Idea-equity-label
Aandelen
Equity
Billboard_kindow_billboard_overfunding Play
Medium_thumb_portrait_sam
Kindow BV team 5
Kindow BV Delft, NL

Meer daglicht op de werkvloer

Kindow zorgt voor een gezonde en productieve werkplek door veel meer daglicht toe te laten. De toename in comfort gaat ook nog gepaard met 25% energiebesparing

$220.354 gefinancierd
126%
$174.663
Minimum doelbedrag
11%
Aandelen
Small_thumb_portrait_sam Meer daglicht op de werkvloer
INNER CIRCLE
Product

De Kindow rail laat lamellen automatisch met de zon meedraaien. Zo staan ze altijd goed op de zon gericht en wordt alle lichthinder van de felle zon tegengegaan. Door het meedraaien ontstaat er ook meer openheid waardoor meer daglicht binnenkomt en meer uitzicht ontstaat voor een fijne werkplek. Door de automatische regeling kan daarnaast nog 25% bespaard worden op het energieverbruik van een gebouw. En wat voor verticale lamellen kan, kan uiteindelijk ook voor horizontale jaloezieën, louvres, shutters, etc. Wij zijn nog maar net begonnen!

Unique Selling Points

 • Zonvolgen is uniek. Met Kindow gebeurt dit automatisch, iedere dag weer, waardoor de lamellen altijd goed staan en mensen hier geen omkijken meer naar hebben. Bestaande gemotoriseerde railsystemen hebben geen ingebouwde intelligentie, ze kunnen alleen open/dicht gedraaid worden door een persoon die aan de knoppen zit. Doordat de Kindow besturing wel automatisch gaat wordt er ook echt besparing gerealiseerd op de energie voor verlichting en koeling. 
 • 40% goedkoper dan bestaande motorisering van lamellenrails
 • Unieke kennis en know-how. Wij hebben een ervaren team met de nodige technische en commerciële achtergrond. Verder heeft Kindow als spin-off van SolarSwing, toegang tot unieke kennis op het gebied van zonvolging en slimme regeling van zonwering. SolarSwing is koploper op dit gebied en voert twee andere projecten uit die relevant zijn voor Kindow. Dit in samenwerking met vooraanstaande kennisinstellingen en bedrijven; het FourC project in samenwerking met zonweringsfabrikant Verosol en de TU Eindhoven, en het Wellsun project in samenwerking met Wellsun en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Verdienmodel

Wij verkopen Kindow producten en verdienen een marge over de productiekosten. Verder gaan we in de toekomst ook software verkopen waarmee gebouwbeheerders de Kindow producten in hun gebouwen nog beter kunnen regelen (op licentiebasis). De ambitie van Kindow is uiteindelijk een platform te bieden waarmee partijen het invallende zonlicht optimaal kunnen regelen voor hun gebouwen.  

Tot nu toe bereikt

 • Prototypes zijn ontwikkeld en we hebben betaalde pilot projecten gerealiseerd in Gouda, Delft, Den Haag, Noordwijk en Johannesburg (Zuid-Afrika).
 • Er is een octrooi toegekend op de Kindow rail in de EU en de VS.
 • Het Kindow team en het product staat (inclusief website, productsheet, beurs-stand).
 • Kindow is onderdeel van Yes!Delft, een toonaangevende technology incubator in Delft.
Wij zijn klaar voor de verkoop. Het is nu tijd om gas te geven! 

Benodigde investering en gebruik van het geld

Wij hebben een investeringsbehoefte van €150.000, dit wordt aan het volgende besteed: 

 • Operationele kosten tot break-even (werk-kapitaal), overwegend sales en marketing
 • Eerste productieruns Kindow rail
 • Ontwikkeling Kindow solar en Kindow control app

Voor de investeerder

Je wordt mede-eigenaar van een bedrijf dat inspeelt op de trend naar slimme, gezonde en energie-efficiënte gebouwen. Een bedrijf met unieke kennis en producten, die over de hele wereld verkocht kunnen worden. Wij bieden 11% van ons bedrijf aan in ruil voor €150.000. De verwachting is dat Kindow snel zal groeien en binnen nu en 5 jaar interessant wordt voor grotere zonweringsbedrijven om over te nemen. Wij verwachten een flinke waardetoename te realiseren, dus ook op het aandeel van de investeerders. De helden die meer dan €1.000 investeren krijgen daarnaast een Kindow solar charger kado.  

