28 Jan —

Triodos sustainable finance foundation investeert in boomvrije notitieboeken

Startup Paper on the Rocks: steen- en landbouwafval zijn hét antwoord op vervuilende papierindustrie

28 Januari 2020, Amersfoort

 

Als het aan Nederlandse startup Paper on the Rocks en Triodos Sustainable Finance Foundation* ligt, schrijven we in de toekomst niet in notitieboeken gemaakt van papier maar van schaalbare papieralternatieven. De productie van papier is één van de meest vervuilende ter wereld en stoot zelfs meer CO2 uit dan de luchtvaart. De duurzame pioniers slaan vanaf vandaag de handen ineen voor een boomvrije papierindustrie. Met de samenwerking beogen de partijen een papierindustrie waar 100% minder bomen en andere waardevolle grondstoffen voor nodig zijn, die tenminste 50% minder bleek verbruikt, tot 67% minder CO2 uitstoot en 85% energie bespaart. Een indrukwekkende en concrete missie die haalbaar is als het systeem drastisch op de kop gaat. Met de investering van €200.000 door Triodos Sustainable Finance Foundation kan Paper on the Rocks op korte termijn opschalen en binnen twee jaar de impact verdubbelen. In december 2019 haalde Paper on the Rocks, via financieringsplatform Symbid, zelfstandig reeds €290.000 durfkapitaal binnen.

 

Naar een boomvrije papierindustrie

Van kleins af aan wist Anne Pleun van Eijsden, bedenker en oprichter van Paper on the Rocks, al dat ze ondernemer wilde worden: “Maar ik wilde dat alleen met een bedrijf waarmee ik een positieve impact op de wereld kan maken. Ik verdiepte me in de papierindustrie en ontdekte dat jaarlijks twee miljoen hectare bos wordt gekapt en ecosystemen worden verwoest om papier te kunnen maken. Ook zijn er veel water, energie, chemicaliën en bleek voor nodig. Daarnaast komt er veel CO2 bij vrij en is papier recyclen geen oplossing omdat vezels steeds korter worden en er alsnog nieuwe bomen nodig zijn. Ik vond het absurd dat dit gebeurt voor een wegwerpproduct als papier, terwijl we hier ook afval voor kunnen gebruiken en circulariteit haalbaar is. Ik besloot me in te zetten voor een boomvrije productiewijze. Paper on the Rocks bewijst, sinds onze oprichting in 2015, dat er gezonde en duurzame alternatieven zijn en produceert succesvol notitieboeken van schaalbare papieralternatieven. We zijn bijzonder trots op de samenwerking met Triodos Sustainable Finance Foundation waarmee we alternatieven voor papier kunnen opschalen, onze collectie uitbreiden en de verkoop in West-Europa accelereren.”

Rita de Boer, Senior Investment Manager bij het Triodos Regenerative Money Centre: “Wij geloven in de positieve veranderkracht van geld. Dat we nu financiële partner zijn van een pionier als Paper on the Rocks betekent dat wij geloven in hun innovatieve antwoord op de vervuilende papierindustrie. In een wereld waarin alles voortdurend kantelt en schuurt, is het belangrijk dat visionairs opstaan en met ziel en zaligheid oplossingen bedenken voor de grote problemen van deze tijd. Triodos Sustainable Finance Foundation investeert €200.000 in Paper on the Rocks zodat de huidige activiteiten kunnen worden opgeschaald en een nog groter publiek wordt bereikt. De activistische grondslag en bedrijfsmatige aanpak van Anne Pleun en haar team om te werken aan een gezond ecosysteem waar we allemaal profijt van hebben, past goed bij onze ambitie om katalyserende initiatieven te financieren.”

