Idea-equity-label
Aandelen
Equity
Billboard_rv_apps-voor-ts_logo Play
Niels Mathlener team 7
Niels Mathlener ,

ThermoSmart slaat vleugels uit

De slimme thermostaat ThermoSmart is een succes in Nederland. Het Dutch Design en gepatenteerd gebruiksgemak rollen wij nu uit naar Europa. Doe je mee?!

$192.618 gefinancierd
110%
$174.663
Minimum doelbedrag
8,36%
Aandelen
ThermoSmart slaat vleugels uit
INNER CIRCLE
Product

Noot: Omdat wij onze investeerders als belangrijke ambassadeurs zien, stellen wij een ThermoSmart Advanced ter waarde van € 249 incl. ThermoArt twv € 14,95 beschikbaar voor iedere investeerder die € 1.500 of meer investeert. Zo kunt u zelf ervaren hoe makkelijk u energie kunt besparen met een ThermoSmart.


Het concept

Warm thuis thuiskomen en toch energie besparen. Dat kan een stuk aantrekkelijker. En dus hebben wij dat gedaan!


Uit verbazing en frustratie over de huidige generatie thermostaten hebben wij de ThermoSmart ontwikkeld. De essentie van ThermoSmart is ‘Mooi en Makkelijk’. ThermoSmart is een slimme online thermostaat. Een thermostaat die op ieder moment, vanaf iedere locatie en vanaf ieder device eenvoudig kan worden ingesteld en is daarmee een tool om effectief energie te besparen. De ThermoSmart vervult een centrale rol binnen de woning.


ThermoSmart vindt gebruiksgemak essentieel. Dat geldt voor het dagelijks gebruik en voor de eerste installatie. Anders dan andere thermostaten is ThermoSmart eenvoudig te programmeren. Aanpassingen op het programma kunnen altijd en overal worden gedaan via de computer, mobiel, tablet via de ThermoSmart App voor iPhone en Android. De gebruiker installeert de ThermoSmart eenvoudig zelf. Dit alles werkt simpel en intuïtief. Met duidelijke online instructies kan een kind de was doen en waar toch vragen ontstaan biedt ThermoSmart een landelijke installatieservice in samenwerking met firma Feenstra en zit altijd de vriendelijke servicedesk klaar.


Het product heeft zich inmiddels bewezen bij duizenden gebruikers, niet in de laatste plaats door haar gepatenteerde gebruiksgemak waarmee de ThermoSmart zeer makkelijk te programmeren is: Less is more...

Gebruikers waarderen de essentie van ThermoSmart. Uit klantenonderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 90% van onze gebruikers aan vrienden een ThermoSmart zullen aanraden. Daarnaast kreeg ThermoSmart zeer goede reviews van de Consumentenbond. In 2014 won ThermoSmart de publieksprijs vanwege onder andere haar gebruiksgemak. ThermoSmart kreeg daarnaast goede pers in onder andere de Volkskrant en Telegraaf.


Na een succesvolle lancering, distributie via vooraanstaande online en offline kanalen (onder andere Apple Premium Resellers, Mediamarkt, Coolblue) en veel positieve recensies is het tijd voor de volgende stap. Samen met onze advisory board hebben we de benodigde voorbereidingen tot in detail uitgewerkt: Wij zijn klaar voor internationale expansie.

Unique Selling Points

- Intuïtief, gepatenteerd gebruiksgemak – 75% van de Nederlandse huishoudens stookt terwijl ze niet thuis zijn, zo blijkt uit onderzoek van het Ministerie van VROM. De belangrijkste oorzaak: gebruiksonvriendelijke thermostaat. ThermoSmart lost dit probleem op via haar makkelijk te programmeren online agenda.


- Nederlands Design – de gebruiker is als uitgangspunt genomen in plaats van de techniek zoals bij de concurrenten. Dit resulteert in eenvoudige vormgeving van de hardware en intuïtief interactiedesign.


- Helpt besparen – ThermoSmart biedt grip op energieverbruik, onder andere door middel van Energierapporten, best-in-class gebruiksgemak, en zelflerend vermogen: Zij helpt direct met besparen.


- Open innovatie – ThermoSmart is de enige slimme thermostaat die èn open inspeelt op Internet of Things / smart home en tegelijkertijd het privacy beleid hoog in het vaandel houdt. ThermoSmart is onafhankelijk van energiemaatschappijen.


- Compatible – ThermoSmart is geschikt voor iedere verwarmingsinstallatie en is te bedienen vanaf ieder (mobile) device, van laptop tot Apple Watch en van tablet tot smartphone.