Update_thumb_portrait_sam
Sam Kin
Oprichter, CEO

Sam heeft energiewetenschappen gestudeerd aan de UU. Na zijn afstuderen heeft hij als energieconsultant gewerkt bij Ecofys, Aldus Bouwinnovatie en Stichting Living Daylights. Hij heeft zich gespecialiseerd in de regeling van zonlicht voor gebouwen en heeft SolarSwing opgericht, Kindow is een spin-off. Sam is een harde werker en heeft een sterke ambitie om echte, duurzame impact te realiseren.

Update_thumb_portrait_koen
Koen van Hees
Oprichter, CTO

Koen heeft werktuigbouw gestudeerd aan de TU Delft. In 2013 heeft hij Sam ontmoet en toen is besloten samen verder te gaan. Koen is een praktische techneut, hij heeft het Kindow-concept vertaald naar een werkend product. Koen kan goed schakelen tussen de technische (on)mogelijkheden en de praktische toepassing in de markt. Door dit overzicht kan hij goed leiding geven aan de productontwikkeling

Update_thumb_portrait_ype
Ype Schuitemaker
Sales director

Ype heeft jarenlange ervaring in de verkoop en heeft voor meerdere winkelketens de verkoopleiding op zich gehad. De afgelopen 20 jaar is hij met zijn eigen bedrijf actief in de zonweringsbranche. Hij heeft een zonweringsproduct ontwikkeld en succesvol naar de markt gebracht, de Duolight. Ype heeft dit traject dus al doorlopen, hij kent de techniek maar weet ook wie de klant is en wat deze wil.

Het product

De Kindow rail bestaat uit een lamellenrail en een elektrische aansturing die op het uiteinde van de rail is geplaatst; de Kindow tracker. De Kindow tracker laat de lamellen aan de rail met de zon meedraaien. De lamellen staan dus altijd op de zon gericht, dit biedt de volgende voordelen:

 • Nooit lichthinder van de felle zon maar wel meer daglicht en uitzicht gedurende de dag 
 • Gelijk uitzicht voor iedereen, geen discussie meer over open/dicht 
 • Alle lamellen in een gebouw in dezelfde positie voor een uniforme uitstraling
 • Besparing op energie voor verlichting en koeling (tot 25% in NL) 

De Kindow rail is geschikt voor alle soorten lamellen. Zo kan voor ieder project de juiste oplossing geboden worden. Ook bestaande lamellen kunnen dus hergebruikt worden. Kindow biedt zelf een aantal bijzondere lamellen aan waarmee extra comfort en energiebesparing gerealiseerd kan worden in combinatie met het zonvolgen. 

De Kindow tracker past op een standaard railsysteem. Meer dan de helft van de rails in omloop kan daarom voorzien worden van een Kindow tracker. De Kindow tracker kan dus ook als los product verkocht worden aan producenten van railsystemen over de hele wereld. Daarnaast kan de Kindow tracker ook in een bestaande situatie op een rail worden gezet (upgrade van huidige handbediende lamelgordijnen in gebouwen).

Uniek

Het zonvolgen is een unieke eigenschap. Doordat dit volledig automatisch gaat, staan de lamellen altijd goed en hebben mensen op de werkvloer hier geen omkijken meer naar. Iedere dag wordt de zon gevolgd dus ook in het weekend, de vakanties en buiten de werktijden. Bij bestaande motorisering is dat niet het geval, hier moet men zelf nog steeds het commando geven om de lamellen te draaien. Alleen met een automatische besturing zoals Kindow kan ook echte besparing gerealiseerd worden op de verlichting en de koeling van een gebouw.

Daarnaast maken wij motorisering betaalbaar. In projecten kunnen wij de Kindow rail ongeveer 40% goedkoper aanbieden dan de bestaande gemotoriseerde railsystemen. 

Het zonvolgen kan verder uitgebreid worden met sturing op bijvoorbeeld de daadwerkelijk zoninstraling en de aanwezigheid van personen in de ruimte. Door de regeling op deze manier te verfijnen kan steeds verder geoptimaliseerd worden op energieverbruik en comfort. 