 

Feiten en cijfers over de productie van papier

Voor papier dat wordt gemaakt van hout als grondstof worden, vaak maar niet altijd, bomen terug geplant. Bomen terug planten lijkt duurzaam maar het gaat om speciale productiebossen gevuld met snelgroeiende dennen of (brandbare) Eucalyptus. Deze werkwijze verarmt de grond en biodiversiteit, met desastreuze gevolgen. Enkele feiten en cijfers** over de productie van traditioneel papier:

• De papierindustrie heeft een enorme CO2-uitstoot: zo’n?7 procent van de totale jaarlijkse mondiale uitstoot.?Dat is bijna drie keer meer dan die van luchtvaart?(2,5 procent).

• Wereldwijd produceerden we in 2016 zo’n?411 miljoen ton?papier en karton. Dat is jaarlijks veertig keer het gewicht van alle personenauto’s op de Nederlandse wegen. Meer dan de helft daarvan werd gebruikt voor verpakkingen en een derde voor de grafische industrie, oftewel: boeken, tijdschriften en kranten.

• In Nederland gebruiken we zo’n?80 kilo papier per jaar per persoon.??We gebruiken papier om te verpakken, te lezen en op de?wc.?

• Om van gekapte bomen papier te maken is relatief veel energie en water nodig. De papiersector was in 2014 goed voor?5,6 procent?van de totale mondiale industriële energieconsumptie.

• De watervoetafdruk?van één A4’tje wordt, afhankelijk van de papiersoort, geschat op zo’n?2 tot 13 liter.?

 

De belofte van Paper on the Rocks

Paper on the Rocks belooft voor de productie van haar papiersoorten geen boom aan te raken. Nul. Daarnaast gebruikt het bedrijf voornamelijk restproducten. Hun Rockbooks zijn gemaakt van restmateriaal uit mijnen en de Leafbooks worden gemaakt van landbouwafval. Er is geen onnodig gebruik of verbruik van water tijdens het productieproces (voor steenpapier is bijvoorbeeld helemaal geen water nodig) en er worden geen schadelijke oplosmiddelen gebruikt. Paper on the Rocks streeft bovendien naar een volledig circulair model: steenpapier is in potentie 100% recyclebaar. De inkt die de startup gebruikt is op basis van plantaardige olie en het printen van de Paper on the Rocks boeken is volledig CO2 neutraal. Als laatste zijn ze gecertificeerd volgens internationale ISO standaarden.

*Eén van de entiteiten onder management van Triodos Regenerative Money Centre. **Bron: De Correspondent

 

– EINDE PERSBERICHT –

 

 

Over Paper on the Rocks

De in Amersfoort gevestigde en B Corp gecertificeerde startup Paper on the Rocks ontwikkelt en verkoopt sinds 2015 luxe notitieboeken gemaakt van steenafval (Rockbook) en landbouwafval (Leafbook). Volgens Paper on the Rocks en veel natuurorganisaties heeft de traditionele papierindustrie een desastreuze impact op onze planeet. Jaarlijks wordt twee miljoen hectare bos voor de papierindustrie gekapt. Daarbij worden mensen en dieren verdreven, de biodiversiteit verpest door het herplanten van uitheemse boomsoorten en kost het maken van papier enorm veel energie, water en chemicaliën. Paper on the Rocks investeert 5% van iedere verkoop aan herbebossing en natuurbeschermingsinitiatieven. Kijk voor meer informatie op www.paperontherocks.com.

 

Over Triodos Sustainable Finance Foundation

Triodos Sustainable Finance Foundation is een van de entiteiten onder management van Triodos Regenerative Money Centre, onderdeel van Triodos Bank. Triodos Sustainable Finance Foundation investeert in katalyserende transformatieve initiatieven die duurzame ontwikkeling versnellen.

 

Noot voor de redactie, niet geschikt voor publicatie

Voor vragen over bovenstaand persbericht, beeldmateriaal of interviewverzoeken voor de oprichter van Paper on the Rocks kun je contact opnemen met Blyde Benelux, Emma Kraanen via emma@blyde.nl / 0613016533.