Verdienmodel

Het bedrijf ThermoSmart verdient in de basis op 2 manieren aan het product. Enerzijds op basis van verkochte exemplaren (vanaf € 229 incl BTW), waarbij gebruikers niet vastzitten aan abonnementen. Daarnaast wordt voor snelle toetreding tot nieuwe markten het leasemodel geïntroduceerd, waarmee een win-win situatie ontstaat voor ThermoSmart en haar Strategische Partners. Gebruikers betalen daarbij maandelijkse abonnementskosten voor de ThermoSmart en diensten die door haar Strategische Partners aan het product worden gekoppeld.


Rekening houdend met de privacy van onze gebruikers, zien wij bovendien grote kansen in het ontsluiten van verzamelde data. De waarde hiervan zal toenemen naarmate de schaal en het afzetgebied groeit.


Ten slotte is de ThermoSmart toegankelijk voor derden die aanvullende diensten ontwikkelen rond thema’s als ‘kunstmatige intelligentie’, ‘smart home’ en ‘Internet of Things’. Dit is zowel voor de gebruiker, de ontwikkelaar als ThermoSmart een toegevoegde waarde. 

Tot nu toe bereikt

Inmiddels zijn er duizenden exemplaren van de ThermoSmart verkocht en samen met de gebruikers zijn de puntjes op de i gezet. Een strak design met een gepatenteerd gebruiksgemak is het succesvolle resultaat.


De ThermoSmart is overal en vanaf ieder device te bedienen en is de énige slimme thermostaat die naar eigen smaak kan worden vormgegeven. Mede door deze USP’s is de ThermoSmart in korte tijd succesvol op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Bij de lancering in de Bijenkorf was de ThermoSmart al snel uitverkocht. Nu is de ThermoSmart verkrijgbaar bij onder andere Apple Premium Resellers, de Mediamarkt, Bol.com, Formido, Wehkamp, Warmteservice en Coolblue.


Het bewezen product, de geoliede organisatie, gesteund door een ervaren Raad van Advies vormt een solide basis voor een effectieve marktpenetratie in eigen land en een snelle uitrol naar de omliggende landen zoals België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.


Voor de export van de ThermoSmart willen we samenwerken met Strategische Partners. Momenteel voeren we gesprekken met internationale partners waarbij het onze ambitie is om in de winter van 2016/2017 toegang te verkrijgen tot hun installed base, marketingcapaciteit en distributienetwerk. Zo willen we een solide positie op de internationale markt veroveren.

Benodigde investering en gebruik van het geld

Voor de internationale uitrol is een investering nodig van € 600.000. Hiervan hebben wij reeds € 450.000 binnen ons eigen netwerk toegezegd gekregen. Voor de resterende € 150.000 kiezen wij bewust voor crowdfunding omdat wij een grote groep ambassadeurs bij ons merk willen betrekken. Een netwerk van fans die begrijpt dat de slimme thermostaat in de nabije toekomst een centrale rol binnen het huishouden gaat innemen.


De geïnvesteerde gelden worden gebruikt om het merk ThermoSmart op de nieuwe markten te introduceren. Dat doen we door actieve positionering op de belangrijkste beurzen (o.a. IFA), strategische partnerplatformen, en congressen, personele ondersteuning van de uitrol, on- en offline marketing. Een deel van de investeringen gaan we besteden aan R&D en aan voorfinanciering van thermostaten die met een leasemodel worden vermarkt in combinatie met abonnementsvormen. Bovendien wordt er nog een deel gereserveerd voor het geval dat er partner-specifieke aanpassingen moeten worden gedaan aan de verpakking of software integratie in de app van de strategische partner.

Voor de investeerder

Voor de investeerder bieden wij een unieke kans om mee te doen in de uitrol van een bewezen succes in een explosief groeiende markt. Gerenommeerde onderzoeksinstellingen als Berg Insight voorspellen dat de markt de komende jaren groeit met 64,9%. ThermoSmart verwacht met deze ontwikkeling mee te kunnen groeien. In de financiële prognoses is uitgegaan van een rendement van 25% per jaar.


Omdat wij onze investeerders als belangrijke ambassadeurs zien, stellen wij een ThermoSmart Advanced ter waarde van € 249 incl. ThermoArt twv € 14,95 beschikbaar voor iedere investeerder die € 1.500 of meer investeert. Zo kunt u zelf ervaren hoe makkelijk u energie kunt besparen met een ThermoSmart.

Update_thumb_hans2
Hans Kouwenhoven
CEO

Hans heeft ruim 15 jaar ervaring in verschillende managementfuncties. Zijn streven is teams te bouwen die gebruiksvriendelijke en mooie concepten ontwikkelen. Hans is de bedenker van concept en heeft ThermoSmart in december 2010 opgericht.

