen aan het resultaat, zijn voorliggende doelstellingen niet bereikt. We zijn dan ook blij dat we de krekelhouderij nu goed op poten hebben zodat dit bijdraag aan een positieve wending.

Verwachte omzet

De verkoop in Delibugs, BugsforPets en andere bestaande activiteiten gaat onverminderd door. In het najaar van 2016 start de verkoop van krekels en krekelmeel uit eigen kweek, hierdoor gaat we een enorme sprong in omzet maken.

Verwachte omzet over de jaren 2016 en 2019:

2016 - € 269.000

Eind van 2016 is een sprong van € 140.000 omzet, dit is de eerste verkoop van de krekelproducten uit eigen kwekerij. De opschaling in de kweek is zal de komende jaren voor substantiële groei zorgen.

2017 - € 910.000

2018 - € 1.125.000

2019 - € 1.150.000


Aannames

We gaan ervan uit dat we iedere kilo die we produceren, daadwerkelijk wordt verkocht. We verwachten zelfs dat we een substantiële hoeveelheid insecten bij collega kwekers zullen gaan inkopen om aan de vraag te voldoen.

Tot nu toe geinvesteerd

Tot op heden is € 479.000 geïnvesteerd (uitleg is te vinden in het ondernemersplan) Het merendeel is gestoken in het opzetten van de krekelhouderij, dit proces heeft meer tijd en geld gekost dan vooraf verwacht. Er is personeel aangetrokken en er zijn voorraden aangelegd in voer, verbruiksmateriaal en verpakkingsmaterialen. 

Investeringsbehoefte

Met de € 150.000 die we via deze campagne, in ruil voor 10% van ons bedrijf, ophalen gaan we de basis leggen voor een professionele keuken. Deze basis zorgt voor de certificering die we nodig hebben en we kunnen diverse producten waaronder het krekelmeel gaan maken. In het plan staat een grotere behoefte (€ 575.000), dit zou voor een optimale situatie kunnen zorgen als het gaat om verwerking. Hiervoor wordt een achtergestelde lening voorgesteld en uitgezet bij diverse partijen (crowdfunding of private investeerders).


NB: Mocht het onverhoopt niet lukken om de aanvullende financiering rond te krijgen dat heeft dit geen invloed op de continuïteit. De verwerking die we dan niet in-house kunnen doen is uit te besteden, dit zal wel voor extra kosten zorgen. In eigen beheer van de verwerking geeft voordelen in prijs en kwaliteit dus we gaan ons best doen om ook dit weer voor elkaar te krijgen.

Zoals in de prognoses te zien is zullen we we onze cash-flow sterk verbeteren, wellicht zijn vele aankopen uit eigen middelen te doen. We hopen stiekem dat het nog beter zal gaan dan in de cijfers is weergegeven, denk hierbij aan de sportvoeding waar veel vraag naar is.

Gebruik van de opgehaalde gelden

De opgehaalde gelden worden ingezet ten behoeve van Insect Europe BV. Het betekend een volgende stap in de professionalisering van ons bedrijf en de verdere opschaling naar industrieel niveau.

Rendement

In 2017 wordt er weer winst gemaakt, zodat een dividend van 5% uitbetaald zou kunnen worden. Ondertussen stijgt de waarde van ons bedrijf gestaag doordat er waarde is toegevoegd in de vorm van eigen vermogen, marktaandeel en voorraden, we verwachten de komende jaren de prognoses wel te gaan halen omdat we omzet uit de kwekerij eindelijk kan worden toegevoegd aan het resultaat.

Na drie jaar zal een eventuele exit aangeboden kunnen worden.

Risico's

Een van de belangrijkste risico's zit in de kweek zelf. We hebben er ruim een jaar langer over gedaan om een goede basis te krijgen in de moederdierenstam. Materiaal wat we van buitenaf inbrachten zorgde regelmatig voor sterfte en ziektes. Onze manier van doen heeft er nu toe geleid dat we met eigen middelen een goede en ziektevrije basis hebben.


We wisten vooraf dat er veel geld, tijd en energie voor nodig zou zijn om dit op te zetten wat we nu hebben staan. We hebben vanaf 2011 overleeft in een uitdagende en nieuwe markt en een nieuw product. De potentie is enorm, maar we zijn er nog lang niet. Door het "gewoon te doen" namen we veel risico. Het resultaat zijn mooie producten en groeiend marktaandeel, nu is het zaak te consolideren en de investeringen om te zetten in klinkende resultaten.