De technologie achter het zonvolgen met een lamellenrail hebben wij gepatenteerd in de EU en de VS. 

Verdienmodel

Kindow verkoopt eigen producten en verdient hier een marge over. Om bekendheid rondom ons product en de toegevoegde waarde te creëren zullen wij in eerste instantie zelf de projectmarkt op gaan om eigen projecten te realiseren bij de eindgebruiker. Zodra er voldoende vraag gecreëerd is willen wij de verkoop van onze producten opschalen via dealers in Nederland, Duitsland en België. 

Wij benaderen ook producenten van railsystemen om alleen de Kindow tracker (het aansturingskastje) te verkopen. Een producent kan deze dan op de eigen rail aanbrengen. Dit model is beter geschikt voor wereldwijde opschaling. 
Verder in de toekomst zien wij ook de mogelijkheid om software te verkopen aan gebouwbeheerders  (op licentiebasis). Onze software biedt dan een geavanceerde regeling voor de Kindow systemen in een gebouw. Hiermee kan de energiebesparing nog verder toenemen. We werken dus toe naar een platform waarmee partijen invallend zonlicht optimaal kunnen regelen voor hun gebouwen. 

Schaalbaarheid

De Kindow rail is in grote oplages te produceren en doordat we via dealers de markt gaan benaderen kan de verkoop ook snel opschalen. Een tweede traject is de verkoop van alleen de Kindow componenten zoals de Kindow tracker en de Kindow Solar aan zonweringsproducenten over de hele wereld (eventueel als white-label product). Door de producten uiteindelijk in combinatie met software aan te bieden kunnen wij een platform bieden dat geschikt is voor wereldwijde opschaling.  

Huidige status

De Kindow rail is toegepast en getest in 5 pilot projecten, is gepatenteerd en is nu klaar voor verkoop.

Verdere ontwikkelingen

 1. Kindow Solar: Dit is een zonnepaneeltje dat in het raam te bevestigen is in de buurt bij de Kindow tracker om deze van zonnestroom te voorzien. Dan hoeven er geen kabels meer getrokken te worden voor de installatie. Hiermee wordt een belangrijk obstakel voor automatisering overkomen. Een belangrijke ontwikkeling die de verkoop van systemen zal versnellen. Wij verwachten de Kindow Solar vanaf februari 2017 te kunnen leveren.  
 2. Kindow control: Installatie- en besturings- app voor op een smartphone en/of computer waarmee meerdere systemen in gebouwen eenvoudig en snel geïnstalleerd en bestuurd kunnen worden. Dit geeft aansluiting bij the Internet of Things. 
 3. Kindow premium control: Uitbreiding op de Kindow control voor gebouwbeheerders die het optimale comfort en energieverbruik willen realiseren. De zonvolgregeling wordt uitgebreid op basis van factoren zoals aanwezigheid van personen in een ruimte en daadwerkelijke zoninstraling op de gevel. hiermee kan de regeling verfijnd worden en kan tot 10% extra bespaard worden op energieverbruik binnen een gebouw.

Doelgroep

Kindow richt zich op bedrijven en instellingen die hun werkplekken willen optimaliseren. Met name binnen grote organisaties (>250 werknemers) is hier aandacht voor. De verantwoordelijkheid voor een goede werkplekinrichting ligt hier bij de facility manager of de gebouwbeheerder, afhankelijk van de huurder/verhuurder relatie. Aanschaf van nieuwe zonwering gebeurt in de regel bij verhuizing naar een nieuw kantoor of bij herinrichting van het bestaande kantoor. Architecten, adviseurs en inrichters spelen hierin een cruciale rol, zij zijn dus zeer belangrijke kanalen voor ons. Het aantal projecten in dit segment schatten wij op 800 per jaar in Nederland. Via gericht onderzoek is goed te achterhalen welke projecten actueel zijn en welke architect, adviseur of inrichter betrokken is. 