Update_thumb_niels
Niels Mathlener
CMO

Niels heeft jarenlange (internationale) ervaring in de marketing en sales van retailproducten waaronder consumentenelektronica binnen de categorie ‘InternetofThings’.

Update_thumb_elmar2
Elmar Jongerius
CTO

Elmar heeft jarenlange ervaring in het ontwerpen en ontwikkelen van elektronica. Hij draagt zorg voor de levering van hoogwaardige elektronische apparatuur, waar zijn klanten trots op kunnen zijn.

Update_thumb_kodjo2
Kodjo Kouwenhoven
CDO

Kodjo heeft ruim 15 jaar ervaring als designer en vormgever bij onder andere ATAG verwarming. Zijn doelstelling is eenvoudige en intuïtieve ontwerpen te maken, die mensen laten glimlachen.

Update_thumb_david2
David Durman
CIO

David heeft jarenlange ervaring in het ontwikkelen van software. Het is zijn passie om toegankelijke en schaalbare platforms te creëren voor een naadloze bediening met meerdere gebruikers, verschillende apparaten en diverse applicaties tegelijkertijd.

Het product

Less is more: De verbazing en frustratie over de huidige generatie thermostaten heeft geleid tot de ontwikkeling en lancering van ThermoSmart. De essentie van ThermoSmart is ‘Mooi en Makkelijk’. Door haar gepatenteerde gebruiksgemak is ThermoSmart zeer makkelijk te programmeren. Of u nu thuis bent, onverwacht eerder naar huis gaat of nog even in de file staat.

ThermoSmart is een combinatie van een modern vormgegeven thermostaat dat middels het bestaande wifi-netwerk op internet wordt aangesloten.

Dutch Design, midden in de woonkamer waarmee energie wordt bespaard. Goed, voor de natuur én uw portemonnee. Qua vormgeving is de ThermoSmart minimalistisch; een touch screen voor in de woonkamer zonder ingewikkelde toeters en bellen. De intelligentie zit in de Cloud waarmee de ThermoSmart middels een eigen wifi verbinding communiceert.

Hoewel het gebruik van de ThermoSmart intuïtief is en iedereen zelf buitengewoon eenvoudig de ThermoSmart kan installeren, is onze Servicedesk altijd bereikbaar om hulp te bieden of vragen te beantwoorden. Daarnaast beidt ThermoSmart een landelijke installatieservice.

Het product is stabiel en schaalbaar: Wij zijn klaar voor internationale expansie.    

Uniek

Wat de ThermoSmart uniek maakt, is haar intuïtief gepatenteerde gebruiksgemak, Dutch design en onafhankelijkheid van energiemaatschappijen. Daarnaast is ThermoSmart volledig compatible en de enige thermostaat die geheel naar eigen smaak te personaliseren is.


De ThermoSmart is geen lelijke kast midden in de woonkamer zoals we gewend zijn, maar een strak vormgegeven gadget dat bovendien geheel naar eigen smaak of aansluitend op je (design) interieur kan worden aangekleed. Denk hieraan bijvoorbeeld aan behang, vakantiefoto of bepaalde kleur op jouw muur. Met deze 'Design your own'-mogelijkheid kan een prominent item in de woonkamer naar wens worden gepersonaliseerd en ook hiermee onderscheidt ThermoSmart zich van haar concurrenten.


ThermoSmart is de enige slimme thermostaat die èn open inspeelt op Internet of Things / smart home en tegelijkertijd het privacy beleid hoog in het vaandel houdt. 


Bovendien is de ThermoSmart onafhankelijk van energieleveranciers en zitten onze gebruikers dus niet vast aan een contract, waardoor de slimme thermostaat door iedereen gebruikt kan worden en u op ieder moment kunt besluiten om van energieleverancier te wisselen. 


Tenslotte is de ThermoSmart compatible: het product werkt met iedere verwarmingsinstallatie en kan vanaf ieder (mobile) device bediend worden!

Verdienmodel

Het bedrijf ThermoSmart verdient nu voor een belangrijk deel op basis van verkochte slimme thermostaten. Gebruikers zitten niet vast aan abonnementen.

Daarnaast gaan we de ThermoSmart in samenwerking met Strategische Partners aanbieden in een leasemodel. Op die manier hoeft de gebruiker geen investering te doen maar betaalt maandelijks een klein bedrag.

Op termijn ziet ThermoSmart grote kansen met het ontsluiten van de data die zij verzamelt. Daarbij blijft privacy voor haar gebruikers een belangrijk uitgangspunt. Op basis van deze data zijn goede service-/verdienmodellen mogelijk waar de gebruiker een abonnement op kan nemen. Denk hierbij aan “predicative maintenance”,en “warmte-als-een-service”.

Daarnaast stelt ThermoSmart toegang tot haar functies tegen betaling beschikbaar voor derden, die zo aanvullende (online) diensten kunnen ontwikkelen. Denk hierbij aan ‘kunstmatige intelligentie,’ ‘smart home’ functionaliteiten en ‘internet of things’. Dit is zowel voor de gebruiker, de ontwikkelaar als ThermoSmart een toegevoegde waarde. Een voorbeeld hiervan is Drebbl, welke een autopilot-functie heeft ontwikkeld waarmee de ThermoSmart wordt aangestuurd op basis van je actuele locatie.

Schaalbaarheid

Het product is bewezen stabiel, de productie goed op orde. Mede door haar onafhankelijkheid van energieleveranciers is de ThermoSmart zeer schaalbaar. De ThermoSmart past in ieder huishouden en werkt met iedere mogelijke verwarmingsinstallatie.

Wij werken met een combinatie van strategische partnerships met diverse dienstverleners en een breed scala aan consumentenkanalen waarmee de slimme thermostaat voor een ieder bereikbaar is.

Ten behoeve van geografische opschaling zijn alle voorbereidingen getroffen. De ThermoSmart is meertalig geprogrammeerd, de website en webshop zijn meertalig ontwikkeld, de hardware is aangepast op internationale standaarden en ook de verpakkingen en handleidingen zijn reeds geschikt gemaakt voor de internationale uitrol.

De software van de ThermoSmart is online te updaten zodat iedereen altijd beschikt over de nieuwste software.

Ten slotte is de ThermoSmart zo geprogrammeerd dat andere softwareontwikkelaars gemakkelijk extra diensten kunnen ontwikkelen voor de ThermoSmart. Hiermee neemt ThermoSmart een centrale rol in voor diverse domotica en andere huishoudelijke (energie)toepassingen.

Huidige status

De lancering van de ThermoSmart op thuismarkt Nederland is een groot succes gebleken. De ThermoSmart is breed verkrijgbaar en er zijn inmiddels duizenden exemplaren verkocht. Feedback van onze eerste gebruikers is verwerkt in een verbeterd product. Het resultaat is een stabiel en schaalbaar product dat klaar is voor de volgende fase: de stap naar het buitenland en een nog hogere marktpenetratie in Nederland.

Onze internationale ambities zijn al tot op gedetailleerd niveau voorbereid. Denk hierbij aan vertaalde App’s, technische aanpassingen, lokale regelgeving en meertaligheid van het product, de verpakkingen, de handleidingen en de website. ThermoSmart is er helemaal klaar voor! 

Verdere ontwikkelingen

In Nederland breiden de distributiekanalen nog verder uit. Daarnaast heeft ThermoSmart een duidelijke roadmap ontwikkeld om het ‘binnen klimaat’ te claimen. Producten die aansluiten bij het huidige product en voortborduren op de integratie van huishoudelijke apparaten en klimaatbeheersing. Gebruiksvriendelijkheid en design staan hierbij bovenaan.

Onze roadmap voor de komende jaren ziet er als volgt uit:

 1. Multiroom: een oplossing waardoor de temperatuur per kamer ingesteld kan worden;
 2. Steel: nieuwe, veel mooiere, behuizing van staal en glas en compatible met meer producten;
 3. Home deco: de personaliseringsmogelijkheid ‘ThermoArt’ meer positioneren als USP;
 4. ThermoSmart Pro: een oplossing voor hotels en vakantieparken. De ThermoSmartPro stuurt vanuit 1 account meerdere thermostaten aan.

Voor de korte termijn ligt de focus echter op de stap naar het buitenland en het contracteren van Strategische Partners. 


De internationale opschaling is een belangrijke en nieuwe stap voor ThermoSmart. Samen met de aandeelhouders en de Raad van Advies (cq Advisory Board) wordt continu gekeken hoe het management in topconditie gehouden kan worden. Nadrukkelijk wordt hierbij meegenomen of en hoe tijdens deze ontwikkelingen het management versterkt kan worden. Alles met in het achterhoofd het effectief behalen van de gestelde doelen en de belangen van de aandeelhouders.  