Bij kleinere organisaties en het MKB ligt de verantwoordelijkheid voor de werkplekinrichting bij de directie zelf. In dit segment vindt je de 'early-adopters' die vanuit persoonlijke interesse en motivatie geïnteresseerd kunnen zijn in het product. Dit is een interessante doelgroep maar deze mensen zijn moeilijker direct te benaderen en het natuurlijke moment van verhuizen of herinrichting is voor dit segment veel moeilijker in kaart te brengen. Een effectievere benadering is het wekken van interesse via publicaties in vakbladen en aanwezigheid bij vakgerelateerde evenementen. Zo hebben wij ook ons eerste project verkocht aan technisch ontwerp- en adviesbureau Mul BV. 

Marktomvang

Alle bestaande en nieuwe gebouwen over de hele wereld worden voorzien van screens, jaloezieën, lamellen, etc. om lichthinder van de felle zon tegen te gaan. De jaarlijkse wereldwijde omzet in deze markt wordt geschat op meer dan €9 miljard. 

Het verschilt per land welk type raamdecoratie in trek is. In Nederland zijn lamellen momenteel een klein deel van de markt voor binnenzonwering. De verkoop van lamellenrail wordt hier geschat op ca 60.000 stuks per jaar. In Duitsland en België worden relatief meer lamellen verkocht. Ook in Noord-Amerika zijn lamellen populair. Omdat Kindow een heel nieuwe dimensie geeft aan lamellen verwachten wij lamellen weer op de kaart te zetten en het aandeel ten opzichte van rolgordijnen, jaloezieën en plissés weer aanzienlijk te kunnen vergroten.

Concurrentie

In projecten kunnen wij met de Kindow rail ongeveer 40% onder de prijs gaan zitten van bestaande elektrische railsystemen. Verder bieden wij met het zonvolgen een unieke extra functionaliteit. Bij bestaande systemen kan de gebruiker de systemen alleen open/dicht doen en naar links/rechts draaien. Geen intelligente besturing dus waarmee comfort en energieverbruik automatisch geoptimaliseerd worden. Automatisering van binnenzonwering is op dit moment nog een niche markt, de voornaamste reden daarvoor zijn de hoge installatiekosten voor het trekken van de kabels (netsnoer en besturing). Wij gaan dit obstakel wegnemen met de Kindow solar, een klein zonnepaneeltje voor in het raam waarmee de Kindow rail gevoed kan worden en dus niet meer aangesloten hoeft te worden op het net. De verwachting is deze in februari 2017 te kunnen leveren als optie bij de Kindow rail. 

Huidige klanten

We hebben 5 pilot projecten gerealiseerd in Gouda, Delft, Den Haag, Noordwijk en Johannesburg (Zuid-Afrika). Dit zijn betalende klanten. 

Feedback van klanten

Ons belangrijkste project is gerealiseerd bij Mul B.V. in Gouda. Hier hebben wij 18 railsystemen geplaatst in combinatie met bijzondere, transparante lamellen. Mul B.V. heeft twee hoge glazen gevels en men wilde zo veel mogelijk daglicht behouden maar de lichthinder en snelle opwarming van de felle zon moest wel voorkomen worden. Via een artikel in het vakblad technisch gebouwbeheer is Mul B.V. bij ons terecht gekomen en zij hebben geconcludeerd dat wij de juiste oplossing voor hun probleem boden: “De Kindow zonwering haalt bij ons duurzame kantoor het licht naar binnen en houdt de warmte buiten! Het mooie is dat alles automatisch gaat, wij hebben er geen omkijken naar” Martijn Ruyg, directeur Mul B.V.

Nieuwe klanten

Op de korte termijn zetten wij zelf nog in op directe verkoop aan eindgebruikers om eigen projecten te kunnen realiseren. Dit betreft de Kindow rail inclusief een lamel naar keuze. Wij moeten namelijk zelf bekendheid creëren voor ons nieuwe product en de markt in beweging brengen met sprekende referentieprojecten. De verwachting is dat wij in 2017 4 projecten realiseren bij klanten (middelgrote gebouwen waar we 100-200 rails kunnen installeren). 

Kindow wil de verkoop daarna opschalen via dealers. In dat geval leveren wij alleen het railsysteem en bedient de dealer de eindgebruiker met de Kindow rail en een eigen lamel. De verwachting is Kindow rails te gaan verkopen aan een tiental geselecteerde dealers in Nederland, België en Duitsland.      

Verkoopverhaal

Haal meer daglicht uw gebouw binnen en verhoog de gezondheid en productiviteit! 