Dit is bijvoorbeeld ook de aanleiding geweest voor de Management Buy In van onze Commercial Director Niels Matlener per februari 2016. Het aantrekken van Niels is een belangrijke eerste stap geweest in het behalen van de internationale ambities van ThermoSmart. Zijn inspanningen hebben er inmiddels voor gezorgd dat het distributiekanaal van ThermoSmart sterk is uitgebreid, een duidelijke Partner Strategie is gedefinieerd en dat er op dit moment samenwerkingen worden geconcretiseerd met diverse internationale partijen.


Doelgroep

Slimme thermostaten, en ThermoSmart in het bijzonder, zijn op dit moment vooral onder de aandacht van gebruikers met een koopwoning die gevoel hebben voor gadgets en design. Veelal Apple-gebruikers in de leeftijd van 38 tot 64 jaar. 


Een relatief groot deel van onze gebruikers woont in een stad, samenwonend zonder kinderen. Andere typische kenmerken van onze gebruikers zijn een bovengemiddelde interesse voor techniek en milieubewustzijn. Het overgrote deel van onze gebruikers geeft aan actief te besparen op energie.


De trend in de markt is dat deze groep steeds groter wordt en dat de slimme thermostaat daarmee op termijn 'mainstream' wordt.

Marktomvang

Uit divers onderzoek blijkt dat de markt voor slimme thermostaten de komende jaren explosief zal groeien. Op dit moment bevindt de markt zich in de Early Adopters-fase en daar komt snel verandering in. 


Berg Insight voorziet bijvoorbeeld dat de markt de komende vijf jaar 64,2% per jaar gaat groeien. In 2019 zullen naar verwachting 13,6 miljoen Europese huishoudens gebruik maken van een online Thermostaat. Onderzoeksbureau Navigant Research voorspelt dat de markt voor online thermostaten, zoals de ThermoSmart, de komende jaren vertienvoudigd(!) naar 32 miljoen in 2020.


De slimme thermostaat is op dit moment de belangrijkste aanjager achter de groei van slimme huishoudens (Smart Home). De Europese markt voor Smart Home producten loopt volgens Berg Insight ongeveer 2 à 3 jaar achter op die van Noord-Amerika. Volgens hetzelfde rapport zal de introductie van producten als Amazon Echo, Google Home en Apple’s HomeKit de zichtbaarheid bij consumenten van deze producten sterk vergroten.


Op dit moment heeft 12% van de Nederlanders een slimme thermostaat. Over het algemeen is de verwachting dat consumenten zullen overstappen naar een slimme thermostaat. Nederland loopt in dit opzicht voorop in Europa en dus is er een fors potentieel in het binnen- en buitenland. 


Onafhankelijk onderzoek door Multiscope heeft aangetoond dat Nederland op dit moment 600.000 slimme thermostaten telt. Volgens onderzoek van Delta-EE geldt in Duitsland eenzelfde aantal, maar is de markt aanzienlijk groter. Volgens diverse onderzoeken is de verwachting dat zowel de Duitse als de Nederlandse markt in de komende twee jaar verdubbelt. Het Verenigd Koninkrijk maakt een inhaalslag; waar er vorig jaar slechts 100.000 slimme thermostaten werden verkocht, zijn dat er volgend jaar al 700.000. De Franse markt hobbelt achteraan; ook daar waren er vorig jaar slechts 100.000 verkocht, en zullen het er volgend jaar circa 300.000 zijn.

Concurrentie

De markt voor slimme thermostaten in Noord-Amerika wordt aangevoerd door de Nest, Honeywell en Ecobee. Op afstand volgen Emerson, Lennox, Quirky, Trane and Venstar. In Europa is eQ-3 marktleider met 0,3 miljoen geïnstalleerde apparaten. British Gas met Hive in het VK (0,14 miljoen) en Eneco met Toon in Nederland (0,1 miljoen) zijn de nummers twee en drie. Andere aanbieders in Europa: Climote, Danfoss, Heatapp, Heat Genius, Honeywell, Ngenic, Nest, RWE and Tado.


In Nederland is één op de drie slimme thermostaten een Toon. De rest van de markt wordt verdeeld door de Nefit ModuLine Easy, de E-thermostaat (van Essent), Honeywell EvoHome, de Nest en uiteraard ThermoSmart.


In het Verenigd Koninkrijk zijn op dit moment de volgende online thermostaten beschikbaar: Nest, TaDo, Hive (British Gas), Owl Intuition-c, Honeywell Lyric en Insteon Thermostat.


Ook voor Duitsland geldt dat er redelijk wat aanbieders van Domotica-pakketten zijn. Naast Netatmo zijn in Duitsland dezelfde aanbieders actief als in het Verenigd Koninkrijk. Nest is niet verkrijgbaar op de Duitse markt. 