Kindow laat lamellen met de zon meedraaien waardoor meer daglicht binnenkomt en meer uitzicht ontstaat. Goed voor een prettige werkplek en u bespaart ook 25% op de energie voor verlichting en koeling. Extra voordeel van de automatische zonvolging is dat de lamellen altijd goed staan. Men heeft er geen omkijken meer naar. Ook staan ze allemaal in dezelfde positie voor een nette, uniforme uitstraling van uw gebouw.

Kindow biedt verschillende type lamellen waarmee u kunt optimaliseren op daglichttoetreding en warmtewering. Slimme daglichtregeling hoeft niet duur te zijn, wij zijn ca 40% goedkoper dan normale gemotoriseerde binnenzonwering. Vraag nu een offerte aan!  

Gedaan tot nu toe

Wij hebben publicaties gehad in het Technisch weekblad, de Co-bouw, en Technisch Gebouwbeheer. Verder zijn we met een stand aanwezig geweest op de gevelbeurs (jan 2016) en het VBOI jaarcongres (okt 2016). Via de publicatie in Technisch gebouwbeheer hebben wij ons eerste project verkocht aan Mul B.V. in Gouda.  

Marketing & sales kanalen

Onze oplossing valt binnen de verantwoordelijkheid van het gebouwbeheer of facilitair management. Bij kleinere organisaties is dit een taak van de directie. Echter een betere ingang is vaak de architect / adviseur die grote invloed uitoefent op de toepassing van verbeteringsmaatregelen. Deze partijen benaderen wij direct en via artikelen in vakbladen, vakbijeenkomsten -beurzen en congressen.

In eerste instantie zullen wij zelf projecten moeten verkopen en realiseren. Wij kunnen een totaaloplossing bieden en zijn op dit moment het beste in staat ons product te verkopen. Daarnaast zijn sprekende referentieprojecten het krachtigste middel om bekendheid te genereren en de markt in beweging te krijgen. 

De verkoop willen wij verder laten verlopen via dealers (rail inclusief een Kindow tracker) zodat ons bereik snel toeneemt. Dealers verkopen de rail en realiseren de projecten bij bedrijven en instellingen. Veel dealers bevinden zich al in ons netwerk dus we kunnen een directe verkoopbenadering hanteren.

Parallel aan het ontwikkelen van een dealernetwerk in Nederland en buurlanden zullen wij ook producenten benaderen. We richten ons dan op meer internationale spelers die verkopen aan zonweringspartijen over de hele wereld. Wij willen in dit geval alleen de tracker verkopen zodat de producent deze op de eigen rail kan zetten (eventueel white-label). Internationale verkoop kan zo snel opschalen. 

Op onze website zijn al een aantal partners/cross-links te vinden. 

Marketing doel

Kindow is een innovatie toepassing. Via vakbladen, congressen, lezingen, bijeenkomsten, etc. proberen wij 'early-adopters' te bereiken. Het doel is via deze weg zo snel mogelijk sprekende referentieprojecten te realiseren. Zo is dat ook gelukt met onze eerste klanten. Met de realisatie van eigen commerciële projecten kunnen wij vervolgens ook dealers in beweging krijgen om zo de verkoop van de producten substantieel op te schalen.    

Omzet tot nu toe

Het Mul BV pilot project is verkocht voor ca €12.000. Onlangs hebben we voor ca €2.000 de 18 tracker kastjes (prototypes) bij Mul vervangen voor de nieuwe productieversie van de tracker. De behaalde omzet van de overige pilot projecten komt neer op ca €8.000. Deze omzet is nog geboekt op de balans van SolarSwing Holding BV voordat Kindow BV is opgericht.   

Verwachte omzet

 • 2016 - 2017: €217.000
 • 2018: €593.000
 • 2019: €1.099.000

Aannames

Wij verwachten in 2016-2017 3 tot 4 projecten van gemiddelde omvang te verkopen (100-200 ramen in een gebouw). Via deze projecten verwachten wij 660 Kindow rails af te zetten (660 stuks met een gemiddelde lengte van 1,8m). Verder verwachten wij 415 Kindow solar chargers te kunnen verkopen. Voor het merendeel van de projecten nemen wij dus aan dat men zal kiezen voor autonome voeding op basis van een klein zonnepaneeltje in plaats van het trekken van kabels door een installateur. Verder verwachten wij in de tweede helft van 2017 de eerste softwarelicentie te verkopen voor Kindow premium control waarmee de klant extra energie kan besparen in zijn gebouw. Parallel aan de verkoop van projecten nemen wij aan dat er in 2017 ook 200 losse Kindow trackers verkocht worden aan een producent.    