Huidige klanten

Er zijn Inmiddels duizenden exemplaren van de ThermoSmart verkocht. Doordat we proactief contact onderhouden met onze gebruikers heeft ThermoSmart goed de vinger aan de pols. Feedback van onze gebruikers vinden we erg belangrijk; zo maken we ons product steeds beter.


Interessant is om te merken dat een ‘nieuw’ soort klanten de ThermoSmart aanschaft. Inmiddels is het klantprofiel opgeschoven van innovators naar early-adopters. De technische ontwikkelingen van ThermoSmart trekt juist weer nieuwe innovators aan. Namelijk degenen die de open interfaces gebruiken om de ThermoSmart ook met andere applicaties te laten interacteren. 

Feedback van klanten

ThermoSmart organiseert regelmatig klantenonderzoek. Uit ons onderzoek van begin 2016 bleken respondenten zeer te spreken over ThermoSmart. 90% van de huidige klanten raadt vrienden aan om ook een ThermoSmart aan te schaffen.


Vanzelfsprekend ontvangen wij anno 2016 ook diverse reviews van gebruikers die zeer waardevol zijn voor productverbetering. De gemiddelde beoordeling is zeer goed te noemen en waar toch verbeterpunten genoemd worden, nemen wij deze zeer serieus op. Een greep uit de reviews:

 • “Super product! Heb ook ervaring met andere slimme systemen, maar Thermosmart doet precies wat je wil en is eenvoudig in het gebruik. Topproduct!”
 • “Prima produkt, zelfs voor een leek als ik was het aan te sluiten en het werkt perfect! Jammer dat je in de app niet langer (tot zondag) een week kunt programmeren?”
 • “Erg fijne thermostaat. Eigenlijk na instellen niet meer naar om hoeven kijken. Instellen overigens een fluitje van een cent. Ipad interface werkt goed om bijv vakantie in te stellen. Ook de verbruiksstatistieken elke maand zijn erg fijn, zodat je goed zicht hebt op je energieverbruik. Ik raad het iedereen aan. En niet onbelangrijk: hij is door de interieur-keuring van mijn echtgenote gekomen ;-)”
 • “Ik ben altijd een “early adopter” en wilde ook meteen na de introductie een Thermosmart en tot volle tevredenheid. Ik bespaar op mijn energierekening en kom nooit meer in een koud huis of dat ik onverwacht weg ben gegaan en de verwarming heb vergeten lag te zetten, “total control” Toen er een defect was werd er ook zonder moeilijk doen een nieuwe opgestuurd.”
 • “Al een jaar heel tevreden, ook samen met IFTTT. Als ik binnen een bepaalde straal van huis kom, schakelt de verwarming weer naar het normale dagprogramma :-). Nooit te vroeg of te laat als je een dagje weg bent.”

Nieuwe klanten

Met de stap naar het buitenland krijgt ThermoSmart te maken met cultuurverschillen. Om die goed te kunnen overbruggen zijn met behulp van marktonderzoeken de verschillen met de Nederlandse markt inzichtelijk gemaakt. We werken proactief samen met strategische partnerships zodat we snel kunnen schakelen en de nieuwe markten effectief kunnen betreden.

Verkoopverhaal

Met ThermoSmart ervaar je geen frustratie meer over hoe je de thermostaat bedient en instelt. Deze thermostaat werkt zo intuïtief dat iedereen het direct begrijpt. Bovendien past deze strakke en stijlvolle vormgeving in ieder interieur. 


Achter deze platte ThermoSmart gaat slimme technologie schuil. Deze zie je niet, die ervaar je. Zo bedien je ThermoSmart gemakkelijk thuis op de woonkamerthermostaat en op afstand via de gratis app of webportal. Da’s mooi makkelijk!    

Gedaan tot nu toe

ThermoSmart is in 2014 succesvol gelanceerd op de Nederlandse markt. De ThermoSmart bleek al snel een succes, zo was de ThermoSmart al snel uitverkocht in de Bijenkorf. Inmiddels zijn er al duizenden exemplaren verkocht. Regelmatig staat de ThermoSmart in de top 3 van best verkochte thermostaten bij Coolblue


Het succes van ThermoSmart blijft niet onopgemerkt en heeft dan ook op veel publiciteit mogen ontvangen, onder andere in De Telegraaf, De Consumentenbond en Vara Kassa, Volkskrant, NRC en Tweakers.net.

Marketing & sales kanalen

ThermoSmart maakt voor haar sales gebruik van een combinatie aan online en offline kanalen. Hierbij staan zowel het merk centraal, als de toegankelijkheid voor de (nieuwe) consument. 


ThermoSmart is voor iedereen verkrijgbaar in fysieke winkels als Mediamarkt, Formido en Apple Premium Resellers. Daarnaast ook gemakkelijk online via onze eigen webshop en grote bekende kanalen als WehkampCoolblue en Bol.com.    

Marketing doel

Naast de positionering van het merk heeft ThermoSmart in 2016 de strategische keuze gemaakt om meer nadruk te leggen op samenwerken met Strategische Partners. Samen met de Strategsiche Partners wordt ons product bijvoorbeeld actief in de markt gezet als zijnde een onderdeel van een gezamenlijke propositie met dienstverleners. Denk hierbij aan Telefoonmaatschappijen en Internetaanbieders.


Strategische Partners hebben marketing power, distributie en veelal een grote installed base. Inmiddels zijn er vergevorderde gesprekken met meerdere partners in Nederland, België, Duitsland en Verenigd Koninkrijk.    

Partnerships

Strategische partnerships worden met name gezocht in energieleveranciers, Telco’s en Internet Service Profiders (ISP’s). Omwille van vertrouwelijkheid kunnen de partners waarmee momenteel een samenwerking wordt voorbereid danwel uitgewerkt niet bij naam worden genoemd.

Omzet tot nu toe

2013: € 42.000

2014: € 116.000

2015: € 222.000

2016: € 320.000 (prognose)

Verwachte omzet

Jaar 1: € 320.000 (2016)

Jaar 2: € 2.700.000

Jaar 3: € 3.900.000


De omzet toename naar 2,7 mln in 1 jaar is bepaald vanuit markt research uitgevoerd door onder andere Berg Insight, Park Associates, verkoopaantallen van TOON. Hierbij is gekozen voor een conservatieve berekenening en uitgegaan van het contracteren van Strategische Partners,


De grote omzetsprong in omzet is het resultaat van onze verschuiving van een merkstrategie (waarbij ThermoSmart distribueert via eigen distributiekanaal) naar Partner Strategie waarbij ThermoSmart over een veel groter bereik beschikt. De te verkopen aantallen zijn hierbij gecalculeerd op basis van drie verschillende methoden, afkomstig uit onafhankelijke bronnen.


Daarnaast geldt dat ThermoSmart haar distributiestrategie aanpast van selectieve distributie naar marktpenetratie in NL, Internationaal gaat uitrollen, sinds februari 2016 is Niels Matlener (CMO) aan boord om dit te realiseren.


Inmiddels worden er met diverse mogelijk Strategische Partners intensieve gesprekken gevoerd: de pijplijn is gevuld en eind 2016 cq in de loop van 2017 verwachten wij de eerste deals.

Aannames

Een belangrijke aanname is dat in 2016 en 2017 overeenkomsten worden getekend met (internationale) Strategische Partners en dat hierdoor de verkochte aantallen behoorlijk zullen toenemen.


Voor servicekosten zijn we uitgegaan van 6% van de omzet. Voor marketing reserveren we 11% van de omzet. Beide bedragen zijn gebaseerd op ervaring en vergelijkbare producten.


ThermoSmart kiest voor de combinatie van merk- en partnerstrategie. Deze symbiotische aanpak is belangrijk in verband met de volgende doelen: 

 • constante productverbetering door de feedbackloop met de markt/consumenten;
 • snelle productontwikkeling (time-to-market);
 • de visie op het gebuikt van slimme apparaten en de daarmee ingezette ontwikkeling door de markt wordt gehandhaafd.

Tot nu toe geinvesteerd

Naast “sweat equity” (tijd zonder tegenprestatie) is er tot op heden rond de € 200.000 door de oprichter geïnvesteerd. Daarnaast heeft een van de oprichters een bankgarantie gesteld van € 40.000 ten behoeve van de hardware leverancier. De resterende financieringsbehoefte is in het verleden aangevuld door investeringen van Enexis van € 35.000 en € 200.000 door middel van een tweetal overheidsparticipatiefondsen.

Investeringsbehoefte

Voor de internationale stap heeft ThermoSmart een investeringsbehoefte van € 600.000. Hiervan is de financiering van € 450.000 reeds toegezegd en heeft ThermoSmart er bewust voor gekozen om de resterende € 150.000 te crowdfunden om daarmee enerzijds een grote groep van ambassadeurs aan haar merk te binden. Anderzijds voor het handhaven van een gezonde solvabiliteit door het Eigen Vermogen te verhogen, aangezien een deel van de resterende € 450.000 uit Vreemd Vermogen bestaat.