Na 2017 verwachten wij de verkoop van Kindow rail ieder jaar ongeveer te kunnen verdubbelen via de uitbreiding van een dealernetwerk in Nederland, Duitsland en België. Nog een snellere groei verwachten wij bij de verkoop van losse Kindow componenten, zoals de tracker en de solar charger, aan meerdere producenten over de hele wereld.  

In 2021 (jaar 5) verwachten wij 6.600 rail te verkopen, 12.800 losse Kindow trackers, 9.700 Kindow solar chargers en 32 Kindow premium control licenties. 

Belangrijkste aannames bij bovenstaande prognoses:

 • Wij maken eind 2016 1,3 FTE sales beschikbaar (bij een succesvolle funding). Hiermee moet het goed mogelijk zijn 4 projecten te verkopen in 2017.
 • Uiteindelijk verwachten wij dat over vijf jaar (in 2021) 1 op de 40 lamellenrails die verkocht wordt in Nederland, Duitsland en België een Kindow rail zal zijn.

Tot nu toe geinvesteerd

Tot nu toe is €144.000 geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Kindow rail. Dit geld is geïnvesteerd door de aandeelhouders, certificaathouders en via subsidie. Verder hebben de oprichters veel onbetaalde uren geïnvesteerd. Dit komt in totaal neer op 4 jaar fulltime werk. 

Investeringsbehoefte

€150.000 euro in ruil voor 11% van de aandelen in Kindow B.V. (post-money). 

Gebruik van de opgehaalde gelden

 • Operationele kosten tot break-even (werkkapitaal), overwegend marketing en sales
 • Eerste productieruns Kindow rail
 • Ontwikkelkosten Kindow solar en Kindow control app

Rendement

Wij verwachten Kindow B.V. in de aankomende vijf jaar met een factor 10 in waarde te kunnen vermeerderen. Verkoop aan een grote internationale speler is een reële optie. Wij streven naar een dergelijke exit. Zo bereiken we maximale impact met ons product omdat de verkoop nog sneller opgeschaald kan worden door een grote, bestaande partij. Potentiële kopers zijn enerzijds grote zonweringsbedrijven (Hunter Douglas, Bandalux, Springs Window Fashions, etc.) en anderzijds bedrijven die gespecialiseerd zijn in motorisering en de automatische regeling van energie en comfort in gebouwen (Somfy, Becker, Johnson Controls, Honeywell, etc.).   

Risico's

Wij zien de volgende risico's: 

 • Afhankelijkheid van dealers/resellers voor opschaling. Wij moeten eerst zelf bekendheid creëren met eigen commerciële projecten en daarmee de verdere vraag ontwikkelen bij de eindgebruiker.
 • Beperkte verkoopcapaciteit. Er is funding nodig om echt gas te kunnen geven, dat verwachten we via deze crowdfunding te realiseren. Verder zal de verkoop van producten ons in staat stellen verder te groeien.
 • Terughoudendheid in de markt betreffende elektrische aansturing. Wij willen daarom investeren in features die de drempel voor een elektrisch systeem zo laag mogelijk maken. Daarom is de optie met het zonnepaneel zeer belangrijk evenals de draadloze installatie- en besturingspap. 
 • Lamellen worden momenteel weinig toegepast in NL (trendgevoelig). In andere landen, zoals Duitsland en de VS zijn ze meer in trek. Wij verwachten met onze nieuwe insteek een volledig nieuw leven te geven aan lamellen en daarmee de populariteit weer toe te laten nemen.  
 • Sterke concurrentie van het goedkope alternatief (het eenvoudige rolgordijn). Kindow zal in eerste instantie inzetten op het high-end segment van de markt, waar men budget heeft voor een goede inrichting van de werkplek en een zonwering meer is dan een alternatief voor kranten tegen het raam.