De toegezegde € 450.000 bestaat uit: 

 • € 75.000 EV dat wij zelf extra inbrengen, 
 • € 100.000 VV via een innovatie investeringsfonds, 
 • € 225.000 VV van een overheid-stimuleringsfonds, en
 • € 50.000 VV door een angel investor ten behoeve van voorraadfinanciering voor het leasemodel met Strategische Partners

Samen met het te crowdfunden bedrag wordt er dus € 225.000 aan Eigen Vermogen geïnvesteerd en € 375.000 via vreemd vermogen


Het succesvol crowdfunden is een voorwaarde voor een van de investeerders.

Gebruik van de opgehaalde gelden

De financieringsbehoefte is herleid uit de toekomstige (werk)kapitaalbehoefte welke op basis van het investeringsplan contant is gemaakt.

De belangrijkste kostenposten waartoe de opgehaalde gelden daartoe worden gebruikt, zijn:

 • on- en offline marketing;
 • R&D ten behoeve van de product roadmap;
 • personele kosten;
 • deelname aan beurzen (o.a. IFA), congressen en partnerplatformen;
 • reservering voor eventuele partner-gerelateerde aanpassingen aan verpakking;
 • voorfinancieren in hardware.

Laatstgenoemde betreft feitelijk een investering. Uitgangspunt is hier namelijk dat ThermoSmart wordt aangeboden in een abonnement-structuur. In dit geval betaalt de consument maandelijks abonnementskosten in plaats van de ThermoSmart zelf aan te schaffen. De investering wordt dus gedurende het abonnement terugverdiend.

Rendement

Medio het tweede exploitatiejaar (eind 2017) is ThermoSmart cash flow positief. Vanaf het derde exploitatiejaar bestaat de mogelijkheid om dividend uit te keren. Gedurende de eerste drie exploitatiejaren geldt een lock-up.


Venture Capital partijen hebben reeds interesse getoond. Bij instap van een Venture Capital partij kunnen de Symbid aandeelhouders ervoor opteren uit te stappen. Daarnaast kan op een gegeven moment vreemd vermogen worden toegevoegd om bijvoorbeeld het werkkapitaal te financieren.


Resumerend kan gezegd worden dat in de analyses gezien de snel groeiende markt en goede perspectieven wordt gestreefd naar een rendement van ca. 25% per jaar. ThermoSmart kan voor het eerste dividend uitkeren vanaf het derde jaar.

Risico's

Het behalen van de omzetprognoses is vanzelfsprekend het grootste aandachtspunt om het beoogde rendement te behalen. Het grootste risico zou zijn dat deals met (internationale) Strategische Partners langer op zich laten wachten waardoor de verkochte aantallen achterblijven ten opzichte van de prognoses. De verwachting is dat de deals met (internationale) Strategische Partners in 2016 en 2017 worden gesloten.


Wat cashflow betreft bestaat er een (gecalculeerd) risico daar retailkanalen langere betalingstermijnen hanteren. Dit is reeds verwerkt in de prognoses.


Logistiek gezien, wordt continu gemonitord op schaalbaarheid bij toeleveranciers, toename van retourstromen en meegroeiende service. Om hier niet verrast te worden, houdt ThermoSmart een open dialoog met haar dedicated partners.


Qua concurrentie schuilt in Nest (internationaal) en Toon (nationaal) een risico door hun dominante plek op de markt. In beide gevallen kent dit ook positieve kanten. Zo maakt hun marketingkracht de markt klaar voor slimme thermostaten, kan Toon alleen in combinatie met een contract bij een bepaalde energieleverancier worden verkregen, en is Nest in eigendom van Google. Laatstgenoemde maakt het zeer onwaarschijnlijk dat zij net als ThermoSmart actief zullen zijn in het segment dat Apple’s Home Kit creëert om slimme huishoudens te faciliteren. Daarnaast heeft Google een slechte reputatie als het om privacy gaat.


Een succesrisico zou kunnen zijn dat een te grote Strategische Partner een te snelle groei vereist, wat zou conflicteren met de mogelijkheden om dit voor te financieren. Dit is dan ook een belangrijk aandachtspunt bij het aangaan van Strategische Partnerships.


Tenslotte zien wij een risico in de mogelijke situatie dat ThermoSmart (te) afhankelijk wordt van een grote Strategische Partner. Dit zou kunnen leiden tot scheve machtsverhoudingen en in een uitzonderlijk maar niet uit te sluiten geval een ‘vijandelijke overname’.


De risico’s worden onderkend door het team van ThermoSmart en krijgen dan ook voortdurend de aandacht bij het nemen van belangrijke beslissingen.